Tehnika - novosti

Toyota Motor Europe potrjuje načrte za popravilo napake stopalke

§                       Natančno preverjene ojačane stopalke za plin bodo rešitev za preprečevanje prekomernega trenja, ki lahko povzroča zatikanje.

§                       Celotno podjetje Toyota si bo prizadevalo, da se čim prej odpravijo napake pri vpoklicanih vozilih.
 

Podjetje Toyota Motor Europe je potrdilo obsežno popravilo napake stopalke za plin pri osmih modelih Toyotinih vozil, ki bodo zajeti v načrtovano akcijo vpoklica v Evropi. Toyotini inženirji so razvili in natančno preverili izbrano rešitev, ki zajema ojačitev sklopa stopalke za plin, zato da se odpravi potencialna nevarnost prekomernega trenja, ki bi lahko (sicer v redkih okoliščinah) povzročilo zatikanje stopalke za plin v delno pritisnjenem položaju. Prva pošiljka delov, potrebnih za to popravilo, bo v Evropo prispela naslednji teden. Vzporedno s tem potekajo načrti za vzpostavljanje stika z lastniki prizadetih vozil. Poleg tega je podjetje Toyota že uvedlo učinkovito proizvodno rešitev za vozila, ki bodo naprodaj v Evropi.

?Toyotino primarno načelo je skrb za stranke, in sicer v kakršnih koli okoliščinah,? je poudaril predsednik in izvršilni direktor podjetja Toyota Motor Europe g. Tadaši Arašima. ?Zavedamo se, da je trenutni položaj zaskrbljujoč in to globoko obžalujemo. Obenem bi želeli naše stranke tudi pomiriti, saj se možna napaka stopalke za plin pojavi le v redkih okoliščinah. Akcija vpoklica je zgolj preventivni ukrep, zato da se zagotovijo kar najvišji standardi kakovosti za vse naše stranke.? G. Arašima je še dodal: ?Pri Toyoti smo popolnoma predani skrbi za varnost, vemo, v čem je težava in kako jo odpraviti in zato je zdaj naša najpomembnejša naloga, da to opravimo kar najhitreje. Poskrbeli bomo tudi za potrebna preverjanja, da našim prihodnjim strankam zagotovimo, da prizadeta vozila ne bodo šla v nadaljnjo prodajo.?

V primeru, da voznik začuti zatikanje stopalke za plin v napol pritisnjenem položaju ali se stopalka za plin le počasi vrača v nevtralen položaj, je možno vozilo nadzorovati s krepkim in enakomernim pritiskom na stopalko zavor. Stopalke zavor se ne sme pritiskati večkrat zaporedoma, ker lahko pride do zmanjšanja vakuuma v servo sistemu, zaradi česar bo potrebno še močnejše pritiskanje na stopalko zavor. Vozilo zapeljite na najbližje varno mesto za ustavljanje, izključite motor in pokličite prodajalca vozil ali službo za pomoč na cesti.

Podjetje Toyota nima nobenih podatkov o kakršnih koli nesrečah v Evropi, do katerih bi lahko prišlo zaradi ugotovljene napake. Poleg tega ne obstaja nikakršna povezava s težavo zaradi preproge na tleh avtomobila, o kateri so pred kratkim poročali v Severni Ameriki.

Podjetje Toyota je 28. januarja naznanilo preventivni vpoklic osmih Toyotinih evropskih modelov. Zadevni modeli vozil in obdobja proizvodnje so naslednji:

§                       AYGO (febr. 2005 ? avg. 2009)

§                       iQ (nov. 2008 ? nov. 2009)

§                       Yaris (nov. 2005 ? sept. 2009)

§                       Auris (okt. 2006 ? 5. jan. 2010)

§                       Corolla (okt. 2006 ? dec. 2009)

§                       Verso (febr. 2009 ? 5. jan. 2010)

§                       Avensis (nov. 2008 ? dec. 2009)

§                       RAV4 (nov. 2005 ? nov. 2009)

Natančno število enot z omenjeno napako se še ugotavlja, vendar lahko doseže do 1,8 milijona vozil. Modeli vozil Lexus in drugi modeli vozil Toyota zaradi napake niso prizadeti.

Čeprav se omenjena napaka pojavlja zelo redko, podjetje Toyota svetuje svojim strankam, ki imajo pomisleke, da se za pomoč obrnejo na najbližjega prodajalca vozil Toyota, in sicer še preden bodo izdana navodila za vpoklic.

Kako bo pri Toyoti potekal postopek popravila preventivno vpoklicanih vozil

Toyota je identificirala napako, ki lahko (sicer v redkih primerih) pri vpoklicanih vozilih povzroči zatikanje stopalke za plin v delno pritisnjenem položaju. Napaka je povezana s sklopom, ki ustvarja trenje v stopalki za plin in je namenjen zagotavljanju ustreznega ?občutka na stopalki? z dodajanjem upora ter ustvarjanjem stabilne in mirne stopalke za plin. Sklop vključuje podlago, ki se pri normalnem delovanju stopalke drgne ob naležno površino. Zaradi uporabljenih materialov, obrabe in okoljskih razmer se lahko te površine sčasoma začnejo pri sproščanju zatikati in trenje ni več gladko. V nekaterih primerih se lahko trenje poveča do te mere, da se stopalka za plin le počasi vrača v nevtralen položaj ali se (sicer v redkih primerih) stopalka zatakne in ostane delno pritisnjena.

Toyotina rešitev je za trenutne lastnike prizadetih vozil tako učinkovita kot tudi enostavna. V sklop bo vgrajena natančno izrezana jeklena ojačitvena prečka, ki bo zmanjšala površinsko napetost med torno in naležno površino. Po zaslugi te nameščene ojačitve se bo zmanjšalo prekomerno trenje, ki lahko povzroči zatikanje stopalke za plin. Podjetje je potrdilo dokazano učinkovitost na novo ojačanih stopalk za plin na podlagi opravljenih podrobnih preizkusov sklopov stopalk, ki so v preteklosti kazali potencialno nevarnost zatikanja.

 www.toyota.si


Galerija: