Predstavitve

DUSTER, novi model znamke DACIA, ki spreminja pravila za terenske avtomobile

 

 

  • Po nizu predstavitev modelov Logan, Sandero in Logan MCV ter dostavnikov Logan van in Logan pick-up se zdaj Dacia podaja na osvajanje trga terencev z novim modelom Dacia Duster.

 

  • Dacia Duster je krepek, zanesljiv in za uporabo preprost terenski avtomobil namenjen kupcem, ki za vsakdanje vožnje potrebujejo prave terenske zmogljivosti.

 

  • Dacia Duster je resnično gospodaren avtomobil:

- gospodaren nakup: s svojo ceno ponuja edinstveno razmerje med zmogljivostmi, opremljenostjo in prostornostjo.

- gospodarna raba: s paleto varčnih motorjev, ki se ponašajo z majhno porabo goriva in majhnim izpustom CO2. Dacia Duster z dizelskim motorjem in pogonom 4x2 bo imel izpust CO2 pod 140 g/km, s čimer bo izpolnjeval vse pogoje za pridobitev oznake Dacia eco?, izpust CO2 različic z dizelskim motorjem in štirikolesnim pogonom pa znašal manj kot 150 g/km.

 

  • Dacia Duster je dokaz, da je možno izdelati terenski avtomobil, ki ni le funkcionalen in cenovno dostopen, ampak tudi spoštljiv do okolja. Dacia, ki je leta 2004 s predstavitvijo modela Logan uvedla nov pogled kupcev na avtomobile, je z modelom Duster ponovno dokazala svojo zmožnost spreminjanja uveljavljenih pravil in navad.

 

  • Duster bodo izdelovali v matični tovarni znake Dacia v mestu Pitesti v Romuniji. Z različicami s dvo- in štirikolesnim pogonom bodo iz Pitestija oskrbovali evropske trge, Turčijo in dežele Magreba, prodaja pa naj bi stekla že prihodnjo pomlad (2010).

 

  • Duster je Duster je zares mednaroden avtomobil tako po prodaji kot tudi po izdelavi. Sledeč modeloma Logan in Sandero bo bodisi pod znamko Dacia ali pa Renault postopoma naprodaj na raznih območjih sveta.

 

IZVOR PROJEKTA DUSTER: ODGOVOR NA NEZADOVOLJENE POTREBE

 

Projekt Duster izvira iz preproste ugotovitve, da v svetu obstaja resnična potreba po udobnem, čvrstem in cenovno dostopnem terenskem avtomobilu, ki je trenutno nezadovoljena. Zavedajoč se te vrzeli so se v Skupini Renault odločili razviti terenski avtomobil za razvijajoče se trge. Že od začetka projekta so upoštevali tudi potrebe evropskih kupcev.

- Na razvijajočih se trgih (Rusija, Brazilija, itn.), pripadniki srednjega razreda stremijo k nakupu sodobnega avta, ki bi ustrezno odražal njihov družbeni uspeh. Obenem potrebujejo krepek, zanesljiv, vsestranski avtomobil, ki bo zdržal tudi težke podnebne pogoje in raznolike ter ponekod težke razmere (velike razdalje, neutrjena, strma, slaba cestišča, mestne vožnje, velikokrat po velemestih ali njihovem obrobju, itn.). Sedanjo ponudbo večinoma tvorijo uvoženi športni terenci (SUV), ki so v veliki meri predragi za pripadnike srednjega razreda.

- V Evropi je uspeh znamke Dacia dokazal potrebo po sodobnih, zanesljivih in cenovno dostopnih avtomobilih. Kljub temu, da je ponudba terenskih avtomobilov in športnih terencev danes precej široka, zanemarja segment funkcionalnih avtomobilov s terenskimi zmogljivostmi in dostopno ceno, namesto tega pa izpostavlja nastopaške in drage športne terence, katerih precejšen del sploh ni primeren za terensko vožnjo.

 

 

DACIA DUSTER, VSE LASTNOSTI TERENSKEGA AVTOMOBILA

 

Nesporno terenski izgled?

 

Dacia Duster je že na prvi pogled jasno prepoznaven kot terenski avtomobil. Prednji del izžareva robustnost, široka blatnika, mogočna kromirana maska in zajeten odbijač z zaščito spodnjega ustroja nakazujejo terenske zmožnosti Dusterja. Pogled s strani razkrije velik odmik od tal, poudarjene blatnike in zaščitne obloge in voznika kar vabi k spoprijemanju z najbolj težavnimi cestišči in potmi.

 

Dandanes je terenski avtomobil v veliki meri sopomensko razumljen kot nekaj okorno velikega, Dacia Duster pa takšnemu pojmovanju nasprotuje. Z dolžino le 4,31 metra in širino 1,82 metra ima Dacia Duster kompaktne zunanje mere, zaradi katerih je povsem primerna tako za vožnjo v urbanem okolju kot tudi izven utrjenih cestišč. Kljub temu, da jasno kaže svojo pripadnost terenski avtomobilski zvrsti, ima Dacia Duster privlačno a vendar ne bahaško obliko..

 

?s pristno zmožnostjo premagovanja brezpotij

 

Dacia Duster je zasnovan za spoprijemanje z vsemi vrstami cestišč in poti po vsem svetu. Zaradi zadovoljevanja raznolikih potreb bo Dacia Duster na vseh trgih na voljo tako s pogonom na dve kolesi (4x2 - za kupce, ki potrebujejo velik odmik od tal, visoko sedenje, praviloma pa ne rabijo štirikolesnega pogona) in kot 4x4 za res vsestransko rabo s pogonom na vsa štiri kolesa.

Dacia Duster ima okrepljeno podvozje, ki je prilagojeno uporabi na slabih cestiščih in poteh z velikim odmikom od tal (več kot 200 milimetrov) in širokima manevrskima kotoma (vstopni kot je 30 stopinj, sestopni kot pa več kot 35 stopinj).

 

Dacia Duster je lahkoten za vožnjo in ni namenjen le poznavalcem in ljubiteljem vožnje po terenu. Kombinacija majhne teže avtomobila (1.180 kg v izvedenki 4X2 in 1.280 kg v izvedenki 4X4[1]) in kompaktnih mer zagotavlja posebno okretnost in lahkotnost. Različica 4X4 ima edinstven in intuitiven (Nissanov) sistem, ki vozniku Dusterja omogoča preprosto prilagajanje delovanja pogona trenutnim potrebam. S posebnim stikalom je možno izbrati enega izmed naslednjih treh načinov:

- AUTO način pomeni, da se razporeditev navora med prednjo in zadnjo os prilagaja samodejno glede na stopnjo oprijema koles. Ta sistem skrbi za optimalen prenos moči glede na razmere in Dusterju omogoča prave terenske zmožnosti. V običajnih razmerah se navor prenaša le na prednji kolesi, če pa ti pričneta spodrsavati, oziroma izgubljati oprijem, se del navora prenese na zadnjo os. V izjemnih razmerah je navor enakovredno razporejen na obe osi. Za razporejanje skrbi Nissanova elektromagnetna sklopka.

- LOCK način pomeni stalno vklopljen prenos moči na vsa štiri kolesa,pri čemer je 50 odstotkov navora stalno usmerjenega na zadnjo os. Ta način je priporočen za počasnejšo vožnjo po slabo oprijemljivi podlagi, na primer snegu, blatu, zemlji ali pesku.

- 4x2 način pomeni stalen vklop prenosa moči le na prednji kolesi. Ta način je primeren za vožnjo po urejenih cestah in zmanjša porabo goriva.

 

 

TERENSKI AVTOMOBIL, KI PONUJA VSE ZA ZNAMKO DACIA ZNAČILNE ODLIKE

 

Duster, šesti model znamke Dacia, ostaja zvest filozofiji znamke, ki ponuja neprekosljivo notranjo prostornost za dano ceno, poleg tega pa z varčnimi motorji tudi nizke stroške uporabe in prav tako optimalno raven varnosti in zanesljivost v vseh pogojih.

 

Neprekosljiva prostornost pri dani ceni

 

Kljub temu, da je cena Dusterja primerljiva s ceno mestnega avtomobila, je po svojih zunanjih in notranjih merah bliže kompaktnim avtomobilom, torej segmentu višje.

Dacia Duster ima dovolj prostora za udobno sedenje petih odraslih oseb. Potniki spredaj in zadaj uživajo enako veliko prostora kot v modelu Dacia Logan.

Dacia Duster ima prav tako neprekosljivo prostoren prtljažnik, ki meri do 475 dm3 ISO (odvisno od izvedenke). Ob zloženi in naprej prekucnjeni zadnji klopi ponuja Dacia Duster impresiven prtljažni prostor, ki lahko preseže 1.600 dm3 ISO.

 

Zanesljivi in gospodarni motorji z majhnim izpustom CO2

 

Dacia Duster bo v obeh izvedenkah - 4x2 in 4x4 ? na voljo bodisi z bencinskim motorjem 1,6 16V 110 ali pa z dizelskima motorjema 85 dCi ali 105 dCi. Vsi našteti trije motorji so svojo učinkovitost že dokazali v številnih modelih Skupine Renault.

Ti motorji so popolnoma primerni za izpolnjevanje temeljnih zahtev, ki veljajo za vse modele Dacia: stroški, robustnost in preprostost vzdrževanja. V kombinaciji z majhno težo Dusterja ti motorji novemu modelu Dacia zagotavljajo majhno porabo goriva in ugleden okoljski odtis, saj imajo dizelske različice izpust CO2 manjši od 140 g/km v izvedenki 4x2 form (kar Dusterju zagotavlja oznako Dacia eco?) in manjši od 150 g/km v izvedenkah 4x4.

 

Varnost: nepreklicen pogoj

 

Dacia Duster je deležen priznanega in obsežnega strokovnega znanja Skupine Renault na področju varnosti.

Terenec Dacia ima protiblokirni zavorni sistem ABS Bosch 8.1 z elektronskim razporejanjem zavorne sile EBV in sistem pomoči pri zaviranju v sili.

Na področju pasivne varnosti ima Dacia Duster serijsko vgrajeni dve čelni varnostni blazini (odvisno od trga) in tritočkovne varnostne pasove z omejevalnikoma zatezne sile na prednjih sedežih. Glede na različico sta razen dveh čelnih vgrajeni še stranski varnostni blazini za zaščito glave in trupa, ki zagotavljata dodatno zaščito za primere bočnega trka. Pirotehnična zategovalnika za prednja sedeža (odvisno od različice) dopolnita varnostni sistem Dusterja. Razen tega, da učinkovito zadržit trup, zategovalnik ob čelnem trku tudi omeji premik telesa naprej s tem, da zategne tako del varnostnega pasu preko trupa kot tudi njegov medenični del.

 

Zanesljivost in čvrstost: temelja znamke Dacia

 

Tudi Dacia Duster je, kot vsa druga na konstrukcijski osnovi B0/Logan zasnovana vozila doslej, zasnovan tako, da izpolnjuje že prepoznani čvrstost in zanesljivost, ki ju kupci pričakujejo od znamke Dacia.

Posebna pozornost je bila posvečena protikorozijski zaščiti, za kar so uporabili tudi naslednje postopke:

- vbrizgavanje zaščitnega voska v votle dele spodnjega ustroja in odprtin,

- zatesnitev zunanjih stikov s kitom,

- dodatna zaščita mehanskih delov spodnjega ustroja z voskom,

- zaščita spodnjega ustroja, pragov in blatniških košev proti udarcem kamenja.

Podobna skrb je bila posvečena tudi električni napeljavi in elektroniki z napeljavo, ki je bila uporabljena že na več modelih znamke Renault.

Kot potrditev kakovosti zasnove in izdelave bo imela Dacia Duster na večini evropskih trgov tovarniško jamstvo za dobo treh let oziroma do 100.000 kilometrov.

 

 

 

 

AVTOMOBIL Z MEDNARODNIM POSLANSTVOM

 

Duster je zares mednaroden avtomobil tako po prodaji kot tudi po izdelavi. Sledeč modeloma Logan in Sandero bo postopoma naprodaj na raznih območjih sveta.

 

Dacia Duster bo na poglavitnih trgih znamke naprodaj od pomladi 2010

Dacia Duster bo spomladi 2010 nastopila na trgih Evrope, v Turčiji in deželah Magreba (Alžirija in Maroko). Duster bo dopolnil ponudbo, ki na večini teh trgov dosega rast. Poleg treh avtomobilov, ki so namenjeni zasebnim kupcem (Logan, Logan MCV in Sandero), je Dacia z modeloma Logan van in Logan pick-up svojo ponudbo razširila tudi v segment lahkih gospodarskih vozil.

 

Od junija 2010 bo Duster pod znamko Renault naprodaj tudi v Ukrajini, na Bližnjem vzhodu (Izrael, Jordanija, Sirija, Egipt in Libanon) ter v nekaterih afriških državah. Od junija dalje bo na voljo v Sloveniji.

 

Tovarna Pitesti, ki je glavna tovarna za modele vstopnega programa, bo vse naštete trge oskrbovala z avtomobili znamke Dacia oziroma Renault. Tovarna v Romuniji ima letno zmogljivost 350.000 vozil, v njej pa bodo še naprej izdelovali tudi druge modele znemke Dacia.

 

Renault Duster v Rusiji, Braziliji in državah Perzijskega zaliva v letu 2011

Duster bo leta 2011 naprodaj tudi v drugih delih sveta. Iz tovarne Pitesti ga bodo dobavljali v države Perzijskega zaliva, poleg modelov Logan, Sandero in Sandero Stepway pa ga bodo izdelovali tudi v tovarni Curitiba v Braziliji in z njim oskrbovali trge v Braziliji, Argentini, Mehiki in Čilu. Kasneje bodo Duster pričeli izdelovati tudi v tovarni Avtoframos v Moskvi v Rusiji.

 



[1]Povprečna teža praznega avtomobila za vse različice, brez dodatne opreme in voznika.

.


Galerija: