Novice

VOLVO napreduje pri razvoju električnih avtomobilov

VOLVO napreduje pri razvoju električnih avtomobilov

Na avtomobilskem sejmu v Detroitu je Volvo predstavil povsem električnega Volva C30, z dosegom 150km. Naslednji korak, ki sledi, je izdelava vsaj 50 testnih električnih Volvov C30, ki bodo v uporabi v vsakdanjem prometu od leta 2011.

Volvo je predstavil električni prototip avtomobila v septembru 2009. Pokazan novi C30 tako pomeni naslednji korak pri razvoja procesa. Vključuje tako popolno notranjost ter instrumentacijo, kot seveda tudi izboljšan baterijski paket.  Naslednji korak v letu 2010 je tovarniška proizvodnja testnih avtomobilov. Izbrani posamezniki bodo vozili testne flote dve leti, v zameno pa bodo Volvo zagotovili pomembne izkušnje z avtomobilom. Ne samo tehnične, ampak tudi vedenjske.

Pomembni podatki

Povsem električen avtomobil ima drugačne karakteristike v primerjavi z avtomobilov, ki ima notranje izgorevanje motorja. Tako bodo imeli Volvovi strokovnjaki priložnost videti, kako uporabniki sprejmejo  ti dve razliki.

?Rezultati testne flote bodo zelo dragoceni za nadaljnji razvoj električnih avtomobilov. Zagotovili bodo pomembne podatke za infrastrukturne planerje ter bodo hkrati pomagali definirati katera podpora je potrebna, da bo električni avtomobil privlačna odločitev v prihodnosti? pravi Lennart Stegland.

 

Novi instrumenti ter grafika

Električni C30 izgleda enako kot običajen Volvo C30 ter ponuja isto varnost, udobje ter prostornost kot standardni avtomobil.

Najbolj očitna razlika znotraj avtomobila so novi instrumenti pred voznikom. Merila ter grafika se malo razlikujeta od konvencionalnega Volva. Uporabniku prijazni združeni instrumenti pokažejo zgolj hitrost ter porabo energije. Vsekakor pa vsebujejo tudi nekaj novih simbolov, kot npr. merilo za status baterije in druge relevantne informacije za tak tip vozila.

Vozne izkušnje so prav tako drugačne od le-teh v konvencionalnem avtomobilu. Električni C30 nima prestav, moč motorja pa je dostavljena neopazno, s polno močjo takoj, ko je potrebno.

?Vožnja brez hrupa je zelo zanimiva izkušnja. Potrebujemo še nekaj časa pri preverjanju prenosnega sistema, ki bo tako varen za uporabo voznika ter da bo hkrati izkoriščal optimalno kapaciteto baterije pri različnih hitrostih? doda Lennart Stegland.

Kot običajen C30 ? vsa zabava, vendar brez emisij

Električni motor porabi približno ? energije manj kot motor gnan na fosilna goriva. Boljša energijska učinkovitost bo tako zagotovo pritegnila pozornost na električna vozila kakor rastejo cene goriva ter zahteve po zmanjšanju emisij CO2. V Detroitu pokazan Volvo C30 po gnan z litij-ionsko baterijo, ki je lahko napolnjena preko običajne gospodinjske vtičnice ali na posebnih cestnih polnilnih postajah. Da se baterija popolnoma napolni, potrebuje približno 8 ur. Če je avtomobil napolnjen z obnovljivo elektriko, bodo CO2 emisije zanemarljiva; skoraj nične. Najvišja hitrost s popolnoma polno baterijo je približno 130km/h (81mph). Pospešek iz 0 do 60 mph je manj kot 11 sekund. Doseg z enim polnjenjem pa je do 150 kilometrov, kar pokriva dnevno potrebo po transportu več kot 90% voznikov v Evropi.

Varen kot ostali Volvi

Električni motor se nahaja pod pokrovom avtomobila, medtem ko so baterije (24kWh) umeščene v tunel pogonske gredi, kjer je običajno prostor za tank z gorivom, zunaj potniške kabine ter področja, ki bi lahko bilo uničeno.

?Električni avtomobili predstavljajo tako še en zanimiv izziv v naši predanosti narediti najvarnejši avtomobil na svetu. Električni Volvo mora biti tako varen kot ostali Volvi. Isti standardi  se nanašajo na lastništvo, vožnjo ter zaščito v morebitni nesreči,? pravi Thomas Broberg, Senior Safety Advisior pri Volvu.

Tržne obeti za električno moč

Pri zgolj električni avtomobilih, obstajajo faktorjev, ki določajo njihovo privlačnost v prihodnosti.

?Stranke morajo čutiti, da je tak  tip avtomobila privlačen za vožnjo in za lastništvo. Zato morajo biti električni avtomobili tako udobni, varni in morajo ponujati iste lastnosti kot avtomobili z drugimi oblikami virov energije,? pravi Paul Gustavsson, direktor Electrification Strategy pri Volvu.

Nadaljuje: ?Verjamemo v to tehnologijo. Tako je namen testiranja predstaviti, da imajo električni avtomobili tržni potencial. Kakorkoli, ponuditi atraktiven avtomobil, ni dovolj. Kar je nujno potrebno je sistem subvencij, ki bi naredil drago baterijsko tehnologijo finančno dosegljivo. Upamo, da bo vlada ter ostala družba sledila Volvu in našemu  ?Drive Towards Zero?- poti proti nič emisijam.?


Galerija: