Eksotika

Nissan 370Z Black Edition oznanja 40. obletnico avtomobilske ikone

 

 

Pred 40 leti je bila rojena avtomobilska ikona. Ko so se namreč šestdeseta leta prejšnjega stoletja iztekla v sedemdeseta, so Datsun 240Z začeli prodajati v ZDA. Američani so se nemudoma zaljubili v avtomobil in prodaja je na letni ravni dosegla 50.000 enot. Začela se je pisati zgodba o legendi Z.

 

Po štirih desetletjih, šestih rodovih in po več kot milijon prodanih primerkov, je Nissan za obeležitev okrogle obletnice pripravil posebno serijo najnovejšega dvosedežnika izdelanega v znaku črke Z.

 

Nissan 370Z Black Edition oznanja 40. obletnico v le njemu svojskem slogu. Približno mesec dni je namreč v Evropi na voljo le 370 kupejev, v izbrani črni ali kremenjakovi temni kovinski barvi. V obeh primerih je za nanos barve in laka uporabljena Nissanova izvirna tehnologija zaščite proti praskam (Scratch Shield tecnology), ki zmore površino izpostavljenih delov karoserije po poškodbah s kamenčki samodejno popraviti.

 

Posebnosti notranjosti različice 370Z Black Edition:

  • izvirno oblazinjeni sedeži in obloge vrat v kombinaciji rdečega usnja in  velurja z logom 40th Anniversary,
  • v mehko usnje z rdečimi šivi odet volan,
  • rdeči šivi okrog plošče z merilniki, sredinske konzole in drugih delov notranjosti,
  • združen navigacijski in avdio sistem Nissan Connect Premium z velikim zaslonom za upravljanje na dotik ter USB priključkom.

 

Posebnosti zunanjosti različice 370Z Black Edition:

  • temno siva aluminijska 19-palčna platišča Rays,
  • izzivalno velike zavorne čeljusti v rdeči barvi,
  • napis na vratih prtljažnika 40th Anniversary.

 

Serijska oprema združuje vrhunski audio sistem znamke BOSE, 19-palčna platišča temno sive barve iz lahke litine, stikalo Stop/Start za zagon in zaustavitev delovanja motorja z Nissanovim inteligentnim ključem in ročni šeststopenjski menjalnik s posebno tehnologijo uravnavanja vrtljajev pri prestavljanju (Synchro Rev Control technology). Ta elektronsko nadzorovan in voden sistem samodejno uravnava vrtljaje za kar najboljše ujemanja zobniških parov pri slehernem prestavljanju. Sedemstopenjski samodejni menjalnik s prestavnimi lopaticami ob volanu sodi v dodatno opremo.

 

Del serijske opreme Black Edition je Nissanov združen navigacijski in avdio sistem zadnjega rodu, ki ponuja številne nove možnosti in je izjemno preprost za uporabo. Osrednji del sistema je zmogljiv trdi disk navigacije, ki ga je mogoče uporabiti tudi za shranitev do 9,3 GB glasbe (tj. približno 300 CD-jev).

 

Med številne novosti in prednosti sistema sodi tudi razširjena podatkovna baza, ki poleg Evrope, vključuje tudi kartografijo za Turčijo, Vzhodno Evropo in Rusijo. Uporabnost veča izboljšana prostorska 3D grafika izpisa podatkov in zemljevidov na zaslonu navigacijskega sistema, ki bolj resnično prikazuje ceste, pokrajino in številna evropska mesta. Natančnost prikaza na novem sedempalčnem zaslonu je štirikrat večja, kot na zaslonu sistema prejšnjega rodu.

 

Za posredovanje prometnih informacij v realnem času skrbi tehnologija RDS-TMC, s katero sistem neposredno in posebej odzivno prilagodi načrtovano pot, glede na dogajanje v prometu.

 

Novemu sistemu je namenjen zaslon z upravljanjem na dotik, ki sočasno veča varnost in preprostost uporabe. Obogaten je z Bluetooth povezavo telefona. Sistem je mogoče upravljati tudi glasovno.

 

Mogoče je izbirati med izpisom podatkov v osmih jezikih, med katerimi so na voljo tudi angleščina, francoščina, nemščina, španščina in italijanščina. Upravljanje z govorom pa je omogočeno v sedmih jezikih in sicer v angleščini, francoščini, nemščini, španščini, italijanščini, portugalščini in nizozemščini.

 

Novi rod sistema ponuja tudi povezljivost preko priključka USB s prenosnimi nosilci glasbe. Ob vsem se lahko veliki zaslon navigacijskega sistema, nameščen na vrhu sredinske konzole, ko avtomobil miruje, uporabi tudi za predvajanje DVD filmov. Zunanje nosilce zapisov glasbe in video posnetkov je mogoče priključiti na sistem tudi preko VTR priključkov v zaprtem predalu podaljška sredinske konzole med sedežema.

 

Nissan 370Z Black Edition je po zmogljivostih povsem primerljiv z ostalimi 370Z. Poganja ga 3,7-litrski motor V6 s 24 ventili, z največjo močjo 241 kW (328 KM). Ima elektronsko omejeno največjo hitrost na 250 km/h, od 0 do 100 km/h pospeši v 5,3 sekundah z ročnim menjalnikom oziroma v 5,6 sekundah s samodejnim menjalnikom. Tako kot vsi ostali 370Z modelskega leta 2010 je tudi njegov motor glede sestave izpušnih plinov skladen z merili evro 5.

 

Izjemen oprijem, vodljivost in odzivnost so doseženi z zadnjemu pogonu prilagojenemu ter dovršenemu posamičnemu vpetju koles, z zavorami s povečano učinkovitostjo in hitrosti vožnje tankočutno prilagodljivo servo podporo volanu.

 

Nissan 370Z, ki je v sila zahtevnih razmerah zapeljal med evropske kupce lani junija, dosega kot tipičen nišni izdelek spodbudne prodajne številke, še posebej na vodilnih trgih za tovrstne avtomobile, Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji.

 

?Zgodba o Z je zgodba o uspehu, ne le po prodajnih številkah, marveč tudi na tekmovalnih progah po vsem svetu in še posebej glede številnih nagrad, ki jih je prejel. Zato je serija 370Z Black Edition v bistvu poklon temu izjemnemu avtomobilu,? pravi Vincent Wijnen, podpredsednik Nissan Europe zadolžen za marketing.

 


Galerija: