Prototipi

Audi s študijo e-tron

Audi s študijo e-tron v Detroitu predstavlja že svojo drugo različico električnega vozilaNa prvem velikem avtomobilskem sejmu v letu 2010 Audi predstavlja študijo brezkompromisno purističnega kompaktnega športnega avtomobila z izključno električnim pogonom.

Detroitska študija Audi e-tron, kakor so poimenovali ta 3,93 m dolgi in 1,78 m široki ter samo 1,22 m visoki dvosedežnik, je tako le nekaj mesecev po premierni predstavitvi modela Audi e-tron na frankfurtskem IAA 2009 že drugo električno konceptno vozilo s štirimi krogi na maski.

Zgledne vozne lastnosti modela Audi e-tron, ki bo predstavljen v Detroitu, niso zgolj rezultat nizke skupne mase (le okrog 1.350 kg), temveč tudi močnih pogonskih agregatov na zadnji premi. Dva elektromotorja s skupno močjo 150 kW (204 KM) in navorom 2.650 Nm poženeta kupe, ki se ponaša z aluminijasto karoserijo, izdelano po principu ASF, od 0 do 100 km/h v samo 5,9 s. Za pospešek od 60 do 120 km/h pa Audi e-tron porabi vsega 5,1 s.

Detroitska študija Audi e-tron lahko velike pogonske momente elektromotorjev po potrebi porazdeljuje med kolesi. Tako imenovani ?torque vectoring? omogoča osupljivo mero voznoaktivne natančnosti in odlično vlečno silo. Tudi zaradi nizke mase, kratke medosne razdalje in z ozirom na dinamiko odlično porazdeljene mase so vozne lastnosti Audi e-trona primerljive z gokartom ? je živahen, dinamičen v ovinkih in nevtralen vse do visoko nastavljenega mejnega območja.

Litij-ionske baterije, ki so zaradi optimalnega težišča nameščene za potniško celico in pred zadnjo premo, zagotavljajo 45 kWh realno uporabne energije. Akcijski radij vozila tako povsem realistično znaša do 250 km.

Kot že pri prvi študiji e-tron, ki so jo predstavili v Frankfurtu, Audi tudi tu pri vseh komponentah električnega pogona stavi na celovit, v mnogih podrobnostih celo revolucionaren koncept; za učinkovito ogrevanje notranjosti vozila skrbi toplotna črpalka.

Pogon, močnostno elektroniko in baterijo krmili inovativni sistem upravljanja s toploto ? zelo pomembna komponenta, ki zagotavlja velik akcijski radij in obenem odlično udobje v notranjosti.

www.audi.si


Galerija: