Predstavitve

NISSAN JUKE: oživitev ponudbe majhnih avtomobilov

 

 

 

▪ Kompaktni SUV z značilnostmi športnega vozila?

▪ ?izziva tradicionalnost majhnih avtomobilov

▪ Izdelovali ga bodo v Evropi in na Japonskem

▪ Prodajal se bo globalno, vključno z Evropo, Japonsko in ZDA

▪ Novi, zmogljivi bencinski motor z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom

▪ Novi pogon na vsa kolesa s sistemom vektoriranja navora

 

Nissan je danes premierno predstavil svoj novi mali crossover Juke.

 

Zasnovan z željo, da bi ponudil inovativno alternativo kupcem majhnih avtomobilov, ki jih obstoječa ponudba ne navdušuje, je Juke vpadljivo posrečena kombinacija SUV robustnosti in športnega sloga. V ponudbo majhnih avtomobilov vnaša prepotrebno možatost in dinamičnost.

 

Odločitev, da bo kot prvi izdelovalec ponudil majhen crossover v nižjem avtomobilskem razredu, izhaja iz Nissanove filozofije odzivnega sledenja spremembam pričakovanj kupcev v Evropi.

 

?V zadnjih petih letih beležimo pomembno rast na sicer zasičenem evropskem trgu. To smo dosegli z zavračanjem tradicionalnih meril in odmikom od klasičnih avtomobilskih segmentov C in D. V vlogi pionirja nove ponudbe smo uveljavili tako imenovana crossover vozila. Začeli smo z Muranom in nadaljevali z množično prodajanim Qashqaiem, ki je presegel vsa naša pričakovanja. V manj kot treh letih smo namreč v Evropi prodali že več kot pol milijona Qashqaiev,? pravi Colin Dodge, direktor Nissanovih operacij v Afriki, Bližnjem vzhodu, Indiji in Evropi.

 

Juke bomo izdelovali v Evropi, v Nissanovi tovarni v Sunderlandu v Angliji in v Oppami na Japonskem. V tovarno v Evropi, kjer ga bodo izdelovali skupaj z Note in crossoverjem  Qashqaiem, je bilo vloženih 60 milijonov evrov, kar zagotavlja več kot 1000 delovnih mest pri Nissanu in več kot 2000 delovnih mest pri dobaviteljih sestavnih delov.

 

Juke bo najprej naprodaj poleti na Japonskem. Jeseni ga bodo začeli prodajati v Evropi in severni Ameriki. V Sloveniji bo na voljo predvidoma od novembra dalje.

 

Dizajn

 

Po obliki je Juke spodaj čistokrvni SUV. A se velika kolesa s širokimi pnevmatikami, večji odmik od podlage in robustnost, zlijejo z zgornjim, športno oblikovanim delom, z visokim robom vrat, nizkimi bočnimi stekli in kupejevsko napeto streho v inovativno celoto. Kupejevska oblika je poudarjena z ročicami, ki so na zadnjih vratih skrita v okvir okna.

 

V notranjosti postavlja športna zasnova v osrednji položaj voznika, kar na svojevrsten način izpostavlja, k njemu zasukana sredinska konzola, z obliko povzeto po posodi za gorivo motornega kolesa. S premazom bleščeče barve motoristična konzola doda veliko zabavni radoživosti avtomobila. Uporabnost večajo vrata prtljažnika vpeta v streho in prostoren prtljažnik s številnimi skritimi prostori za shranjevanje večjih in manjših predmetov.

 

Shiro Nakamura, podpredsednik Nissana, odgovoren za dizajn in kreativni direktor, poudarja: ?Želeli smo izzvati konvencionalnost. Zato resnično menim, da bo Juke ponudil kupcem nekaj drugačnega, nekaj bolj čustvenega, energičnega, bolj možatega.?

 

Juke je nastal na osnovi platforme B zveze Renault Nissan. Ob medosni razdalji 2530 mm, meri v dolžino 4135 mm, v širino 1765 mm in v višino 1570 mm. Pri različici s prednjim pogonom so kolesa spredaj s karoserijo povezana preko vzmetne noge MacPherson, zadaj je nameščena prema s povezanima vodiloma. Pri različicah s štirikolesnim pogonom je zadnja prema prostorska, povzeta po Qashqaievi zadnji premi.

 

Pogon na vsa kolesa ALL-MODE 4x4-i predstavlja novo razvojno stopnjo priznanega Nissanovega, elektronsko krmiljenega pogona na vsa kolesa. Ta je sedaj oplemeniten s sistemom vektoriranja navora, kar veča vodljivost in zmanjšuje podkrmarjenje v zavojih. Poleg porazdelitve navora med prednjimi in zadnjimi kolesi, do razmerja največ 50/50, zmore sočasno tudi deliti navor med zadnjima kolesoma.

 

Vodljivost v zavojih je izboljšana, ker zmore sistem presežek navora usmeriti na zunanje zadnje kolo, kar zmanjša podkrmarjenje. Na to kolo lahko sistem prenese do 50 odstotkov trenutnega navora motorja. Sistem je prvič uporabljen v nižjem avtomobilskem razredu, saj je bila ta tehnologija do slej ohranjena le za vrh premijske ponudbe.

 

Motorji in menjalniki

 

V Sloveniji bo Juke ob začetku prodaje konec leta na voljo s tremi motorji. Enim dizelskim in dvema bencinskima, z delovno prostornino 1,6 litra. Vsi bodo s sestavo izpušnih plinov zadovoljili najstrožja merila evro 5. Na vrh ponudbe je postavljen novi bencinski motor (MR16DDT) z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom. Motor sodi med primerljivimi v vrh po zmogljivosti, saj doseže največjo moč 140 kW (190 KM) in največji navor 240 Nm. Povezava neposrednega vbrizga goriva in turbinskega polnilnika postreže z močjo in odzivnostjo, ki ga postavljata ob bok klasičnim motorjem z delovno prostornino 2,5 litra, po gospodarnosti porabe goriva pa ga gre enačiti z majhnimi motorji.

 

Drugo bencinsko možnost predstavlja novost, razvita na osnovi uveljavljene družine Nissanovih motorjev HR. Za štirivaljnik s štirimi ventili na valj, z oznako HR16DE, so značilni majhna masa, zmanjšano trenje in izviren sistem dvojnega vbrizga goriva, ki omogoča posebej natančno odmerjanje goriva. Zato je izgorevanje goriva v pogonskem agregatu, ki doseže največjo moč 86 kW (117 KM) občutno izboljšano. Dizelski motor 1.5 dCi s tovarniško oznako K9K, doseže ob skupnem vodu za gorivo največjo moč 81 kW (110 KM) in največji navor 240 Nm. Krasijo ga odzivnost, prožnost, suverena zmogljivost, gospodarna poraba goriva in z njo povezan omejen izpust izpušnih plinov.

 

Različici z 1,6-litrskim bencinskim motorjem s turbinskim polnilnikom in pogonom na prednji kolesni par je namenjen ročni šeststopenjski menjalnik.

 

Nissanov menjalnik XTRONIC CVT, z možnostjo ročne izbire šestih stopenj prestavljanja, bo na voljo pri različici z vrha ponudbe, z bencinskim motorjem s turbinskim polnilnikom in štirikolesnim pogonom.

 

Za atmosferski 1,6-litrski bencinski motor bo mogoče izbirati med petstopenjskim ročnim menjalnikom in posodobljenim menjalnikom XTRONIC CVT. Šestopenjski ročni menjalnik je namenjen 1,5-litrskemu dizelskemu motorju.

 

Oprema

 

Seznam serijske in dodatne opreme bo objavljen tik pred začetkom prodaje. Toda že sedaj je znano, da bodo opremo, ki jo bodo sestavljale klimatska naprava, usnjeno oblazinjenje, kamera za nadzor dogajanja za vozilom, inteligentni ključ in še marsikaj, plemenitile tudi nekatere nevsakdanje možnosti.

 

Mednje sodi Nissan Dynamic Control System, ki se ga upravlja preko osrednjega stikala in zaslona ter omogoča vozniku nastavitve dinamike vožnje, ob sočasnem upravljanju drugih sistemov, kot je na primer prezračevalni sistem s klimatsko napravo. Na zaslonu se poleg ostalih podatkov izpisujejo tudi podatki o delovanja motorja in vožnji.

 

 ?Pri Nissanu zelo zavzeto delamo, da bi z navdušujočim dizajnom, kakovostjo in užitkom v vožnji zagotovili večjo vrednost znamki. Zame je zato Juke to, kar je v bistvu Nissan v celoti. Novost bo znamki zagotovo ojačala veljavo globalnega inovatorja v dizajnu in ohranila ter poudarila njeno pionirsko vlogo pri snovanju in izdelavi crossoverjev,? zaključi Shiro Nakamura.

 

 

Motor                Moč                 Gorivo               Pogon               Menjalnik

1.5 dCi             81 kW              dizel                 spredaj ročni šeststopenjski

1.6i                  86 kW              bencin             spredaj ročni petstopenjski

1.6i                  86 kW              bencin              spredaj posodobljen XTRONIC CVT

1.6i turbo          140 kW bencin              spredaj ročni šeststopenjski

1.6i turbo          140 kW bencin              štirikolesni        XTRONIC CVT M6

 


Galerija: