Novice

BMW serije 5 prejel vseh 5 zvezdic na preizkusnih trčenjih Euro NCAP

Dinamične vozne lastnosti in navdušujoča oblika  v zgornjem srednjem razredu zdaj tudi v vlogi vzornika na področju varnosti. Novi BMW serije 5 je prestal najnovejši preskus trka Euro NCAP z maksimalnim izkupičkom 5 zvezdic.

 

Műnchen. Šesta generacija modelne serije se je na preskusu odrezala zares impresivno ? leta 2009 je prišlo do uvedbe novega ocenjevalnega sistema Euro NCAP. Zahvala gre predvsem obsežni standardni varnostni opremi in visoko učinkovitemu sistemu za zaščito potnikov v vozilu pri različnih vrstah trkov. Z izvrstnimi rezultati na področju zaščite voznika in odraslih oseb, zaščite otrok v vozilu, zaščite pešcev in standardne varnostne opreme, se je novi BMW serije 5 zavihtel na vodilno mesto v svojem segmentu avtomobilov. Novi BMW serije 5 je prav tako prvi predstavnik modelne serije BMW, ki je prejel 100 odstotkov na preskusnem trku Euro NCAP za odlično varnostno opremo.

 

K dejstvu,  da je BMW serije 5 dosegel maksimalno število točk na vodilnem evropskem preskusu trkov, je ključno prispeval varnostni koncept, ki ga premium avtomobilski proizvajalec uporablja v vseh novih modelih. Nosilne strukture z izredno dopustno obremenitvijo in velikodušne ter natančno definirane deformacijske cone zagotavljajo osnovo za potniško celico, tako da lahko ta opravlja svojo funkcijo kot prostor za preživetje potnikov v primeru silovitih trkov. Na primer, sile, ki delujejo v primeru čelnega trka se razpršijo preko številnih obremenitvenih poti v talni konstrukciji, stranskem profilu, pregradi v motornem prostoru in strehi ter se absorbirajo v deformacijskih conah. Ojačene stranske strukture v B-stebričkih in spodnjem delu praga, izredno toge ojačitve v vratih in nižji prečni nosilci zmanjšajo globino deformacije in hitrost penetracije v primeru bočnih trkov.

 

Visoko učinkovit zadrževalni sistem, tj. varnostni sistem za potnike v notranjosti novega BMW serije 5, je v celoti nadzorovan z varnostno elektroniko avtomobila in vključuje zračne blazine spredaj in zračne blazine za zaščito prsnega koša in medenice ter zračne zavese za zaščito glave za obe sedežni vrsti. Vsi sedeži so opremljeni s tritočkovnimi avtomatskimi varnostnimi pasovi. Zadrževalni sistemi so na voljo z omejevalnikom zatezne sile varnostnega pasu, medtem ko sta sprednja sedeža opremljena z napenjalnikom varnostnega pasu. Sprednja sedeža sta standardno na voljo z aktivnima zglavnikoma, ki zagotavljata zaščito pred poškodbami vratnih vretenc v primeru naleta od zadaj. Odvisno od vrste in intenzitete nesreče, sproži centralna varnostna elektronika temu primerno najbolj učinkovite zaščitne elemente. Poleg tega so v avtomobilu vgrajene ISOFIX pritrditve za namestitev otroških varnostnih sedežev zadaj in opcija za izklop sovoznikove zračne blazine ? obe opciji sta del paketa s standardno opremo.

 

DSC (elektronski nadzor stabilnosti) je sistem, ki optimizira aktivno varnost v novem BMW serije 5. Natančna kontrola in nenavadno široka ponudba varnostnih funkcij, ki jih omogoča ta sistem, zagotavljata enostavno nadzorovano in varno upravljanje avtomobila tudi v najbolj zahtevnih razmerah na cesti. Standardna naprava za omejitev hitrosti (Speed Limit Device) in sistem za preverjanje pripetosti varnostnih pasov za vse sedeže prav tako prispevata k dejstvu, da je novi BMW serije 5 prvi končni proizvod, ki je prejel 100 odstotkov točk za varnostno opremo na preskusnem trku Euro NCAP.

 

Preskus NCAP (New Car Assessment Programme) se šteje za enega izmed najzahtevnejših preskusov na svetu, ki se izvaja za nova motorna vozila. Preskus trka Euro NCAP velja kot merilo za varnost v primeru nesreče s strani vlad, avtomobilskih klubov in društev ter organizacij za varstvo potrošnikov po celi Evropi. Scenarij preskusa vključuje frontalni trk, bočni trk in bočni trk v jekleni drog. Leta 2009 se je ta razširil z dodatnimi kriteriji in sicer s preskusom varnostne elektronike in preskusom dodatnih nevarnostnih poškodb pri različnih vrstah trkov.

 

Po analizi rezultatov preskusa, so naprave za testiranje Euro NCAP potrdile, da zagotavlja novi BMW serije 5 ekstremno stabilno potniško celico, ki zagotavlja celovito zaščito pred poškodbami za voznika in potnike, ne glede na njihovo telesno višino in položaj sedenja. Maksimalno število točk je bilo avtomobilu podeljenih tudi na preskusu bočnega trka, s posebej učinkovito zaščito za odrasle potnike pri vseh drugih preskusnih scenarijih.

Analiza zaščite otrok v vozilu je v primeru novega BMW serije 5 pokazala izvrstne rezultate. Maksimalno število točk je bilo na preskusu, pri frontalnem in bočnem trku, podeljenih za varnostne sedežne sisteme za otroke stare tri leta. Oba preskusna scenarija sta zabeležila stabilen položaj in minimalno gibanje glave v trenutku trka pri uporabi varnostnih sedežnih sistemov za otroke stare od enega leta in pol ter treh let.

Danes namenja preskusni trk NCAP večji pomen tudi zaščiti pešcev. Novi BMW serije 5 izpolnjuje moderne zahteve po zaščiti s svojimi dovršeno oblikovanimi elementi karoserije, ki vključujejo posebne strukture v sprednjem delu vozila in aktivni pokrov motorja, kar prispeva k zmanjšanju nevarnosti poškodb pri trku s pešci in kolesarji. Pirotehnični sprožilni mehanizem vozila se aktivira pri hitrosti med 25 in 55 km/h ? takoj ko podatki, ki jih zaznajo senzorji sporočijo trčenje, mehanizem dvigne pokrov motornega prostora. Naprave za testiranje so podelile maksimalno število točk za sprednji odbijač in tiste elemente sprednjega dela vozila, ki igrajo pomembno vlogo pri poškodbah glave pri otrocih v primeru trčenja.


Galerija: