Tehnika - novosti

20 let Audijevih motorjev TDI ? revolucionarna tehnologija s svetlo prihodnostjo

? Jeseni 1989 je Audi 100 TDI odprl novo poglavje v zgodovini dizelskih
motorjev
? Inovacije in nove tehnične smernice v petih milijonih motorjev
? Kronika TDI ? pregled vseh motorjev in tehnologij


Audi v letu 2009 slavi prav poseben jubilej: dvajseto obletnico tehnologije TDI. Jeseni leta 1989 so na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu predstavili Audi 100 2.5 TDI, prvi Audijev model s turbodizelskim motorjem z direktnim vbrizgavanjem goriva. Od takrat je Audi še povečal prednost, ki je njegovo vodilo, in postavil številne mejnike na področju razvoja motorjev TDI. Pri Audiju so od leta 1989 izdelali več kot pet milijonov motorjev TDI in se danes lahko pohvalijo s široko paleto naprednih motorjev. Vsi združujejo veliko elastičnost, užitek v športni vožnji in zgledno majhno porabo goriva. Nesporno je, da ima ta tehnologija velik potencial tudi za prihodnost.

Audi že več kot trideset let izdeluje dizelske motorje ? prvi motor na dizelsko gorivo je bil petvaljnik brez turbopolnilnika, ki so ga predstavili leta 1978. Enajst let kasneje so predstavili novo tehnologijo, ki je za vedno spremenila to področje. Pod kratico TDI so direktno vbrizgavanje goriva, tlačno polnjenje in povsem elektronsko krmiljenje motorja odprli povsem novo dimenzijo pogonske tehnike.

Od takrat pa do danes so se atmosferski motorji razvili do neslutenega tehničnega nivoja in zavzeli večinski tržni delež. Audijev TDI je enkrat za vselej opravil z opisom, ki je veljal za "stare" dizelske motorje, češ da so zaspani, glasni in umazani. Za TDI pravzaprav velja prav nasprotno. Danes imajo skoraj vsi avtomobilski proizvajalci v svojem programu tudi dizelske motorje s tehnologijo direktnega vbrizgavanja.

"Dvajset let motorjev TDI pomeni dvajset let napredka in dinamike, športne moči in učinkovitosti," je dejal Michael Dick, ki je kot član uprave družbe Audi AG zadolžen za tehnični razvoj. "Tehnologija TDI je odločilno prispevala k uveljavitvi naše znamke v prestižnem avtomobilskem segmentu. Danes predstavlja najučinkovitejšo pogonsko tehnologijo na svetu, ki ji glede razmerja med močjo in porabo goriva ni para."

Oče Audijeve tehnologije TDI je Richard Bauder, ki še danes vodi razvoj dizelskih motorjev. Po njegovih besedah so pri Audiju razvoj tovrstnih motorjev odobrili leta 1976, še pod vtisom naftne krize iz leta 1973. "Takrat smo si zadali nalogo, razviti motor z notranjim zgorevanjem, ki bi porabil čim manj goriva. Preučili smo najrazličnejše koncepte, vse do dvotaktnega dizelskega motorja, in ob tem analizirali in izpopolnili najrazličnejše postopke vbrizgavanja in zgorevanja. Eden odločilnih prebojev nam je uspel z dvojno vzmeteno iglo šobe, ki omogoča predvbrizg manjše količine goriva. S tem je zgorevanje "mehkejše", hrup pa manjši ? osnovni pogoj za vgradnjo v osebna vozila."

Prvi TDI je že na začetku doživel izjemen uspeh. Petvaljnik, ki je bil vgrajen v tretji generaciji modela Audi 100, je pri gibni prostornini 2.461 cm3 razvil moč 88 kW (120 KM) in navor 265 Nm, ki je bil na voljo pri 2.250 1/min. Razdelilna vbrizgalna črpalka je gorivo vbrizgavala neposredno v zgorevalne prostore.
Prihodnost: Audi clean diesel

Tudi dvajset let po predstavitvi prvega motorja TDI Audi sledi svojemu vodilu, da je prednost v tehniki, in že načrtuje tehnične rešitve za prihodnost. Inovativna tehnologija clean diesel skrbi, da so izpušni plini še čistejših, saj večino dušikovih oksidov pretvarja v neškodljiv dušik in vodo. Motor 3.0 TDI clean diesel že danes izpolnjuje zahteve najstrožjega normativa v ZDA in normativa EU6, ki bo v Evropi začel veljati leta 2014. Na voljo je že za modela Q7 in A4.

Na področju goriv Audi srednjeročno stavi na drugo generacijo biogoriv, ko je Sunfuel. Pri pridobivanju teh goriv se za razliko od današnjega biodizla ne uporabljajo samo plodovi energijskih rastlin, temveč tudi rastlinski ostanki. Pri zgorevanju nastaja le toliko ogljikovega dioksida, kot so ga rastline porabile med rastjo.

Neodvisno od tega pa bodo pri Audiju še naprej zmanjševali količino goriva, ki ga porabijo njihovi motorji ? do leta 2012 za dvajset odstotkov glede na emisije v letu 2007. Tehnologija TDI ima namreč še veliko neizkoriščenih potencialov. Audi je v preteklih dvajsetih letih s konceptom TDI ustvaril posebno zgodbo o uspehu ? in v naslednjih desetletjih jo bo uspešno tudi nadaljeval.

www.audi.si


Galerija: