Reportaže

Poslovni avto leta - PAL 2010

Poslovni avto leta  - PAL  2010

 

Pri Časniku Finance so letos pod generalnim pokroviteljstvom zavarovalnice Generali petič zapored organizirali izbor Poslovni avto leta (PAL), ki je postregel z napetim tekmovanjem vse do konca in bleščečim zaključnim dogodkom

 

-          Kategorije: Mali službeni avto leta, Službeni avto leta, Poslovni avto leta in Managerski avto leta

-          20 finalistov, 4 zmagovalci

-          Glasovalo je 9.950 bralcev, zaključnega dogodka se je udeležilo dobrih 200 gostov

 

 

V letošnjem izboru za PAL 2010 so sodelovala prenovljena in nova vozila, ki so na trg zapeljala po zaključku PAL 2009 in ostajajo v ponudbi vsaj do konca leta 2010. V izboru je tako v štirih kategorijah sodelovalo 57 vozil, med katerimi je novinarska žirija (sestavljata jo Miloš Milač, vodja izbora PAL in Anže Jamnik, član novinarske žirije) izbrala 20* finalistov oziroma po pet* v vsaki izmed štirih kategorij.

 

Novinarska žirija je skrbno preizkusila kandidate in jih ovrednotila po sto merljivih kriterijih. Veliko vlogo pri izboru PAL imajo tudi skupni stroški vozila, ki jih kot strošek mesečnega najema za obdobje treh let in 90 tisoč prevoženih kilometrov izračunava podjetje ALD Automotive.

 

Finalisti so bili 6. aprila objavljeni v posebni prilogi PAL in razvrščeni po abecednem vrstnem redu, nato pa so svoj glas do 17. maja lahko oddali bralci edicij Časnika Finance. Glasovanje je potekalo prek glasovnic, objavljenih v edicijah Časnika Finance in prek spletne strani www.finance.si/pal.

 

 

Skoraj deset tisoč prejetih glasovnic

 

Skupaj smo upoštevali 9.950 pravilno izpolnjenih in pravočasno oddanih glasovnic, ponavljajoče se glasovnice (v primeru, da je neka oseba z enim uporabniškim imenom glasovala večkrat in podobno), pa smo izločili oziroma smo šteli le prvo oddano glasovnico; kasnejših nismo upoštevali.

 

Končno oceno v kategorijah Mali službeni avto leta, Službeni avto leta in Poslovni avto leta sestavlja seštevek točk novinarske žirije ter število točk na podlagi števila glasov bralcev, v kategoriji Managerski avto leta pa tudi glasovi desetih vodilnih menedžerjev slovenskih podjetij, ki so finaliste preizkusili 6. maja. Preizkus je potekal na poligonu Centra varne vožnje AMZS na Vranskem in na okoliških cestah.

 

Preizkus finalistov je organiziralo podjetje Artemiso (ta organizira šolo varne vožnje in izvaja Volvovo akademijo varnosti) pod vodstvom Igorja Goloba, menedžerji pa so finaliste preizkušali tako med vožnjo po lokalnih cestah in avtocesti kakor tudi na poligonu, kjer je preizkus vključeval spretnostno vožnjo v slalomu, vožnjo vzvratno in parkiranje. Za dodatno popestritev dogodka je s ferrarijem 599 GTB poskrbel superavto klub Burya

 

Managersko žirijo so sestavljali:

-          Andrej Bergant, predsednik uprave Mladinske knjige trgovine

-          Boštjan Bratuš, predsednik uprave Hidrie AET

-          Christof Droste generalni direktor Helle Saturnusa

-          Marta Gorjup Brejc, predsednica uprave Peka

-          Tine Kračun, direktor Intermediusa

-          Josef Laussegger, predsednik uprave banke Sparkasse

-          Gregor Pilgram, predsednik uprave Generali Zavarovalnice

-          Franci Pliberšek, generalni direktor MIK Celje

-          Miroslav Prešern, direktor sektorja strokovnih služb Elektra Maribor

-          Robert Trnovec, predsednik uprave S & T

 

 

Mali službeni avto leta

 

V kategorijo Mali službeni avto leta so lahko nominirana nižjega in najnižjega razreda ter enoprostorci zasnovani na avtomobilih nižjega in najnižjega razreda, vštevši terenska, športna in druga osebna vozila, ki po merah, zasnovi ali ceni sodijo v okvire nižjega ali najnižjega razreda. V tej kategoriji je možno največ 24 točk.

 

1

Volkswagen polo

2

Fiat punto evo

3

Renault clio

4

Peugeot 207

5

Chevrolet spark

 

 

 

V primeru, da v kategoriji Mali službeni avto leta več avtomobilov zbere enako število točk, se na višje mesto uvrsti tisti, ki je zbral glasov bralcev, nato novinarske žirije.

 

 

Službeni avto leta

 

V kategorijo Službeni avto leta so lahko nominirana nižjega srednjega razreda ter enoprostorci zasnovani avtomobilih nižjega srednjega razreda, vštevši terenska, športna in druga osebna vozila, ki po merah, zasnovi ali ceni sodijo v okvire nižjega srednjega razreda. V tej kategoriji je možno največ 24 točk.

 

1

Opel astra

2

Mazda3

3

Chevrolet cruze

4

Honda insight

5

Renault scenic

 

 

 

V primeru, da v kategoriji Službeni avto leta več avtomobilov zbere enako število točk, se na višje mesto uvrsti tisti, ki je zbral glasov bralcev, nato novinarske žirije.

 

 

Poslovni avto leta

 

V kategorijo Poslovni avto leta so lahko nominirana vozila srednjega razreda ter enoprostorci zasnovani na avtomobilih srednjega razreda, vštevši terenska, športna in druga osebna vozila srednjega cenovnega razreda. V tej kategoriji je možno največ 24 točk.

1

Peugeot 5008

2

Mazda CX-7

3

Toyota prius

4

Subaru legacy

5

Seat exeo

 

V primeru, da v kategoriji Poslovni avto leta več avtomobilov zbere enako število točk, se na višje mesto uvrsti tisti, ki je zbral glasov bralcev, nato novinarske žirije.

 

 

Managerski avto leta

 

V kategorijo Managerski avto leta so lahko nominirana vozila višjega srednjega, višjega in luksuznega razreda, vštevši terenska, športna in druga osebna vozila višjega cenovnega razreda. V tej kategoriji je možno največ 30 točk.
 

1

Audi A8

2

BMW serije 5, 5 gran turismo

3

BMW serije 7

4

Mercedes-benz razreda E

5

Jaguar XF

  

 

V primeru, da v kategoriji Managerski avto leta več avtomobilov zbere enako število točk, se na višje mesto uvrsti tisti, ki je zbral več točk managerske žirije, nato glasov bralcev, nato novinarske žirije.

 

 

Zmagovalci v posameznih kategorijah so za nagrado prejeli kipec v trajno last, možnost uporabe nazivov Mali službeni avto leta 2010, Službeni avto leta 2010, Poslovni avto leta 2010 in Managerski avto leta 2010 v oglaševalske, marketinške in druge namene.

 

Zaključni dogodek

 

Zmagovalce posameznih kategorij smo razglasili 27. maja na zaključnem dogodku v hotelu Marita v Portorožu. Dogodka se je udeležilo dobrih 200 vidnih predstavnikov slovenskega gospodarstva, predstavnikov avtomobilskih zastopnikov in trgovcev, novinarjev in drugih gostov. Program je spretno povezovala Bernarda Žarn, za glasbeno popestritev je poskrbela skupina Mljask pod vodstvom Vaska Atanasovskega, za dodaten umetniški program pa sinhrone plavalke in društva Medveščak.


Galerija: