Novice

ZAKLJUČEK AKCIJE PLANETU ZEMLJA PRIJAZNO VOZILO 2009

Veliki zeleni znak akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo 2009 prejme blagovna znamka Toyota

 

Z podelitvijo Velikega zelenega znaka v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije se je zaključila akcija Planetu Zemlja prijazno vozilo 2009. Zmagovalec akcije je blagovna znamka Toyota, ki je povprečne izpuste CO2 v letu 2009 zmanjšala kar za 8,2 odstotne točke. Nagrado je prevzela gospa Jasna Baller, predstavnica za stike z javnostjo družbe Toyota Adria.

 

Toyota je Veliki zeleni znak prejela za zmanjšanje povprečnih izpustov CO2 vseh modelov vozil prvič registriranih v Sloveniji v letu 2009. Povprečni izpusti CO2 vseh modelov vozil blagovne znamke Toyota so se zmanjšali iz 159 g/km v letu 2008 na bistveno manj obremenjujočih 146 g/km. Toyota je zmanjšala povprečne izpuste CO2 vseh modelov vozil prvič registriranih v Sloveniji v letu 2009 kar za 8,2 odstotnih točk in s tem za nekaj odstotnih točk prehitela vse druge blagovne znamke, ki so bile nominirane v akciji Planetu Zemlja prijazno vozilo 2009 za Veliki zeleni znak. 

 

V akciji, ki je potekala skozi vse leto, je društvo vsake tri mesece izvedlo primerjalno analizo izpustov vseh prvič registriranih avtomobilov v Sloveniji. Analizirali so izpuste vozil, pri katerih so bili v javni evidenci Ministrstva za notranje zadeve dostopni podatki o izpustih. V analizo posameznih blagovnih znamk so šteli tiste modele vozil ki so bili registrirani v zadostnem številu (vsaj 5 v vsakem trimesečju). Pri modelih vozil, ki niso dosegli enega ali drugega kriterija, je del tabele ostal prazen, v skupno statistiko blagovne znamke pa niso bili zajeti. Pri skupni statistiki posamezne blagovne znamke so upoštevali le modele, ki jih je mogoče kupiti kot nova vozila.

 

Med nominirance za Veliki zeleni znak so se poleg Toyote uvrstili še Alfa Romeo, BMW, Chevrolet, Hyundai, Mazda, Mercedes Benz, Suzuki in Volkswagen*. Društvo Planet Zemlja želi vsem zastopnikom blagovnih znamk v Sloveniji uspešno zniževanje izpustov tudi v letu 2010.


Galerija: