Predstavitve

MINI Countryman

 

 

 

 Z lansiranjem MINI Countryman kot četrte različice znotraj družine modelov, ustvarja MINI edinstven občutek vožnje MINI v povsem novi dimenziji. MINI Countryman predstavlja vez, ki zapolnjuje vrzel med klasičnim konceptom MINI in modernim športnim terencem (Sports Activity Vehicle). Njegova pestrejša ponudba možnosti vožnje v urbanem okolju in onkraj na neurejenem terenu, tlakuje pot za širše in nove ciljne skupine z večjo potrebo po prostoru in fleksibilnosti, za doživetje užitka v vožnji, ki je standardno na voljo pri vsakem MINI. Kot prvi model blagovne znamke s štirimi vrati in prtljažnimi vrati s širokim kotom odpiranja, nudi Countryman občutno več prostora ? ki se lahko izrablja na najrazličnejše načine ?, vključno z dvignjenim položajem sedenja in optimiziranim udobjem vožnje. Z novim modelom se je ohranil tako značilen občutek ?go-kart? vožnje, ki je sinonim za blagovno znamko MINI, obenem pa gre zahvala za novo dimenzijo vožnje tudi opcijskemu sistemu štirikolesnega pogona MINI ALL4. MINI Countryman izraža značilne vrline blagovne znamke z vidika oblike, upravljanja, učinkovitosti in možnosti za prilagoditev po željah stranke ? in to na povsem individualen način.

 

MINI Countryman najavlja uspešen in samozavesten razvoj oblikovalskega jezika blagovne znamke. Nov model združuje večje dimenzije karoserije, izrazitejšo višino do tal in štiri stranska vrata z značilno obliko MINI. Kratki previsi karoserije, visoka okenska linija, dominantna drža in vseobsegajoč videz oken ? raztezajo se okoli celotne površine avtomobila ? ustvarjajo tipična sorazmerja MINI. MINI Countryman pooseblja svežo interpretacijo klasičnih značilnosti MINI, kot so strešna linija, šesterokotna rešetka hladilnika, dolgi žarometi vgrajeni v pokrov motorja, okvirji okoli stranskih smernikov, široki blatniki in vertikalna enota zadnjih luči.

 

Z uporabo oblikovalskega jezika MINI kot izhodiščne točke, so karakteristične lastnosti MINI Countryman ponazorjene v dovršenem slogu. Navpičen sprednji del izžareva navzočnost in pomaga pri optimizaciji zaščite pešcev. Večji prostor za potnike je poudarjen z velikimi steklenimi površinami, medtem ko je štirivratni osnutek čudovito vpet z izrazito strešno linijo. Širok rob okoli spodnjega dela karoserije in markantni blatniki pritrjujejo robustnemu značaju avtomobila in njegovemu pogonu na vsa štiri kolesa. Precizen prenos sloga MINI v nov avtomobilski segment zagotavlja, da je MINI Countryman na voljo kot povsem nov tip vozila, obenem pa je še vedno takoj prepoznan kot MINI.

 

Notranjost MINI Countrymana si v veliki meri prizadeva ohranjati značilen slog blagovne znamke, hkrati pa ponuja celo vrsto novih oblikovnih dodatkov in funkcijskih elementov. Malce višji položaj sedenja omogoča enostaven vstop v vozilo, optimizira pregled voznika nad dogajanjem na cesti in krepi močan značaj novega modela. Sredinski merilnik hitrosti in prezračevalne špranje (zračniki) so obrobljene z barvnimi obrobami. Medtem ko je edinstveno sredinsko vodilo MINI Centre Rail speljano preko sredine potniškega prostora, na mestu običajne sredinske konzole, pri tem pa odpira nove oblike integracije odlagalnih predalov, držal za pijačo, zunanjih glasbenih predvajalnikov, mobilnih telefonov in elementov za večje udobje vožnje in to na način, kot si ga želi uporabnik. Montaža preko klip sistema omogoča fleksibilno nameščanje opreme, ki se lahko prilagaja individualno, istočasno pa ima lahko uporabnik pri roki želeno opremo v vsakem trenutku. Sredinsko vodilo ustvarja nekonvencionalno vizualno in funkcionalno povezavo med sprednjim in zadnjim delom potniškega prostora.

 

MINI Countryman je serijsko na voljo s štirimi sedeži, medtem ko je trisedežna zadnja klop po želji na voljo brez doplačila. Notranjost avtomobila nudi večje udobje vožnje na dolgih potovanjih z velikodušno prostornostjo v predelu nog, glave in zgornjega dela trupa. Zadnja sedeža se lahko individualno pomikata naprej in nazaj oz. ločeno v razmerju 60 : 40 (trisedežna zadnja klop). Na zadnjih sedežih sta na voljo tudi funkciji prilagodljive nastavitve naslonjal in zlaganja naslonjal bodisi individualno ali v razmerju 40 : 20 : 40 (trisedežna zadnja klop). Pri tem se lahko prtljažna prostornina od 350 litrov poveča na maksimalnih 1.170 litrov.

 

MINI Countryman bo ob prihodu na trg kupcem na voljo s tremi bencinskimi in dvema dizelskima motorjema. Vse pogonske enote izhajajo iz nove generacije optimizacije motorjev pod okriljem razvojnega procesa in strokovnega znanja proizvajalca BMW Group. Vsi motorji izpolnjujejo emisijska standarda EU5 (evropski trg) in ULEV II (severnoameriški trg). Moč motorjev je na voljo od 66 kW/90 KM v MINI One D Countryman, do 135 kW/184 KM v MINI Cooper S Countryman. S turbopolnilnikom z dvojnim vhodom za izpušne pline in sistemom neposrednega vbrizgavanja goriva, ki je sedaj nadgrajen s popolnoma spremenljivim upravljanjem ventilov, nudi 1.6-litrski bencinski štirivaljnik daleč najboljše razmerje med močjo motorja in porabo goriva v svojem razredu gibne prostornine. Koncept MINIMALISM predvideva celo vrsto inovativnih tehnologij za manjšo porabo in emisije ? kot so regeneracija zavorne energije, avtomatska funkcija start/stop, indikator za optimalno pretikanje prestav in obratovanje pomožnih komponent, ki se aktivirajo samo po potrebi ?, ki so v vozilu vgrajene serijsko in v kombinaciji glede na specifike posameznega modela. Za bencinske različice je kot alternativa serijskemu 6-stopenjskemu menjalniku z ročnim pretikanjem, na voljo 6-stopenjski avtomatski menjalnik s sistemom Steptronic.

 

MINI Cooper S Countryman in MINI Cooper D Countryman lahko kupci opcijsko naročijo s stalnim sistemom štirikolesnega pogona MINI ALL4. Pri tem sistemu elektromagnetni sredinski diferencial, ki je nameščen neposredno na gonilnem mehanizmu koles, brezhibno spreminja porazdelitev moči med sprednjo in zadnjo premo. Pri običajnih okoliščinah vožnje je na zadnjih kolesih do 50 odstotkov pogonskega momenta, ki se lahko v ekstremnih situacijah poveča na 100 odstotkov. Rezultat se kaže v novi obliki izboljšane trakcije in agilnem obnašanju, po katerem slovi MINI. Ta lastnost je dodatno poudarjena s sofisticirano novo tehnologijo vzmetenja, ki vključuje sprednjo premo z vzmetnimi nogami MacPherson, zgornja prečna vodila (nihalke), večvodilno zadnjo premo in elektromehanski servoojačevalnik volana (EPS). MINI Countryman je standardno na voljo s sistemom elektronskega nadzora stabilnosti (DSC). Opcijsko sta na voljo sistem preprečevanja zdrsa pogonskih koles (DTC je serijsko na voljo za MINI Cooper S Countryman ? za različico s pogonom na sprednja kolesa in sistemom štirikolesnega pogona ALL4 ? in MINI Cooper D Countryman z ALL4) in elektronska funkcija zapore za diferencial sprednje preme.

 

Optimizirana struktura karoserije za večjo varnost v primeru trka, ki je na voljo s precizno definiranimi obremenitvenimi potmi in deformacijskimi conami, zagotavlja odlično pasivno varnost. Serijska varnostna oprema vključuje tudi varnostne blazine spredaj in od strani, plus stranske zračne zavese spredaj in zadaj, tritočkovne varnostne pasove na vseh sedežih, napenjalnike varnostnih pasov in omejevalnike zatezne sile spredaj ter pritrdilne točke ISOFIX za varnostni otroški sedež zadaj. Serijsko je na voljo tudi indikator za predrto pnevmatiko, medtem ko so pnevmatike z lastnostmi za zasilni tek oz. pnevmatike runflat (serijska oprema za MINI Cooper S Countryman z ALL4) na voljo v paketu z dodatno opremo.

 

Nova modelno-specifična oprema je dodana običajno bogati izbiri zunanjih in notranjih opcij po meri uporabnika, ki je na voljo za vsak MINI. Na novo oblikovana paleta notranjih barv, okrasnih elementov in materialov oblazinjenja omogoča še posebej harmonične kombinacije opreme. Klimatska naprava, sredinsko vodilo MINI Centre Rail in zvočni sistem s CD predvajalnikom so na voljo serijsko, medtem ko modelno-specifična ponudba opcijske opreme, ki je na voljo za MINI Countryman, vključuje visokokakovostna zvočni in navigacijski sistem ter vmesnike za mobilni telefon s funkcijo polne priključitve za telefon Apple iPhone ali druge pametne telefone. Storitev MINI Connected ponuja uporabniku edinstveno obliko zabavnih vsebin v avtomobilu, med drugim z dodatkom spletnega radia in funkcij Mission Control. Kupec se lahko odloči tudi za veliko panoramsko stekleno streho, ksenonske žaromete s prilagodljivim snopom luči, ogrevano vetrobransko steklo, vlečno sklopko za vleko priklopnika, 16 do 19-palčna lahka aluminijasta platišča, športno podvozje (s spuščeno lego podvozja za 10 mm / skoraj 0.4") in opremo iz programa John Cooper Works.

 

? Motorne različice:


MINI Cooper S Countryman: bencinski štirivaljnik s turbopolnilnikom z dvojnim vhodom za izpušne pline, neposrednim vbrizgavanjem in popolnoma spremenljivim krmiljenjem ventilov na osnovi tehnologije VALVETRONIC proizvajalca BMW Group.
Delovna prostornina: 1,598 ccm, največja moč: 135 kW/184 KM pri 5,500 1/min, maks. navor: 240 Nm pri 1,600 1/min (260 Nm s funkcijo za začasno povečanje moči overboost).
Pospešek 0?100 km/h: 7.6 sekund, največja hitrost: 215 km/h.
Povprečna poraba goriva glede na standard EU: 6,1 litrov/100 km,
emisije CO2: 143 g/km.

MINI Cooper Countryman: bencinski štirivaljnik s popolnoma spremenljivim krmiljenjem ventilov na osnovi tehnologije VALVETRONIC proizvajalca BMW Group.
Delovna prostornina: 1.598 ccm, največja moč: 90 kW/122 KM pri 6.000 1/min, maks. navor: 160 Nm pri 4.250 1/min.
Pospešek 0?100 km/h: 10.5 sekund, največja hitrost: 190 km/h.
Povprečna poraba goriva glede na standard EU: 6,1 litrov/100 km, emisije CO2: 142 g/km.

MINI One Countryman: bencinski štirivaljnik s popolnoma spremenljivim krmiljenjem ventilov na osnovi tehnologije VALVETRONIC proizvajalca BMW Group.
Delovna prostornina: 1.598 ccm, največja moč: 72 kW/98 KM pri 6.000 1/min, maks. navor: 153 Nm pri 3.000 1/min.
Pospešek 0?100 km/h:11,9 sekund, največja hitrost: 173 km/h.
Povprečna poraba goriva glede na standard EU: 5,9 litrov/100 km, emisije CO2: 137 g/km.

MINI Cooper D Countryman: štirivaljni turbodizelski motor z aluminijastim okrovom ročične gredi, vbrizgavanjem preko skupnega voda spremenljivo geometrijo turbine.
Delovna prostornina: 1.598 ccm, največja moč: 82 kW/112 KM pri 4.000 1/min, maks. navor: 270 Nm pri 1.750?2.250 1/min.
Pospešek 0?100 km/h: 10,9 sekund, največja hitrost: 185 km/h.
Povprečna poraba goriva glede na standard EU: 4,4 litra/100 km, emisije CO2: 116 g/km.

MINI One D Countryman: štirivaljni turbodizelski motor z aluminijastim okrovom ročične gredi, vbrizgavanjem preko skupnega voda spremenljivo geometrijo turbine.
Delovna prostornina: 1.598 ccm, največja moč: 66 kW/90 KM pri 4.000 1/min, maks. navor: 215 Nm pri 1.750?2.500 1/min.
Pospešek 0?100 km/h: 12,9 sekund, največja hitrost: 170 km/h.
Povprečna poraba goriva glede na standard EU: 4,3 litra/100 km, emisije CO2: 113 g/km.

 

 

 

? Dimenzije zunanjosti:
Dolžina: 4.097 mm  (MINI Cooper S Countryman: 4.110 mm)
Širina: 1,789 mm
Višina: 1,561 mm


Galerija: