Zgodovina

Koncern Volkswagen na salonu Techno Classica 2010

Koncern Volkswagen bo med 7. in 11. aprilom na salonu Techno Classica 2010 predstavil zgodovino svojih znamk z razburljivimi temami. Posamezne znamke bodo pri tem številne znamenite jubileje izkoristile kot priložnost, da se predstavijo po svoji športni plati.

 

30. obletnica pogona quattro je tema ingolstadtskega razstavnega prostora. Pomembnemu mejniku Audijeve zgodovine se bodo poklonili zanimivi predstavniki iz obdobja treh desetletij. Med njimi bosta tudi t. i. praquattro, s katerim se je začela zgodba o uspehu tega štirikolesnega pogona, ter zmagovalec prvenstva DTM iz leta 1990 Audi V8 quattro.

 

Nekoč zagrizena tekmeca na dirkališču, danes partnerja na salonu v Essnu: s skupno temo ?Le Mans? se predstavljata Bentley in Bugatti ? in razstavljata avtomobilske prednike svojih današnjih paradnih konjev. Mednje sodita dirkalnika Bentley Speed 8 ter Bugatti 57 SC Atalante.

 

Tudi pri znamki Porsche bodo prišli na svoj račun ljubitelji Le Mansa: model Porsche 917 KH, s katerim sta Hans Herrmann in Richard Attwood leta 1970 v Zuffenhausen pri Stuttgartu prinesla prvo zmago iz Le Mansa, je kot osrednja atrakcija na ogled na Porschejevem razstavnem prostoru v hali 3.

 

?40 let Škode 110 R? je rdeča nit tradicionalne češke znamke in zgodovine njenih športnih modelov. Osem Škodinih vozil, med drugim Popular Sport Coupé iz 30. let prejšnjega stoletja ter aktualna Fabia S2000, obuja dogajanje na rallyju Monte Carlo, ki ima za znamko osrednjo vlogo v njeni zgodovini športnega avtomobilizma.

 

?Volkswagen na neznanih poteh? je geslo sosednjega Volkswagnovega razstavnega prostora. Tu obiskovalce pričakujejo terenska vozila: od zmagovalca rallyja Pariz-Dakar z imenom Iltis iz leta 1980 do izvedbe Apal Buggy in dirkalnika Tarek, zasnovanega za tekmovanja na rallyjih. V sozvočju s tem znamka Volkswagen Gospodarska vozila praznuje 25. obletnico modela Transporter T3 s štirikolesnim pogonom.

 

Autostadt, osrednje komunikacijsko središče koncerna Volkswagen, razstavlja še več zanimivosti: pod geslom ?razum in razkošje? so predstavljeni dragoceni eksponati, ki imajo v večini primerov robustno tehniko ?hrošča?, hkrati pa tudi elegantne, posebne karoserije, ki so jih izdelala podjetja, kot sta Karmann in Rometsch. Autostadt v Wolfsburgu je s paviljonom zgodovine najbolje obiskani avtomobilski muzej na svetu. Letošnje leto bo praznoval svoj 10. rojstni dan.

 

Dvojni jubilej bo slavil Volkswagnov avtomobilski muzej: 25-letni obstoj muzeja bo združen s 75. rojstnim dnevom ?hrošča?. Potovanje v preteklost v hali 7 zaokrožajo klub ljubiteljev Volkswagna K70, ki obuja spomine na prvi Volkswagnov model s pogonom spredaj izpred 40 let, ter center za nadomestne dele za Volkswagnove starodobnike. Slednji razstavlja ?hrošča?, ki je v starosti več kot 55 let še vedno uspel prevoziti legendarno panamericano.
 

Galerija: