Tehnika - novosti

Renaultov novi dizelski motor 2.3 dCi

 

 

?          Renault v modelu Novi Master predstavlja popolnoma nov dizelski motor 2,3 dCi (tip M9T).

?          Zasnovale so ga Renaultove inženirske ekipe, ki so specializirane za pogonske sklope, delujejo pa v laboratorijih podjetja na območju Pariza (Rueil-Malmaison, Villiers-Saint-Frédéric in Lardy) ter v tovarni Cléon v Normandiji. Novi motor ima boljše pogonske zmogljivosti ter manjšo porabo goriva in  izpust CO2 od svojega predhodnika, obenem pa tudi najugodnejše stroške uporabe v svojem razredu.

?          Novi motor bodo izdelovali izključno v Renaultovi tovarni Cléon.

 

Renault je svoj novi velik dostavnik Novi Master opremil s popolnoma novim dizelskim motorjem 2,3 dCi. Novi Master bo na voljo s tremi različicami motorja 2,3 dCi z največjo močjo 100, 125 in 150 KM. V prihodnje bodo ta motor vgrajevali tudi v druga vozila Zveze Renault-Nissan.

 

Tehnično je izpeljan iz motorja 2,0 dCi (M9R), ki je na voljo v modelih Laguna in Espace. Večja prostornina je rezultat povečanega premera valjev in daljšega giba batov, vgrajeni pa so tudi injektorji za vbrizg goriva najnovejšega rodu, ki imajo po sedem odprtin. Novi motor bo pri Renaultu zamenjal štirivaljna agregata 2,5 dCi (G9U) in 3,0 dCi (ZD30)Renault z njim sledi lastni strategiji zmanjševanja prostornine motorjev (downsizing) ? ter tudi izpustov CO2 in porabe goriva ? pri čemer ohranja neokrnjene zmogljivosti. Vsestranski motor 2,3 dCi je uporaben za vse različice Novega Mastra ? pri pogonu na prednji kolesi je vgrajen prečno, v kombinaciji s pogonom zadaj pa vzdolžno.

 

Novi Master ima z motorjem 2,3 dCi v povprečju za 1 liter na 100 km manjšo porabo goriva, v različicah s pogonom zadaj pa kar za 2,7 litra na 100 km. Manjši so tudi izpusti CO2 (v povprečju za 10 odstotkov), navor je večji za 30 Nm, stroški uporabe pa so najugodnejši v razredu. Vse to je bilo doseženo z zmanjšanjem prostornine motorja in uporabo novega sistema za vbrizg goriva.

 

Novi motor 2,3 dCi bo omogočil zmanjšanje stroškov uporabe Novega Mastra. Poleg manjše porabe goriva je varčen tudi pri intervalih servisnega vzdrževanja, ki namesto 30.000 km za motor 2,5 dCi zdaj znašajo 40.000 km oziroma dve leti. Pogon odmične gredi z verigo pomeni prihranek pri zamenjavi zobatega jermena, ki jo je bilo treba opraviti na šest let. Novi Master ima v intervalu 150.000 km oziroma štirih let v povprečju za 1.800 evrov nižje skupne stroške uporabe, kar pomeni 37 evrov prihranka na mesec (pri ceni plinskega olja brez davka znaša 0,87 za liter).

 

Renault bo ta motor izdeloval v svoji tovarni Cléon v Franciji, ki ima obilo izkušenj z izdelavo pogonskih sklopov. Njihove proizvodna oprema in procesi omogočajo prilagodljivost, zato lahko na istem traku hkrati sestavljajo motorje 2,0 dCi in 2,3 dCi. Renault je tudi uvedel najnovejše tehnike proizvodnje, na primer ?kitting/picking? (nabiranje in priprava kompletov sestavnih delov ter njih dostava na montažni trak) in ?strike zones?. Zaradi tega je tovarna bolj konkurenčna tako pri kakovosti izdelave koto tudi stroških in rokih. V Cléonu bodo leta 2011 pričeli izdelovati tudi motor 1,6 dCi (R9M), ki bo zamenjal sedanjega 1,9 dCi, ob tem pa bo imel za 30 g/km manjši izpust CO2 in za 20 odstotkov manjšo porabo goriva.

 

Tehnične značilnosti motorja 2,3 dCi:

-          Namenjen je dvema vrstama pogona: na prednji ali na zadnji kolesi.

-          Na voljo bo z dvema tipoma menjalnika: ročnim in robotiziranim z dvomasnim vztrajnikom med motorjem in menjalnikom.

-          Prilagojen je dvema okoljskima normativoma: Euro4 (brez filtra trdnih delcev) in Euro5 (s filtrom trdnih delcev).

-          Tri različice moči: 75 kW in 92 kW (s turbo puhalom s fiksnimi lopaticami) in 110 kW (s turbo puhalom s spremenljivo geometrijo).

 

 

 

Renaultova strategija pogonskih sklopov:

Renault želi do leta 2015 z najnižjim povprečnim izpustom CO2 svojih vozil prevzeti vodilno mesto v Evropi. Zato razvijajo vozila z majhnimi IN z ničnimi izpusti, pri čemer je glavni cilj, da nove tehnologije z dosegljivo ceno približajo čim večjemu številu ljudi. Ključni področji:

?         Nenehno zmanjševanje izpusta CO2 pri bencinskih in dizelskih motorjih.

?         Prelomna tehnološka rešitev s povsem električnimi vozili, ki imajo med vožnjo nične izpuste CO2 in vodilno mesto na trgu električnih vozil. Zveza Renault-Nissan razvija celovito ponudbo električnih vozil z močjo od 15 do 70 kW (20-95 KM).

Renault ima na področju inženiringa mehanskih oziroma pogonskih sklopov po vsem svetu zaposlenih 5.100 ljudi. Od tega jih 3.500 dela v Franciji, večina pa je zbrana na treh mestih: Rueil-Malmaison, Lardy in Cléon. Njihova delovna področja obsegajo dizelske, bencinske in električne motorje ter ročne in samodejne menjalnike.


Galerija: