Tehnika - novosti

10 let Volvovega laboratorija za testiranje trkov

Sposobnost posnemanja prometnih nesreč prispeva k svetovni varnosti na cestah

Volvo laboratorij za testiranje trkov ?crash test laboratory? v Torslandi letos praznuje 10. obletnico-v njem so opravili skoraj 3.000 obsežnih tesitranj v prvem desetletju objekta visoke tehnologije, kar je lastnikom Volvo vozil omogočilo še varnejše avtomobile.

?Posnemamo lahko večino incidentov in scenarijev nesreč, ki se dogajajo na cesti. Z analizo le-teh in preizkušanj novih varnostnih tehnologij v laboratoriju bomo lahko izboljšali raven varnosti v avtomobilih, tako da bodo postali še varnejši  v realnih prometnih pogojih, "pravi Thomas Broberg, višji svetovalec za varnost pri Volvo Cars.

Ko je nov varnostni center v začetku leta 2000 otvoril Švedski kralj Carl XVI Gustaf, je bil eden od najbolj naprednih v avtomobilski industriji ? gre za položaj, ki ga je ohranil več let, zaradi stalne implementacije nove opreme in novih metod testiranja.

Najnovejša tehnologija  v obliki kompleta digitalnih kamer visoke hitrosti lahko sprejme 200.000 slik na sekundo.

"Nove kamere nam dajejo izjemne možnosti za študije trčenja do najmanjših podrobnosti. Še več, imamo več miniaturnih kamer, ki so nameščene v notranjosti avtomobilov, da prikažejo, kaj se zgodi z različnimi ključnimi komponentami v vozilu," dodaja Thomas Broberg .

Pritrjene in premične poti

Laboratorij za testiranje trkov ima eno pritrjeno in eno premično testno stezo. Premičnino stezo je mogoče nastaviti od 0 do 90 stopinj. Tu je mogoče opraviti teste, ki vključujejo različne scenarije o incidentih in nesrečah, od prednjih do bočnih vplivov, pa tudi med dvema gibajočima se avtomobiloma, pri različnih kotih in hitrostih. Še več, testirajo lahko tudi izogibanje in zmanjšanje trka. Objekt lahko trenutno obravnava več kot 400 obsežnih testiranj na leto.

Na primer, v letu 2003 je Volvo Cars povabljenim medijskim predstavnikom  prikazal zaščito pred stranskimi vplivi na Volvu S40, in sicer tako, da je mnogo večji XC90 trčil v ta kompakten limuzinski model pri hitrosti 50 km / h.

Stopnjo natančnosti pri testiranjih, pri katerih 2 avtomobila pri hitrosti 50km/h trčita, je 2,5 cm. To ustreza dvema tisočinkama sekunde. Za primerjavo, gib človeškega očesa traja približno 60 tisočink sekunde. To pove veliko o natančnosti laboratorija," pravi Thomas Broberg.

 

 

Testi trkov v nasprotni smeri

 

Testi trkov na obeh stezah se lahko izvajajo tudi v nasprotni smeri. Na koncu določene proge so betonski elementi, ki se lahko uporabljajo za različne teste, kot  rollovers in teste, ki vključujejo  preprečevanje in zmanjšanje nesreč. Na koncu premične steze okoliška pokrajina služi kot sestavni del crash-test laboratorija . Tu se izvajajo testi trkov z različnmi  predmeti, ki jih je moč najti v prometnem okolju.

Betonski elementi tehtajo 850 ton. Premika se s pomočjo zračnih blazin. Poleg tega je približno 20 drugih stalnih in premičnih ovir, ki ustrezajo lastnim Volvovim strogim testnim režimom, kot tudi različnim uradnim testnim zahtevam.

Poleg rednih zaposlenih v laboratoriju, je skupina približno 100 tihih, vendar učinkovitih uslužbencev v obliki različnih testnih lutk za trke: moških, žensk in otrok, različnih velikosti in starosti. Lutke so napredni merilni instrumenti z različnimi modeli in konfiguracijami za različne testne situacije.

"Da bi ponudili avtomobile s stopnjo varnosti na absolutnem svetovnem nivoju, moramo zagotoviti, da so naši varnostni sistemi primerni za različne velikosti potnikov na širokem spektru hitrosti in v različnih prometnih situacijah. Sposobnost, da posnema incidente in nesreče iz resničnih prometnih razmer, dela naš  varnostni center poseben laboratorij za testiranje trkov, ki lahko pomagajo tudi pri preverjanju funkcionalnosti tehnologije za izogibanje trkov?, pravi Thomas Broberg. Dodaja še: "Z analizo teh in testiranjem novih varnostnih tehnologij v laboratoriju bomo lahko izboljšali raven varnosti v avtomobilih, tako da bodo  postali še bolj varni v realnih prometnih pogojih."

Vodilne svetovne raziskave

Volvo S60 je pomemben predstavnik vodilnih svetovnih raziskav, opravljenih pri  Volvu in njihovem varnostnem centru.

"Tveganje vpletenosti  v nesrečo ali poškodbe v enem  naših najnovejših modelov avtomobilov je bilo več kot prepolovljeno v primerjavi z Volvom iz leta 1970. Nenehno sprejemamo nove korake v smeri naše vizije, da ne bi nihče umrl ali utrpel hude poškodbe v novem vozilu volvo do leta 2020.Llaboratorij za testiranje trkov je osrednji del tega razvoja," pravi Thomas Broberg.


Galerija: