Novice

Slovenski avtomobilski dobavitelji na sejmu v Srbiji

SEE Auto Compo Net 2010 v Srbiji

 

V Kragujevcu se bo od 19. do 21. maja  2010 odvijala prva mednarodna specializirana razstava avtomobilskih komponent na območju Jugovzhodne Evrope. Na skupnem razstavnem prostoru v velikosti 95 m2, ki ga zagotavlja Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI), se bo predstavilo 13 slovenskih podjetij, članov Avtomobilskega grozda Slovenije (ACS): CIMOS, TPV, SG Automotive, G1, APR, Iskra ISD, Tevel, ETI Gum, Hella Saturnus, Mariborska Livarna Maribor, KGL, SEP in Domel.
 
Tridnevni sejemski dogodek SEE Auto Compo Net 2010 se bo odvijal na 1.600 m2 razstavnega prostora, spremljale pa ga bodo številne aktivnosti: okrogle mize, predstavitve, program razvoja dobaviteljev, srečanja s kupci ipd. Svojo prisotnost je potrdilo več kot sto razstavljavcev, proizvajalcev komponent v Jugovzhodni Evropi (podjetja iz Srbije, Hrvaške, Makedonije, Slovenije, BiH ...), spremljevalnih industrij opreme in orodij ter organizacij in institucij za podporo razvoja avtomobilske industrije. Prvi dan sejma bo kot ključni dogodek dneva organizirano ?srečanje s kupci? z udeležbo večjega števila proizvajalcev vozil in sistemskih dobaviteljev, med katerimi sta tudi GM in VW. Sejem bosta obiskala tudi predstavnik veleposlaništva Republike Slovenije v Srbiji in predstavnik Slovenskega poslovnega kluba v Beogradu.
 
Sodelovanje slovenskih dobaviteljev avtomobilske industrije s Srbijo ima dolgo tradicijo. Na osnovi napovedi razvoja avtomobilskega trga v Jugovzhodni Evropi se za slovenske proizvajalce komponent in opreme odpira veliko možnosti za povečanje obsega sodelovanja, predvsem na področju lokalizacije proizvodnje FIAT-a v Srbiji. ACS že sodeluje pri prenosu svojega znanja in izkušenj ter organizacije v Srbijo in tu lahko odigra še pomembno vlogo.
 

ACS je v Srbiji že izvajal projekt ?Razvoj mreže dobaviteljev in podpornih institucij v Srbiji za potrebe članov ACS?, ki ga je preko partnerstva za mednarodno razvojno organizacijo UNIDO podprlo z razvojnimi sredstvi Ministrstvo za gospodarstvo in se je uspešno zaključil konec prejšnjega leta z zaključno konferenco v Beogradu. Za Slovenijo je projekt pomemben zaradi poslovnih povezav s proizvajalcem vozil skupino FIAT in njegovimi dobavitelji. Slovenski dobavitelji, ki imajo izkušnje in znanje ter dobro razvite prakse v okviru EU, lahko odigrajo pomembno vlogo pri prenosu dobrih praks na partnerje v Srbiji ter navežejo trajne poslovne povezave in uveljavijo primerjalne prednosti pri lokalizaciji dobaviteljev za potrebe FIAT-a, proizvajalcev vozil in sistemskih dobaviteljev v Srbiji ter celotni regiji Jugovzhodne Evrope. Projekt je pomembno izboljšal konkurenčno pozicijo slovenskih dobaviteljev pri vstopu na panel FIAT-ovih dobaviteljev, zato pričakujemo, da se bo nadaljeval v drugi polovici letošnjega leta in omogočil nadaljnjo podporo slovenskim dobaviteljem.


Galerija: