Predstavitve

DS HIGH RIDER: dinamičnost, kompaktnost in ekskluzivnost

 

 

Februarja 2009 je Citroën senzacionalno najavil prihod nove linije prestižnih vozil: linijo DS. Ta je že tedaj nakazovala enega od vidikov nove dinamike blagovne znamke Citroën, ki jo povzema slogan: Créative Technologie. Linija DS je linija vozil, ki dopolnjuje osnovni izbor vozil Citroën in jo odlikuje radikalnejša ponudba proizvodov za stranke, ki iščejo neobičajno zgradbo in stil, senzacionalnost in prefinjenost.

 

Samo eno leto po tem izjemnem dogodku in je vozilo DS3 že v Citroënovih razstavnih salonih, Citroën vstopa v novo fazo s konceptnim vozilom DS HIGH RIDER, ki nakazuje prihodnost te linije. Moderna vizija dinamičnosti, ki postavlja kompaktnost za temeljno vrednoto in odpira pot drugačni uporabi, novim užitkom v avtomobilizmu ter inovativnim tehnološkim postopkom, ki se opirajo predvsem na hibridni dizelski pogonski sklop "Full Hybrid".

 

Linija DS: potovanje v nov svet

 

Očitno je, da Citroën z vozilom DS HIGH RIDER ostaja zvest liniji DS: namenoma želi ponuditi vozila z neobičajno zgradbo in stilom.

Brez zanikanja čarov klasičnih kupejev je CITROËN s tem konceptom izumil nov način izražanja dinamičnosti avtomobila. Manj omejujoče in manj ekskluzivne mere so bolje prilagojene voznim pogojem našega časa in hkrati znova obujajo užitek v vožnji.

V nasprotju s 4-sedežnim kupejem, ki je precej dolg in nizek, DS HIGH RIDER izraža dinamičnost s svojo kompaktnostjo in močno zgradbo. Iz oblike karoserije DS HIGH RIDER in njegove višine je razvidna kompaktnost, ki sama po sebi ostri dojemanje dinamičnosti.

 

Ko sedemo za volan, lahko prek edinstvenih občutkov med vožnjo občutimo na pogled razvidno dinamičnost. To omogoča predvsem kombinacija naslednjih elementov:

  • vetrobransko steklo, ki sega visoko na streho,
  • notranja zgradba je po zasnovi bližje potnikom in dokazuje izvrstno lego in položaj, ki so ju deležni,
  • podvozje je plod tradicionalnega znanja in izkušenj znamke Citroën ter zagotavlja dinamične občutke in izvrstno blaženje udarcev.

Stil, ki ponazarja novo vizijo

 

Stil vozila DS HIGH RIDER je neobičajen, ker se navdihuje neposredno iz svojih vrednot: nastala je nova, radikalno moderna in naravno elegantna oblika. DS HIGH RIDER ne poskuša izražati niti dinamičnosti niti vsestranskosti: vse to se živahno in čisto odraža v njegovih linijah.

 

Je predmet poželenja in se odlikuje zaradi svoje skladnosti, saj velja za "lep avtomobil", ki je izbral harmonijo oblik, ki se izraža prek izredno čutnega modela, ki se je popolnoma uspel izogniti karikiranju. Višje podvozje in prisotnost koles z 19-palčnimi platišči iz lahke litine z diamantnim leskom prispeva k strukturiranju razmerij in opredelitvi samega značaja vozila DS HIGH RIDER. Po zaslugi prednosti, ki je bila dana iskanju pristne elegance njegovih oblik, smo se izognili razvrščanju, ki se včasih uporabljajo za tipiziranje vozila: blatniški koši, obvladovanje velikosti in obdelava bokov sami po sebi uspešno izražajo robustnost in zaščitniški značaj vozila DS HIGH RIDER. Tudi drugi elementi, na primer sprednji in zadnji odbijač, ki izražajo dinamičnost in okretnost, so izjemno skladni z velikostjo vozila DS HIGH RIDER in še dodatno poudarjajo harmoničnost celote.

 

Lep avtomobil, lep kupe DS HIGH RIDER se kosa tudi na področju ekskluzivnosti in elegance, saj lepoto njegovih oblik poudarjajo tudi sodobna znamenja prestiža: odlično sozvočje z zlato barvo "Golden Gloss", ki je izjemno čutna in nenevadno svetleča, ki je bila izbrana za prvi javni nastop vozila DS HIGH RIDER, dimljeni krom profilov bočnih stekel poudarja njihovo nenavadno obliko in jih dobesedno osvetljuje; svetloba, ki jo zarisujejo žarometi in pozicijske luči, je prav tako del okrasja prednjega in zadnjega dela.

 

Očitno je, da spada živahno vozilo z edinstvenim značajem DS HIGH RIDER k Citroënovim vozilom, ki ga v trenutku prepoznamo po dvojni puščici, okoli katere je urejen celoten prednji del, do njegovega krepkega in napetega zadnjega dela.

 

Popolnoma nov, prožen in zapeljiv koncept

 

Z zagotavljanjem prožnosti DS HIGH RIDER je vsestranskost bolj razgibana: na prvi pogled izgleda kot kupe, ki nakazuje gibanje, z zelo skladnimi merami. Kupe, ki s svojim rahlo mišičastim značajem brez pretirane agresivnosti, vzbuja zaupanje: višina podvozja je povišana, vidno polje omogoča obvladovanje ceste in prometa. Občutek varnosti in zaščite je stalno prisoten, toda brez arogance in grobosti. Pri tem pa se v primeri z njegovo notranjo prostornostjo ne zdi, da bi na cesti ali na ulici zasedal preveč prostora: dolžina vozila DS HIGH RIDER ostaja s 4,26 metra zmerna (širina 1,82 m in višina 1,48 m), pri tem pa ohranja izjemno prostornost notranjega prostora.

Poleg praktičnosti, ki se prepleta z eleganco, vzbuja DS HIGH RIDER še dodatne užitke s svojo streho, ki je prekrita s prevlečenim tekstilnim materialom, ki spominja na pomično streho.

 

K očitni okretnosti in zmožnosti premagovanja ovir vozila DS HIGH RIDER prispeva izbira motorja, tako ga poganja hibridni dizelski pogonski sklop "Full Hybrid", ki združuje:

  • dizelski toplotni motor HDi FAP (s filtrom sajastih delcev);
  • električni motor, ki je nameščen na zadnji premi;

 

Užitek dinamičnih zmogljivosti se tako prepleta z varovanjem okolja. Hibridni dizelski pogonski sklop "Full Hybrid" dejansko omogoča združitev varčnosti dizelskega motorja zadnje generacije in načina delovanja na elektriko z nično stopnjo emisije (Zero Emission Vehicule), s stalnim optimiziranjem izmeničnega ali skupnega delovanja obeh motorjev. Če mora voznik močno pospešiti, lahko električni motor v trenutku posreduje dodatni navor, ki dopolnjuje tistega, ki ga daje motor HDi. Poleg tega se ta navor posreduje na zadnja kolesa: v takih pogojih uporabe je vlečna moč porazdeljena na vsa štiri kolesa za popoln nadzor; dinamične lastnosti vozila DS HIGH RIDER so tedaj izvrstne.


Galerija: