Novice

Svetovna premiera: Novi Touareg bo ponesel koncept sportnih terencev v prihodnos

Volkswagen prvič razkriva popolnoma novo zasnovo Touarega in s tem tehnično najbolj napredni Volkswagen v zgodovini znamke. Zaradi palete motorjev, ki porabijo skoraj 20 % manj goriva, ter številnih novih asistenčnih in varnostnih sistemov, novi Touareg na sodoben način na novo interpretira koncept vsestranskih športnih terencev. Touareg bo obenem v Evropi edino terensko vozilo nemškega proizvajalca, ki bo na voljo tudi s hibridnim pogonom. Med športnimi terenci z bencinskim motorjem postavlja nova merila, saj porabi le 8,2 l goriva na 100 km. Do 50 km/h Touareg Hybrid deluje izključno na električni pogon in tako vozi brez emisij škodljivih izpušnih plinov. Med dizelskimi motorji ima Touareg V6 TDI, ki v povprečju porabi 7,4 l/100 km, od sedaj najnižjo porabo v segmentu terenskih vozil. Touareg Hybrid in Touareg V6 TDI sta v razredu velikih vozil najbolj varčna predstavnika bencinskih in dizelskih športnih terencev, ki so bili kadarkoli izdelani v Evropi.

 

Novodobni SUV ? lažji, bolj aerodinamičen, varčnejši

 

Tako kot pri manjšem Tiguanu, ki žanje uspehe po vsem svetu, si Volkswagen tudi pri Touaregu prizadeva za trajnostni razvoj.­ Prva izpolnjena zahteva: osnovna izvedba je 208 kg lažja! To je pravi kvantni preskok. Poleg tega je karoserija za 5 % bolj toga, s čimer Touareg prekaša vse svoje tekmece.­ Druga izpolnjena zahteva: oblikovalcem je uspelo občutno zmanjšati količnik zračnega upora. Poleg natančnih aerodinamičnih izboljšav je osnova za to tudi manjša višina novega Touarega. Skupaj z zasnovo sprednjega dela, ki sledi načelom novega Volkswagnovega genetskega oblikovanja, je bilo tako mogoče doseči, da je čelna površina vozila manjša. Tretja izpolnjena zahteva: vse motorje, ki so sedaj serijsko kombinirani z 8-stopenjskim avtomatskim menjalnikom (novost v tem segmentu), v primerjavi s prejšnjimi motorji odlikuje manjša poraba, ki je pri nekaterih izvedbah nižja celo za več kot 2 l.

 

SUV za vse terene ? štirikolesni pogon v dveh izvedbah

 

Da bi bila dosežena manjša poraba goriva, je bil prilagojen tudi serijski štirikolesni pogon. Kot osnovna izvedba je za vse Touarege na voljo štirikolesni pogon s samodejno zaporo diferenciala Torsen (4MOTION, največji naklon pri vzponu 31°). Podobno kot Tiguan Track & Field ima tudi Touareg terenski vozni program, ki po pritisku na tipko prilagodi sisteme ABS, EDS in ASR za terensko vožnjo, aktivira asistenco za nadzorovani spust in prilagodi prestavne čase avtomatskega menjalnika.­

 

Touareg V6 TDI je namesto z diferencialom Torsen lahko opremljen s paketom Terrain-Tech (dodatna oprema). Ta vključuje diferencial, ki je še bolje prilagojen zahtevam terenske vožnje, reduktor in možnost 100-odstotne zapore sredinskega diferenciala in diferenciala na zadnji premi (4XMOTION; največji naklon pri vzponu 45°).­ Podobno kot prva generacija ima tudi novi Touareg vrtljivo stikalo, s katerim lahko voznik svoje vozilo prilagodi različnim potrebam. Na voljo je 5 stopenj: 1. ONROAD (cestna vožnja); 2. OFFROAD (terenska vožnja ? kot terenski vozni program plus avtomatsko krmiljenje mehanskih zapor); 3. LOW (kot OFFROAD plus vklop reduktorja, zamik prestavnih časov na višje štev. vrtljajev, onemogočenje ročnega prestavljanja v višjo prestavo);­ 4. dodatna zapora srednjega diferenciala; 5. dodatna zapora diferenciala na zadnji premi. S takšno opremo Touareg obvladuje tudi najzahtevnejša brezpotja.

 

SUV za vsakodnevne vožnje ? več prostora, več novosti

 

Novi Volkswagnov Touareg ni le lažji, varčnejši in s tem bolj dinamičen, ampak tudi bolj vsestranski. Nova notranjost se ponaša s še boljšo funkcionalnostjo, sedeži so udobnejši, prostor za noge pa je večji. Zadnjo sedežno klop je vzdolžno mogoče premakniti za 160 mm, naslonjalo pa ima prilagodljiv naklon. Ob pritisku na tipko se naslonjalo zadnje sedežne klopi električno spusti. Tako meri prostornina prtljažnika 1.642 l. Že osnovna izvedba ima serijsko vgrajen radijski sistem s CD-predvajalnikom in 6,5-colskim zaslonom na dotik.

 

Parkirno zavoro sedaj voznik aktivira s pritiskom na tipko. Motor (samo V6) se ob zaustavitvi vozila pred semaforjem avtomatsko izključi in ponovno zažene, ko voznik spusti zavorni pedal (sistem start-stop). Kot dodatna oprema je na voljo tudi radijsko daljinsko upravljanje za odpiranje in zapiranje pokrova prtljažnika, ki je integrirano v avtomobilskem ključu.­ Največje panoramsko pomično strešno okno, ki je bilo kadarkoli na voljo za športne terence, tudi v primeru slabega vremena zagotavlja, da je notranjost vozila prijetno svetla.

 

Inovativni sistem Area View s pomočjo 4 kamer spremlja okolico Touarega in tako zagotavlja večjo varnost.­ V primeru nezgode za učinkovito zaščito poskrbi tudi do 9 zračnih blazin. Asistenca za ohranjanje smeri Lane Assist skrbi, da vozilo ne skrene z voznega pasu, asistenca za menjavo voznega pasu Side Assist pa voznika pri menjavi voznega pasu opozori na vozilo v mrtvem kotu. Avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC) z integriranim sistemom za nadzor prometa Front Assist v kritičnih situacijah zavira do zaustavitve in iz varnostnih razlogov preventivno zategne varnostne pasove.

 

Biksenonska žarometa s sistemom Dynamic Light Assist uravnavata dolge luči tako, da Touareg ne slepi voznikov na nasprotnem voznem pasu. S sistemom za prilagodljivo izravnavanje prečnega nagibanja ima Touareg vedno suvereno lego na cesti.­ Poleg tega bo za Touarega prvič na voljo oprema z oznako Exclusive, ki sodi v program Volkswagen Individual.­ V to ponudbo dodatne opreme sodijo 19-colska aluminijasta platišča Girona, dekorativni elementi iz plemenitega olivnega jesenovega lesa in oblazinjenje iz napa usnja v dveh barvnih kombinacijah: temno burgundska/titanovo črna in poprovo bež/titanovo črna.­

 

Touareg ? najboljše iz dveh svetov

 

Za nakup prve generacije Touarega se je odločilo okrog 500.000 voznikov. Terensko vozilo višjega razreda, ki nudi visoko raven udobja, športne vozne lastnosti, avantgardni dizajn, vrhunsko kakovost in neomejene možnosti odkrivanja neznanih terenov, pravzaprav združuje najboljše iz sveta osebnih in sveta terenskih vozil. Z novim Touaregom prihaja vrhunsko vsestransko vozilo, ki odlično povezuje oba svetova. Touareg bo pri trgovcih na voljo že maja.

 

www.volkswagen.si


Galerija: