Tehnika - novosti

Koncept BMW serije 5 ActiveHybrid

Nov konceptni avtomobil nudi posebej dobro interpretacijo novega BMW serije 5 limuzina v vseh njegovih dinamičnih, učinkovitih in inovativnih kvalitetah, obenem pa predstavlja kontinuiran razvojni proces BMW ActiveHybrid X6 in BMW ActiveHybrid 7 z njuno tehnologijo prenosnika moči, ki sta že del proizvodnega programa.

 

Pogonski sistem, integriran v konceptu BMW serije 5 ActiveHybrid, vključuje vrstni bencinski šestvaljnik s tehnologijo TwinPower Turbo, osemstopenjski avtomatski menjalnik in elektromotor. Vgradnja tehnologije BMW ActiveHybrid v limuzino, ki je že tako ali tako visoko učinkovita s svojim ?konvencionalnim? motorjem z notranjim zgorevanjem, še dodatno zmanjšuje porabo goriva in emisije za več kot 10 odstotkov. Hkrati nudi elektromotor funkcijo povečanja moči (boost), ki podpira bencinski motor pri razvoju posebej dinamične pogonske moči za še bolj športno doživetje vožnje z avtomobilom. 

 

Tudi inteligentno upravljanje z energijo pripomore k izboljšanju učinkovitosti celotnega sistema. Njegove funkcije zagotavljajo optimalno kontrolo in upravljanje vseh energijskih poti znotraj avtomobila ter ustrezno interakcijo komponent prenosnika moči, ki so natančno prilagojene aktualnim razmeram vožnje.

 

Tehnologija prenosnika moči, ki je vgrajena v konceptu BMW serije 5 ActiveHybrid, omogoča vožnjo z avtomobilom po mestnih ulicah z izključno električnim pogonom brez emisij. Obenem nudi posebna hibridna avtomatska funkcija Start/Stop dodatno prednost na področju učinkovitosti, s konsistentnim izklapljanjem bencinskega motorja pri postankih pred rdečo lučjo na semaforju, v križišču ali v zgoščenem prometu. Ne nazadnje pa je optimizirano udobje zagotovljeno s pomožno funkcije klimatskega nadzora, ki je vgrajena že v BMW ActiveHybrid 7.

 

Poseben razvoj tehnologije ActiveHybrid kot del BMW EfficientDynamics.

Konceptni avtomobil na platformi novega BMW serije 5 limuzina premierno predstavlja naslednjo generacijo tehnologije BMW ActiveHybrid, Tehnologija BMW ActiveHybrid, ki je ekskluzivna za BMW, ponuja inteligentno interakcijo motorja z notranjim zgorevanjem in elektromotorja, ki se osredotoča na ključne zahteve dinamične limuzine v zgornjem srednjem razredu vozil.

S tem pristopom BMW konsistentno nadaljuje razvojni proces hibridne tehnologije, v skladu z modularnim principom (best of hybrid), kar zagotavlja optimalno prilagajanje tehnologije BMW ActiveHybrid za vsak individualni koncept in vsak segment vozil. 

V skladu z razvojno strategijo BMW EfficientDynamics omogoča ta pristop izjemno učinkovito in praktično uporabo hibridne tehnologije, za dodatno zmanjšanje porabe goriva in emisij.

 

Prav tako v segmentu BMW serije 5 limuzina: med hibridi združuje BMW superiorno dinamiko vožnje z maksimalno učinkovitostjo.

 

V konceptu BMW serije 5 ActiveHybrid je motor z notranjim zgorevanjem podprt s sistemom električnega pogona, ki je bil razvit posebej za ta model in je s svojimi kompaktnimi dimenzijami vgrajen med vrstnim bencinskim šestvaljnikom in avtomatskim menjalnikom. S črpanjem električne energije iz visokonapetostne baterije v zadku avtomobila, razvije elektromotor maksimalno pogonsko moč 40 kW. Avtomatska sklopka poveže bencinski motor in elektromotor.  Zaradi izredno visokega navora, ki se preko elektromotorjev ustvari z mesta, omogoča interakcija dveh pogonskih sistemov ekstremno spontano in dinamično pospeševanje, ko je to potrebno.

 

Dovršena integracija, natančen nadzor: visokonapetostna baterija oskrbuje z električno energijo elektromotor in električno omrežje v avtomobilu.

 

Pri iztekanju motorja ali pri uporabi zavor deluje sistem električnega pogona kot generator, pri čemer shrani nastalo električno energijo v visokonapetostno baterijo. Pri tem postopku se kinetična energija, ki bi se drugače v zavornem sistemu izgubila v obliki toplote, pretvori v elektriko in shrani za poznejšo uporabo. 

 

Takšna energija, ki je pridobljena brez kakršnekoli dodatne porabe goriva, se lahko potem uporablja za proizvajanje pogonske moči ali upravljanje električnih funkcij v avtomobilu.

Ta princip sovpada s principom regeneracije zavorne energije, ki je že vgrajena v aktualne proizvodne modele BMW, vključno z občutno večjo stopnjo električne energije, ki jo generira elektromotor in ustrezno večjo izboljšavo pri učinkovitosti. 

 

Visokonapetostna baterija, ki je prav tako razvita za ta specifičen koncept, je vgrajena znotraj posebnega ohišja z visoko trdnostjo v neposredni bližini zadnje preme koncepta BMW serije 5 ActiveHybrid. Takšna umestitev baterije pomeni optimalno vgradnjo tako z vidika varnosti, kakor tudi harmonične porazdelitve mase. Integrirana krmilna enota stalno analizira status polnjenja visokonapetostne baterije in nadzoruje proces polnjenja baterije preko regeneracije zavorne energije in proces hladilnega sistema. Poleg elektromotorja, visokonapetostna baterija prav tako dovaja elektriko v električno omrežje avtomobila. Med drugim je na ta način mogoče učinkovito upravljati s pomožnim klimatskim nazorom avtomobila, ki se, po potrebi, aktivira preko funkcije daljinskega upravljanja. Potniški prostor je tako prijetno ohlajen, še preden voznik zažene motor. 

Na ta način sta zagotovljena udobna uporaba načina vožnje z izključno električnim pogonom in avtomatska funkcija Start/Stop, vključno z vsemi električnimi funkcijami, kot so zvočni sistem, klimatska naprava ali navigacijski sistem, ki so v celoti na voljo tudi takrat, ko je bencinski motor izključen.

 

Edinstveno: inteligentno upravljanje z energijo z napredno analizo razmer vožnje.

 

Tehnologija BMW ActiveHybrid zagotavlja svoj edinstven potencial tako z vidika učinkovitosti, kakor tudi z vidika dinamike vožnje pri vseh okoliščinah vožnje in v širokem razponu obremenitev vožnje. 

 

Za razliko od običajnih hibridnih avtomobilov, pri katerih je dodatna učinkovitost v veliki meri omejena na mestni promet, lahko BMW ActiveHybrid X6 in BMW ActiveHybrid 7 s kombinacijo motorja z notranjim zgorevanjem in elektromotorja, uporabniku ponudita občutno manjšo porabo goriva in vrednost emisij tudi pri večjih hitrostih. To je mogoče doseči s tehnološko dovršeno elektroniko pogonskega sistema, ki upravlja interakcijo bencinskega motorja in elektromotorja in s tem optimizira skupno učinkovitost pogonskega sistema kot celote.

 

Koncept BMW serije 5 ActiveHybrid znova dviguje obseg funkcij, ki jih zagotavlja takšna elektronika pogonskega sistema na nivo še višjega standarda. Na primer, energija, ki je vsebovana v gorivu in ki jo proizvaja visokonapetostna baterija, se lahko sedaj uporablja še bolj namensko in učinkovito za zagotavljanje edinstvenega užitka v vožnji, ki je tako značilen za znamko BMW.

 

Ob upoštevanju dodatnih faktorjev, je interakcija dveh pogonskih enot v konceptu BMW serije 5 ActiveHybrid prilagojena po meri zahtev voznika in aktualnih okoliščin vožnje z maksimalno natančnostjo. Obenem elektronika pogonskega sistema prav tako nadzoruje upravljanje pomožnih enot in komfortnih funkcij avtomobila, ponovno v interesu zagotavljanja maksimalne učinkovitosti.

Obseg in raznolikost parametrov, ki jih sistem upošteva sta v tem avtomobilu zares edinstvena, ravno tako kot število nadzorovanih funkcij v tem okviru. Visoka stopnja celovite povezave omogoča elektroniki pogonskega sistema, da zagotovi inteligentno upravljanje z energijo, kar optimizira strategijo delovanja celotnega vozila v vseh okoliščinah vožnje.

 

Naslednja edinstvena značilnost upravljanja z energijo v konceptu BMW serije 5 ActiveHybrid je zmožnost avtomobila, da svoje strategije delovanja (pogona) ne prilagaja samo aktualnim razmeram vožnje, temveč tudi tistim, ki sledijo v nadaljevanju. Da bi bilo to mogoče, elektronika pogonskega sistema od vsega začetka ocenjuje podatke, ki kažejo na morebitne spremembe v zunanjih okoliščinah ali pri željah voznika in pripravi komponente v sklopu prenosnika moči, kakor tudi znotraj elektronskega sistema avtomobila, na možne spremembe pri potrebah vožnje.

 

Za vnaprejšnjo analizo razmer vožnje se sistem poslužuje podatkov, ki mu jih posredujejo elektronika motorja, elektronika upravljanja podvozja in senzorji v sistemih za pomoč vozniku v avtomobilu. Pri končni oceni se upoštevajo tudi shranjeni podatki za izbrano pot voznika v navigacijskem sistemu, kar sistemu omogoča, da predvidi okoliščine vožnje na poti, ki voznika še čakajo. Na osnovi analize se koordinacija avtomobila izvrši vnaprej, medtem ko služi optimalna uporaba vseh sistemov za izrabo razpoložljive energije z maksimalno učinkovitostjo.

 

Če sistem določi, na primer, da se bo vožnja avtomobila po avtocesti začela spuščati po klancu navzdol, se nivo polnjenja visokonapetostne baterije inteligentno upravlja vnaprej, za ponovno pridobivanje sproščene zavorne energije z maksimalno učinkovitostjo.

 

Podobno se lahko visokonapetostna baterija do konca napolni še preden voznik prispe na svoj cilj, kar sistemu omogoča, da predčasno izključi delovanje bencinskega motorja in preklopi na izključno električni pogon v zadnji fazi poti do cilja. Ta pionirska funkcija lahko poveča doseg na električni pogon za do 30 %.

 

 

Koncept BMW serije 5 ActiveHybrid: prihodnost užitka v vožnji in učinkovitosti v zgornjem srednjem razredu.

 

Z optimizacijo in prehodom na še višji standard v konceptu BMW serije 5 ActiveHybrid, poudarjajo prenosnik moči in nadzorni sistemi izreden pomen hibridne tehnologije v prispodobi temeljnega kamna razvojne strategije BMW EfficientDynamics. Nova generacija hibridne tehnologije proizvajalca BMW, ki je vgrajena v koncept BMW serije 5 ActiveHybrid, tako nudi posebej atraktivne perspektive. Stalni razvojni proces tehnologije BMW ActiveHybrid služi k zagotavljanju bistvenega napredka na vseh področjih, kar vodi do harmoničnega in celovitega koncepta z izrazitimi značilnostmi, ki so tako značilne za premium blagovno znamko.

 

Koncept BMW serije 5 ActiveHybrid je zato še bolj dinamičen, učinkovitejši in bolj inteligenten od tradicionalnih predstavnikov te pogonske tehnologije, pri tem pa kot znamka BMW jasno izstopa med ostalimi hibridnimi modeli v temu razredu vozil.

 

BMW Group

 

BMW Group je s svojimi blagovnimi znamkami BMW, MINI in Rolls-Royce, eden izmed najuspešnejših proizvajalcev avtomobilov in motornih koles na svetu. V vlogi globalnega podjetja BMW Group upravlja 24 proizvodnih obratov v 13 državah, medtem ko je njegova globalna prodajna mreža prisotna v več kot 140 državah.

 

Za finančno leto 2008 je BMW Group dosegel globalno prodajo več kot 1.43 milijona avtomobilov in preko 101.000 motornih koles. Za leto 2008 so skupni prihodki znašali 53,2 milijarde EUR, z dobičkom pred poslovnim izidom iz poslovanja (EBIT) v višini 921 milijonov EUR. 30. 9. 2009 je podjetje po celem svetu zaposlovalo približno 98.000 delavcev.

 

Uspeh BMW Group je vedno temeljil na dolgoročnem razmišljanju in odgovornem ravnanju. Iz tega naslova se je podjetje znotraj verige ustvarjanja vrednosti zavezalo trajnostnemu razvoju na področju ekologije in družbe, sprejelo celovito odgovornost za proizvode in podalo jasno obvezo za ohranjanje virov, v sklopu integralnega dela strategije podjetja. Kot nagrado za ves vloženi trud BMW Group v zadnjih petih letih vedno zaseda sam vrh lestvice trajnostnega razvoja svetovnih podjetij po indeksu Dow Jones Sustainability Indexes.

 

V Sloveniji je bila podružnica BMW Group Slovenija ustanovljena leta 2007.

 


Galerija: