Novice

BMW Group: Megacity Vehicle bo lansiran 2013

Z lansiranjem vozila Megacity Vehicle v letu 2013, bo proizvajalec BMW Group na trg pripeljal prvi serijski model z električnim pogonom. ?S tem inovativnim vozilom, ki je v celoti plod našega znanja, bomo od leta 2013 naprej, ustvarjali nove mejnike za električno mobilnost. Naš Megacity Vehicle bo občutno lažji od običajnih avtomobilov in bo, z vidika trajnostnega razvoja, postavljal nove standarde skozi celotno verigo ustvarjanja vrednosti,? je v četrtek, 22. Aprila, le nekaj dni pred letošnjim avtomobilskim salonom Auto China 2010 v Pekingu, povedal Norbert Reithofer, predsednik upravnega odbora BMW AG.

 

Megacity Vehicle bo urbani avtomobil brez emisij, namenjen za vožnjo po svetovnih metropolah. Aktualna proizvodnja, ki poteka v okviru programa "Project i", bo na voljo od leta 2013 pod blagovno znamko BMW. Pri izbiri materialov je podjetje načelo povsem nov teritorij. Razlog za to leži v dejstvu, ker igra teža ključno vlogo pri dosegu, ki ga zmorejo avtomobili na električni pogon. Ultra lahek kompozit CFRP (carbon fibre-reinforced plastic) visoke trdnosti, na primer, je nepogrešljiv pri kombinaciji lahkih materialov.

 

?To vozilo bo korenito vplivalo na avtomobilsko industrijo, ki jo poznamo danes. BMW Group je v tem trenutku edino podjetje, ki bo na trg lansiralo serijsko vozilo, ki vključuje material iz umetne mase, ojačan s karbonskimi vlakni,? je pojasnil Reithofer. ?Bili smo med prvimi avtomobilskimi proizvajalci, ki so prepoznali trend v smeri električne mobilnosti in se na to ustrezno odzvali. Vse več in več ljudi po svetu je vedno bolj naklonjenih vožnji na električni pogon. Raziskave kažejo, da danes že več kot polovica svetovnega prebivalstva živi v koncentriranih predelih,? je dodal Reithofer.

 

BMW Group nabira spoznanja na področju vsakodnevne uporabe električnih vozil od sredine leta 2009, ko je na trg lansiral globalni pilotni projekt, ki je vključeval več kot 600 modelov MINI E. V času preskusnega obdobja je bilo v letu 2010 približno 50 avtomobilov MINI E prav tako predanih uporabnikom na Kitajskem.

 

?Trdno sem prepričan, da bodo naše stranke s Kitajske, pokazale enako navdušenje nad vozilom, kot so ga vozniki MINI E v Nemčiji, Združenih državah in Veliki Britaniji,? je poudaril Reithofer. V letu 2011 je za kitajski trg in kitajske potrošnike predviden prihod novih modelov, ki bodo temeljili na konceptnem vozilu BMW ActiveE. Ugledna organizacija CATARC (China Automotive Technology and Research Center) in državno podjetje za oskrbo z energijo State Grid sta kot partnerja vključena v pripravo, implementacijo in oceno praktične uporabe teh vozil. Projekt uživa podporo obeh vlad, tako kitajske kot nemške.

Rezultati se bodo filtrirali v razvoj električnih vozil za kitajski trg. ?V prihodnje bomo na Kitajskem prav tako ponudili model New Energy Vehicle. To vozilo se bo razvijalo in proizvajalo lokalno, v sodelovanju z našim projektnim partnerjem Brilliance,? je pojasnil Reithofer.

 

BMW je svoje prve izkušnje z vozili na električni pogon dobil pred približno 40 leti, s predelanim modelom BMW 1602, ki je sodeloval v disciplinah hitre hoje in maratonskega teka na Poletnih olimpijskih igrah leta 1972. V desetletjih, ki so sledila, se je aktivnost proizvajalca BMW na področju te alternativne pogonske tehnologije nadaljevala s proizvajanjem številnih mobilnih preskusnih različic, vključno z revolucionarnim BMW E1.


Galerija: