Zgodovina

VOLVO PV36 praznuje svojo 75. obletnico

VOLVO PV36 praznuje svojo 75. obletnico

Povsem drugačen od večine, svojih naslednikov ter ostalih Volvo kadarkoli. Volvo PV36, bolj znan kot Carioca, je zanimivo poglavje v Volvovi zgodovini. Je tudi zelo znan v avtomobilski zgodovini, glede na to, kako malo primerov je bilo narejenih pri malih proizvajalcih kot je Volvo Car Corporation.

V letošnjem letu PV36 praznuje svojo 75. Obletnico. Mnogokrat je bil označen za kopijo Chryslerjevega Airflow-a, vendar to ni bil.

Zgodovina tega avtomobila je podobna vprašanju kaj je bilo prej, ali piščanec ali jajce. Kaj je res? Res je, da je Chrysler prvi postavil na tržišče svoj Airflow leta 1934, kar pa ne pomeni, da je Volvo avtomatsko kopiral. Volvo je svojega debitanta predstavil le leto kasneje. Da bi v tako kratek časovnem obdobju uspelo komu kaj tega, ni mogoče danes in ni bilo mogoče pred 75. Leti.

V začetkih leta 1930 je bila letna prodaja Volvov manjša kot 1.000 avtomobilov. Bili so konvencionalni in podobni modeli; 6-cilindrični motorji, trdno ogrodje, zunanji prtljažnik, ločene luči ipd. Bili so podobni večini avtomobilov tistega časa, oblikovani in izdelani drugače, nenavadno.

Odgovoren za prve Volvove avtomobile je bil Helmer MasOlle.

DELO ENEGA ČLOVEKA

Volvo PV36 je bil  pokazan tržišču spomladi leta 1935. Avtomobil je bil delo enega človeka, Ivana Örnberg-a, inženirja, ki je k Volvu prispela leta 1931 od Hupp Motor Co iz Detroita. Brez večjih vmešavanja Assarja Gabrielssona in Gustafa Larsona, ki sta bila običajno vpletena v vse projekte, je Örnberg vodil projekt PV36 od začetka do konca. Skoraj. Umrl je nepričakovano poleti leta 1936, ko je bil avtomobil še ne leto dni na tržišču.

Okoli leta 1930 je aerodinamika ter aerodinamična oblika vozila postala prioriteta pri mnogih inženirjih. To so bila leta ogromnih zrakoplovov, lokomotiv, letal in prototipov avtomobilov. Bilo je nekaj prototipov, vendar si noben avtomobilski proizvajalec ni drznil izdelovati nečesa, do Hupmobile-a in Chrysler Corporation, ki sta to storila skoraj istočasno.

 

ZAKAJ CARIOCA?

Zakaj je bil avtomobil poimenovan Carioca, kot ples? Pravzaprav je njegovo pravo ime PV36 in ne Carioca. Gre za vzdevek, ki se je avtomobila prijel skozi vsa leta in je morda celo bolj znano kot pravilno imenovanje avtomobila.

 


Galerija: