Novice

Volkswagnova premiera V Los Angelesu: Up! Lite

Volkswagen ? najmočnejša avtomobilska znamka v Evropi ? s svojimi naprednimi, ekološko zasnovanimi motorji TDI in TSI po vsem svetu postavlja nova merila za učinkovitost. Najnovejše presenečenje pripravlja za letošnji avtosalon v Los Angelesu (4.?13. december): svetovno premiero modela Up! Lite. Ta inovativni, varčni in v vseh detajlih premišljeno zasnovani štirisedežnik s hibridnim pogonom se lahko pohvali s povprečno porabo 2,44 l/100 km! Tako prekaša vse ostale avtomobile, ki zvesto sledijo načelom trajnostnega razvoja. S pogonsko zasnovo, ki kombinira motor TDI (turbodizelski motor), elektromotor in 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (DSG), ter z optimalno aerodinamiko (količnik zračnega upora: 0,237) Volkswagen znižuje emisije CO2 na senzacionalnih 65 g/km. To pomeni, da je ta trivratna študija najvarčnejši in z vidika skupne bilance CO2 najbolj okolju prijazni štirisedežni avto na svetu. Up! Lite tako tehnično kot vizualno odstira pogled v prihodnost. Karoserija ustvarja vtis, da je ulita iz enega samega kosa aluminija, in z jasno začrtanimi linijami poudarja, kako impresivna je lahko podoba avtomobila, ki odraža popolno aerodinamiko.

 

 

Idealni avto za vsakodnevno pot v službo

Tehnično dovršeni avto z dvolitrsko porabo bi lahko bil v prodaji po vsem svetu. Številne komponente le 695 kg težkega Volkswagnovega modela temeljijo na komponentah nove družine malih avtomobilov (New Small Family). To je popolnoma nova avtomobilska serija, ki bo v prvih državah prišla na trg že konec leta 2011. S študijo Up! Lite Volkswagen nadaljuje strategijo, v skladu s katero želi najsodobnejšo tehnologijo in najvišjo raven kakovosti ponuditi v vseh avtomobilskih razredih. Na ta način bo napredek dostopen vsem voznikom avtomobilov. Up! Lite je zasnovan kot vsestransko vozilo, s katerim so vožnje po mestih, vsakodnevne vožnje v službo in seveda tudi dolga potovanja bistveno cenejši in prijaznejši do okolja.

 

Hibridni pogon omogoča, da vozilo poganja elektrika

Srce pogonskega sklopa v modelu Up! Lite je novi dvovaljni turbodizelski motor 0.8 TDI z močjo 38 kW (51 KM). Poleg njega je vgrajen tudi elektromotor (10 kW), zasnovan kot impulzni zagonski modul (zaganjalnik, alternator in e-pogon). Ta skrbi za razbremenitev motorja TDI, za dodatno moč in za regeneracijo kinetične energije (rekuperacija). Ko je potrebna maksimalna moč (na primer pri hitrem pospeševanju), motor TDI in elektromotor skupaj zagotavljata 48 kW (65 KM). Ena od izvedb motorja TDI, ki poganja Up! Lite, je vgrajena tudi v študiji L1, ki jo je Volkswagen septembra predstavil na mednarodnem avtosalonu v Frankfurtu.

 

Hibridni pogon študije Up! Lite je zasnovan tako, da v dveh pogonskih fazah ni potrebno delovanje motorja TDI. Prva faza: voznik ne dodaja plina (vozilo poganja njegova vztrajnost, motor TDI je izključen). Druga faza: na krajših relacijah, na primer v naseljih, lahko za pogon skrbi le elektromotor. Potrebno energijo v tem primeru zagotavlja litij-ionska baterija. Ker ta konfiguracija lahko samostojno poganja vozilo z električno energijo, je klasificirana kot popolni hibridni pogon. Za prestavljanje skrbi 7-stopenjski menjalnik DSG, ki je med drugim na voljo tudi za novi Polo. Poleg tega je Up! Lite opremljen tudi s sistemom start-stop.

 

Udobje in varnost brez kompromisov

Up! Lite z vidika udobja in varnosti v ničemer ne zaostaja za ostalimi modeli. Ponaša se z veliko prostornostjo, poleg tega pa je opremljen s sistemom ESP, z zračnimi blazinami ter z najsodobnejšimi informacijskimi in upravljalnimi sistemi. Za dober občutek skrbi tudi dejstvo, da potnike obdaja in varuje visokoinovativna varnostna karoserija iz aluminija, jekla in karbona. Volkswagnova študija doseže hitrost 160 km/h, do 100 km/h pa pospeši v 12,5 sekunde, kar je nedvomno zavidljiv podatek.

 

?Made in Germany?

Up! Lite je v splošnem paradni primer za inovativno inženirsko dovršenost s pečatom ?Made in Germany?. Kar pa ne velja le za učinkovito pogonsko zasnovo in karoserijo z lahko konstrukcijo. Primerov za to je še veliko: mreža hladilnika se samodejno odpira in zapira in tako omogoča prilagodljivo hlajenje motorja (aktivno upravljanje s toploto); nalogo klasičnih vzvratnih ogledal učinkoviteje opravljajo tri kamere, ki zagotavljajo boljšo aerodinamiko; ko je vozilo parkirano, se v poletnem času segreti zrak odvaja navzven (pasivno prezračevanje mirujočega vozila).

 

Izpopolnjena funkcija Easy Entry skrbi za izjemno udoben dostop do zadnjih sedežev; voznikov in sovoznikov sedež pri nastavljanju vzdolžnega položaja samodejno prilagodita višino. Pri podiranju zadnje sedežne klopi je zaklep naslonjala mogoče enostavno sprostiti s poklopom zadnjih vzglavnikov (funkcija Easy Switch); voznik vse nastavitve vozila (prezračevanje, internet, tele­fon, MP3, video, potovalni računalnik, radio) upravlja preko intuitivnega zaslona na dotik, ki je opremljen s senzorji za zaznavanje gibanja roke.

 

Dizajn jutrišnjega dne

Celo najbolj inovativni avtomobili morajo imeti privlačen dizajn, da resnično navdušijo. V kovinski bistro modri barvi lakirani Up! Lite nedvomno vzbuja navdušenje. Ta 3,84 m dolga, 1,40 m visoka in 1,60 m široka študija ima futuristično, drzno in oblikovno samosvojo podobo. Zdi se, kot da je ulita iz enega kosa. V primerjavi s študijo E-Up!, ki je bila letos predstavljena na mednarodnem avtosalonu v Frankfurtu, je po eni strani nižja, po drugi strani pa zaradi strožjih zahtev glede aerodinamike daljša. Tako je že skorajda primerljiva s Polom (3,98 m).

 

Dizajn študije Up! Lite je dizajn kompaktnega vozila, ki s svojim videzom jasno zrcali trajnostno zasnovo pogonskega sistema in napredni celostni pristop. Ob pogledu od zadaj se pred očmi izriše podoba športnega avtomobila z markantnim kompaktnim zadkom. Široka ramena tako nedvomno spominjajo na Scirocco. Posebnost zadka so tudi velika steklena površina v pokrovu prtljažnika, zadnje luči z LED-tehnologijo in zadnji meglenki (z obliko črke C), ki sta v značilnem slogu študije Up! integrirani v zadnji odbijač.

 

Enako velja za meglenki v sprednjem odbijaču. Enostavna silhueta izstopa z izrazito gladkimi površinami. Z izjemo t. i. tornado linije, kolesnih ohišij in povezovalne linije (na spodnjem delu) ni robov. Namesto zunanjih ogledal sta vgrajeni bočni kameri, ki spominjata na stranski krilci na krilih letala. Tako vizualno kot tehnično so novost 18-colska platišča, ki so izdelana iz aluminija in karbona. Kajti kdo pravi, da sta športnost in varčnost nezdružljivi.

 

Že danes z mislijo na jutri

V Evropi Volkswagen z najnovejšimi izvedbami Pola (3,3 l/100 km), Golfa (3,8 l/100 km) in Passata (4,4 l/100 km) nazorno dokazuje, da je minimalno porabo goriva že danes mogoče doseči v prav vseh avtomobilskih segmentih.

 

www.volkswagen.si


Galerija: