Predstavitve

Svetovna premiera limuzine Kia Optima

 

 

-   Limuzina D razreda ponuja Kiin novi slog, vrhunske zmogljivosti in bogastvo oprem
-   Svež design nudi drznost, športnost in dinamičnost
-   Za evropsko tržišče dva nova bencinska in en dizelski motor
-   V Evropi od pomladi 2011  

Korporacija Kia Motors je pred kratkim na avtomobilskem salonu v New Yorku premierno predstavila limuzino Optima. Limuzina, ki bo v Evropo zapeljala naslednjo pomlad, bo predstavljala naslednjo generacijo Optime, ki bo nadaljevanje Kiine preobrazbe. Limuzina (v Evropi so jo Korejci tržili pod imenom Magentis) bo imela enotno ime Optima na vseh svetovnih tržiščih (z izjemom Južne Koreje, kjer so jo poimenovali K5).  Novinec, nastal kot plod sodelovanja Kiinih oblikovalskih studiev v Frankfurtu in kalifornijskem Irvinu, je daljši, širši in nižji od predhodnika. Optima sloni na povsem novi platformi, ki dovoljuje za ta segment nekoliko nenavadne mere in proporce, kar temu modelu omogoča prepoznavnost med konkurenčnimi limuzinami tega razreda. Optima bo postala prvi Kiin hibridni model, ki bo (zaenkrat le) za severnoameriško tržišče na voljo v začetku leta 2011.


Vitka in dinamična zunanjost

Zunanjost zaznamuje kromani lok, ki se razteza od A do C stebrička, ki vozilo na videz zniža. 
Del standardne opreme zunanjosti je dvojna kromana izpušna cev, UV odbojna stekla in smerokaza integrirana v stranski ogledali. Odvisno od paketa je Optima lahko opremljena z meglenkami, ogrevanima stranskima ogledaloma, kromanimi ročkami vrat ali v barvi karoserije ali npr. s 17-palčnimi alu platišči z merami 215/55 R17. Bolje opremljene različice imajo HID žaromete s samodejno nastavitvijo, LED luči zadaj, kromano ?tigrovo? masko, zadnjim spojlerjem, 18-palčnimi črnimi alu platišči 225/45 R18 in še marsikaj.


Luksuzno opremljena notranjost

Notranjost Optime vsakomur da jasno vedeti, da je to voznikov avto.  Inštrument plošča je rahlo obrnjena proti vozniku kar ustvarja občutek kokpita z vsemi merilniki in občutkov športnosti brez odpovedovanja udobju ali prostornosti. Prestavna stikala na obvolanskem obroču (standardno na različicah s samodejnim menjalnikom) so del dodatkov, ki pričajo, da je Optima namenjena ljudem, ki s strastjo vozijo.

Standardna oprema med drugim ponuja: AM/FM/CD/MP3/Sat ?Dimension? avdio sistem z osmimi zvočniki, USB priključek za predvajanje glasbe v mp3 formatu, Bluetooth?  za prostoročno telefoniranje. Vozila s samodejnim menjalnikom bodo med drugim serijsko opremljena tudi s tempomatom in Kiinim ?Active Eco System? prikazovalnikom optimalnega načina vožnje.


Ostala paketna oprema nudi gumb za zagon motorja (z brezstičnim ključem), dvopodročna samodejna klimatska naprava, usnjeno oblazinjenje, številni kromani dodatki.  Seznam doplačljive opreme je obsežen in zajema dodatke kot so: električno panoramsko strešno okno, usnjeno oblazinjenje, namestitev vozniškega sedalnega  položaja s spominsko funkcijo, gretje in hlajenje sprednjih sedežev, gretje zadnjih sedežev in volanskega obroča (na določenih tržiščih s ?sibirskimi? razmerami) ipd. 


Za evropsko in severnoameriško tržišče bo na voljo navigacijski sistem z glasovnim ukazovanjem in 7-palčnim zaslonom, ki v sodelovanju z avdio sistemom zagotavlja vrhunske užitke za še tako zatevne avdiofile in za vse tiste, ki iščejo superiorno kakovost najnovejše tehnologije in uživanje v vožnji. 

Nova napredna platforma

 Nova Optima je narejena na povsem novi platformi in s predhodnico razen imena nima nič skupnega. Optima po novem meri v dolžino 4845 mm (45 mm daljša od predhodnice), širina je 1830 mm, medosna razdalja pa 2795 mm (+75 mm), nova pa je tudi nekoliko nižja oddaljenost od tal, ki tako vpliva na boljšo aerodinamičnost in manjši zračni upor, kar ima za posledico tudi nižjo porabo goriva.

Monocoque šasija ima neodvisno vzmetenje (MacPherson,  zadnji vzmetni nogi imata večvodilno premo s plinskimi blažilniki).


Motorna paleta

Zahodni Evropi bodo namenili Optime s pogonom na sprednji kolesi  z enim bencinskim  (2.0 CVVL) in dizelskim motorjem (1.7 VGT turbo-diesel). V Rusiji in nekaterih drugih tržiščih bo Optime poganjal 2.4-litrski MPI bencinski motor z možjo 178 KM.  Oba menjalnika, tako ročni kot samodejni, bosta šeststopenjska ? samodejni bo Sportmatic? z možnostjo športnega ročnega pretikanja. Na podrobnejše tehnične podatke za zahodnoevropsko tržišče bo treba še nekoliko počakati.

Izven Evrope bo Optimo že od konca leta 2010 poganjalo kar 6 različnih  bencinskih motorjev iz družine Theta II, prvič pa se bodo ponašali s tehnologijo neposrednega vbrizga goriva (GDI) z močjo do 278 KM.

Maksimalna varnost

V skladu s Kiino filozofijo dojemanja varnostne opreme  je Optima serijsko opremljena s šestimi zračnimi blazinami,  aktivnimi vzglavniki za voznika in sovoznika, dodatnimi stranskimi ojačitvami, po višini nastavljivimi (voznik in sovoznik) tritočkovnimi varnostnimi pasovi in zatezniki, sidrišči za otroške sedeže, nadzorom tlaka v pnevmatikah. Tu so še zavorni sistem ABS s pomožnim zavornim sistemom BAS, stabilnostni sistem ESC, sistem proti zdrsu koles (TCS), pomoč pri speljevanju v klancu (HAC), ki bodo prav tako na našem tržišču serijsko.

TEHNIČNI PODATKI


Zunanje mere
Dolžina: 4845 mm; širina: 1830 mm; višina: 1455 mm;
Medosna razdalja: 2795 mm
Notranje mere
Prostor v predelu glave (spredaj): 1015 mm, zadaj: 955 mm;
Prostor v predelu nog (spredaj): 1155 mm, zadaj: 880 mm

Motorji (Evropa)
2.0 CVVL bencinski , 2.4 MPI bencinski (le Vzhodna Evropa), 1.7 VGT turbo-diesel

 www.kia.si


Galerija: