Predelave

O.Z. racing italijanska tradicija

 

O.Z. je italijanska znamka, ki kraljuje v avto-moto svetu že od leta 1971. O.Z. je med prvimi opremili Mini Cooperja z litimi platišči.  Za tiste, ki znamke O.Z. še ne poznajo, naj povemo, da se ukvarjajo  z izdelavo alu platišč za osebna,  dirkalna in moto vozila. Sedež podjetja je v severnem delu Italije,  v mesti San Martini, predstavništva imajo tudi v Nemčiji in na Japonskem  Lani so  obeležili  25 let sodelovanja v F1, 20 let v reliju WRC, beležijo  pa tudi več kot 100 zmag v svetovnih prvenstvih moto športa.

 

Muzej na lokaciji podjetja pokaže skokovit razvoj, danes ima O.Z. široko ponudbo za vse cenovne in kakovostne razrede, njihovi izdelki so klasično in moderno oblikovani, izdelani s sodobno tehnologijo z upoštevanjem varnostnih kriterijev. Pred izbiro platišča je dobro , da si lastnik vozila  postaviti cilje kaj od platišč pričakuje. Razumljivo je, da  je lastnikom najbolj pomemben videz, vsekakor pa ne gre pozabiti na uporabnost, varnost in  vzdržljivost platišč.

 

IZDELAVA PLATIŠČ

O.Z. ponuja enodelna in več delna platišča, za kar uporabljajo različne tehnološke postopke izdelave ter različne  alu in magnezijeve zlitine. V fazi razvoja uporabljajo sodobne CAD programe za oblikovanje in  simulacije ter numerične analize. Pri izdelavi prototipov uporabljajo tehnologijo t.i. Rapid prototyping, ki omogoča izdelavo novega  modela platišča v zelo kratkem času.

 

Enodelna platišča se izdelujejo po postopku tlačnega vertikalnega nizkotlačnega litja in nekoliko manj s postopkom gravitacijskega litja. Cikel litja s tlakom od 0,7 do 1,2 bara traja 6 minut. S počasnim litjem in ohlajevanjem se zmanjša možnost poroznosti.

 

Dvodelna platišča so izdelana postopku t.i  HLT  (high light tehnologiji). Pri čemer je zunanji obroč iz nerjavnega jekla.   Tehnologija HLT, daje platišču dodatno trdnost, zmanjša še masa platišča, cena platišč pa je posledično nekoliko višja. Postopek izdelave je podoben tistemu s katerimi izdelujejo platišča za motošport F1

 

Tridelna platišča se izdelujejo z zgoraj naštetimi postopki  Najbolj zanimivo je preoblikovanje predhodnega surovca z vlečenjem oblike  'forged'' . Prednost teh platišč je, da so posamezni deli izdelani s postopkom, ki daje optimalno razmerje med trdnostjo in maso. Sestava platišč pa omogoča zamenjavo poškodovanega dela npr. zunanjega roba. Ta platišča so višjega cenovnega razreda in namenjena  vozilom višjega razreda 

 

Platišča za moto šport na primer F1 se izdelujejo z vlečenjem predhodnega  odkovanega kosa zlitine t.i. ''forged'', končna oblika pa se platišču izdela na 5-osnem CNC rezkalnem stroju, nato pa sledi lakiranje.

 

 

ZLITINE

Pred časom so bile zlitine, ki se uporabljajo za izdelavo platišč skrivnost, danes temu ni več tako. Tako kot vsi ostali podatki o dimenziji platišč, je tudi oznaka zlitine vpisana na notranjem delu platišča  Uporabljajo se aluminijeve in magnezijeve zlitine z različnimi legirnimi elementi.  

 

Kot zanimivost navajamo specifično težo osnovnega materiala, iz teh podatkov je razvidno, da je magnezij  za 35 odstotkov lažji od aluminija.   Specifična teža aluminija znaša 2,7kg/dm3, magnezija pa 1,74 kg/dm3

 

Aluminijeve zlitine:

AlSi10Cu - alu zlitina z dodatki silicija in bakra, se uporablja za izdelavo enodelnih platišč s postopkom gravitacijskega litja.     

AlSi7Mg - alu zlitina z dodatki silicija in magnezija se uporablja za izdelavo enodelnih platišč s postopkom nizkotlačnega litja

AlMgSi1- AW-6082- alu zlitina z dodatki magnezija in silicija

 

Magnezijeve zlitine:

 

Mg17Al12 - Az91- zlitina magnezija  z dodatki aluminija se uporablja za izdelavo enodelnih platišč, za dirkalna vozila s postopkom nizkotlačnega litja,  

 

MgAl8Zn Az 80A - zlitina magnezija z dodatki aluminija, cinka, silicija in bakra, se uporablja za izdelavo platišč F1, masa platišč je v primerjavi z alu platišči za 40 % manjša.  

 

TESTIRANJA IN CERTIFIKATI

Velik poudarek je namenjen  kakovosti platišč, zato izvajajo številne ukrepe v času izdelave in kontrole. Izvajajo kontrolo poroznosti, tesnjenja in kontrolo mer platišča. Opravljajo  mehanske in vzdržljivostne teste s simulacijo dirkalne proge. Vsako platišče OZ ima TUEV certifikat, ki je pogoj za vpis platišč v homologacijski karton.

 

DIRKALNA MOŠTVA

Med pomembnejšimi moštvi in podjetji s katerimi sodelujejo so  moštva Formule 1 (Renault, BMW Sauber,  Toro Rosso, Red Bull),  WRC, DTM, A1GP, Le Mans, F3, WTTC, GT3, Dakar in mnogi drugi Izdelujejo se tudi platišča za vozilo Bugatti Veyron.

 

Program MSW

Poleg programa  O.Z. je v ponudbi tudi cenovno bolj ugoden program   MSW, ki se je prvič pojavil na tržišču že v osemdesetih. Od lani dalje pa so povezani tudi s programom platišč Sparco.


Galerija: