Tehnika - novosti

Avtoplin - sistemi za naknadno vgradnjo

 

 

Motorna vozila s pogonom na avtoplin, predvsem osebna vozila postajajo zaradi svoje ekonomičnosti vedno bolj uveljavljena pogonska tehnologija. Zaradi nihanj cen bencinskega goriva so temu primerna tudi povpraševanja po avtoplinskim sistemi.  Avtoplin  je trenutno najbolj razširjena alternativa klasičnim gorivom, uporablja ga že več kot  milijonov avtomobilov po vsem svetu. Določeni proizvajalci motornih vozil, tudi že serijsko vgrajujejo dodaten sistem, ki omogoča pogon motorja  z avtoplinom. Da se avtoplin v preteklosti ni bolje uveljavil gre verjetno pripisati, težavam s skladiščenjem in transportom.  Med drugim se avtoplin v zadnjem času dokazuje tudi v motošportu. Z vozili predalnimi na avtoplin, pa se dosegajo tudi hitrostni rekordi.

 

Avtoplin (LPG, GPL) je utekočinjen naftni plin namenjen  pogonu motornih vozilih. LPG (Liquefied Petroleum Gas) je mednarodna oznaka za avtoplin. Uporaba avtoplina podaljša življenjsko dobo motorja. Učinkuje predvsem pri hladnem zagonu, saj plin ne spere motornega olja s sten cilindrov. Avtoplin ima oktansko vrednost  100, navaden bencin pa  95. Pri uporabi avtoplina je moč motorja zmanjšana za okoli 10%, pri najnovejših sistemih z direktnim vbrizgom plina pa le za 2%. Pri normalni vožnji se razlika ne zazna, če pa takoj potrebujemo maksimalno moč motorja, pa lahko med vožnjo s pritiskom na tipko preklopimo na bencin in nato spet nazaj na plin. Zadnji in s tem najnovejši avtoplinski sistemi pa pri zahtevani največji moči motorja ne zahtevajo več preklopa na bencin, temveč se v najvišjih vrtljajih omogoči dodaten vbrizg bencinskega goriva.

 

 

 

AVTOPLINSKI SISTEMI 

?         Sekvenčni sistem s katalizatrojem  - za  vozila, ki imajo večtočkovni vbrizg goriva  

?         Monovbrizgalni sistem brez katalizatorja, za vozil, katera imajo na agregatu kovinski sesalni kolektor.

?         Naprava za pogon vozil z navadnim uplinjačem- za  vozila, ki nimajo direktnega vbrizga goriva

 

Navajamo nekaj proizvajalcev avtoplinskih sistemov za naknadno vgradnjo ((Reg OMVL, Zavoli, Tartarini, Prince, Landi Renzo, Landi, E-Gas, Romano, KME, BRC, Mimgas...)

 

VGRADNJA

Za predelavo vozila na plinsko instalacijo so primerni atmosfersko polnjeni bencinski motorji,  in delno tudi motorji  s turbinskimi polnilniki. Manj pogoste in bolj kompleksne so predelave na dizelskih motorjih, pri katerih je potrebno zmanjšati še kompresijsko razmerje in dodati vžigalni sistem s svečico

 

Za uporabo avtoplina se  v vozilo vgradi sistem, ki je sestavljen iz naslednjih  komponent: rezervoar za plin, ventil za polnjenje, dovodne plinske cevi, zračni filter, uparjalnik,  krmilna enota ter stikalo z nadzorno ploščo. Za zaščito ventilov in sedežev, pa se dodatno vgrajuje tudi poseben mazalni sistem

 

UPORABA

Polnjenje dodatnega jeklenega rezervoarja ( na voljo sta dva tipa) nameščenega v prtljažnem prostoru poteka preko dodatno vgrajenega polnilnega ventila, ki se vgradi na spodnjem delu zadnjega odbijača. Zagon motorja se izvede z bencinom, preklop na plin  pa se izvede samodejno. Ko ugasnemo motor, se samodejno zapre varnostni ventil plina, s tem je motor pripravljen na zagon z bencinom. Za preklop iz bencina na plin in obratno vozila ni potrebno ustavljati. Plinska napeljava ne zahteva posebnega vzdrževanja.

 

HOMOLOGACIJA

Predelava vozila je srednje zahteven poseg, ki sicer zahteva usposobljen kader in ustrezno opremo, med katero sodi tudi diagnostika, ki omogoča odpravo napak pri morebitnem nepravilnem delovanju motorja z dodatno vgrajenim avtoplinskim  sistemom.

 

Po zakonu je potrebno vsako predelavo, ki se izvede na motornem  vozilu homologirati. V primeru naknadne vgradnje avtoplinskega sistema, je za pridobitev homologacije potreben: certifikat za vse vgrajene komponente,  potrdilo o vgradnji pooblaščenega servisa. Nato ustrezna organizacija izvede pregled in izda ustrezno potrdilo. 

 

EKONOMSKA VREDNOST

 

Bistvena prednost avtoplina je 40%-50% nižja cena goriva, obenem pa avtoplin s čistim izgorevanjem ugodno vpliva na manjšo obrabo mehanskih delov motorja, daljše trajanje motornega olja in daljšo življenjsko dobo izpušnega sistema. Predelava avtomobila srednjega razreda stane 800-1500 evrov, kar pomeni, da se vozniku investicija, ki letno prevozi  20.000 km povrne prej kot v enem letu

 

EKOLOGIJA

Avtoplin je splošno sprejet kot zeleno gorivo, avtomobil z vgrajenim plinskim sistemom pa se smatra tudi kot  hibridno vozilo. Študije kažejo, da pri predelavi sodobnega vozila na avtoplin dosežemo naslednje rezultate:

34% znižanje dušikovega oksida, 15% znižanje ogljikovega dioksida, 50% znižanje ogljikovega monoksida,30%-40% znižanje smoga. Ob napovedanem ekološkem davku bodo vozila z vgrajenim plinskim pogonom obravnavana v razredu najmanjših onesnaževalcev.

 

VARNOST

V primeru prometne nesreči je plinski sistem zavarovan z večstopenjskim varovanjem s pomočjo elektroventilov in ojačanimi plinskimi rezervoarji, izdelanimi iz najkakovostnejših materialov. Vsak plinski sistem vsebuje tudi aktivne varnostne elemente, kot so ventil za nadzor pritiska, ventil za regulacijo iztekanja goriva in ventil za avtomatično zaporo rezervoarja. Vsak avtoplinski sistem ima vgrajen ventil, ki ob prekinitvi elektrike takoj zapre dotok goriva.


Galerija: