Oblikovanje

Oblikovalska študija Renault DeZir

 

Renault pred javno premiero, ki bo na avtomobilski razstavi Mondial 2010 v Parizu, razkriva svojo oblikovalsko študijo DeZir. Ta označuje zavezanost znamke Renault k bolj čustvenemu oblikovanju.

 

S svojimi čutnimi obrisi in živo rdečo barvo DeZir brezhibno izraža avtomobilistično strast. Električno gnani DeZir dokazuje, da skrb za okolje in ljubezen do avtomobilov nikakor nista medsebojno izključujoča.

 

DeZir je prvi projekt, ki je nastal pod vodstvom novega direktorja Renaultove direkcije za oblikovanje Laurensa van der Ackerja, in je prva iz celega niza oblikovalskih študij, ki bodo ponazorile novo vizijo oblikovanja Renaulta.

Hkrati postavlja tudi oblikovne osnove bodočih modelov te znamke.

 

Oblikovalska študija DeZir bo širši javnosti predstavljena na jesenski avtomobilski razstavi v Parizu.

 

 

DEZIR: PRVA PONAZORITEV NOVE VIZIJE DIREKCIJE ZA OBLIKOVANJE RENAULTA

 

Navdihnjeni z novim podpisom znamke ?Drive the change? so se v Renaultovi direkciji za oblikovanje pod vodstvom Laurensa van den Ackerja poglobili v korenine oblikovne prepoznavnosti Renaulta, da bi izrazili vso človeško razsežnost podjetja z novo strategijo, ki temelji na pojmu ?življenjski cikel?. To videnje torej tvori vez med znamko in njenimi kupci, ki se gradi ob vsaki njihovi pomembni življenjski izkušnji: ko se zaljubljajo, odkrivajo svet, ustvarjajo družino, delajo, uživajo v prostem času ter ko nabirajo izkušnje in modrost.

 

Ta pristop spremlja določitev novega Renaultovega sloga oblikovanja, čigar glavni navdih je povzet po treh ključnih besedah, ki najbolje označujejo poslanstvo znamke: ?preprost?, ?čuten? in ?prisrčen?.

 

V skladu s to strategijo bodo Renaultove oblikovalske študije postopoma izražale to videnje in napovedale načrtovane izdelke, ki bodo tvorili skladno, jasno in preprosto ponudbo vozil.

 

Direkcija za oblikovanje je za uresničenje te strategije spremenila svojo organiziranost tako, da bo ista ekipa oblikovalcev zadolžena za pripravo oblikovalske študije in zatem tudi za pripravo serijskega avtomobila, ki bo izhajal iz te študije.

 

 

ZALJUBITI SE

 

DeZir je prva izvedba pod taktirko Laurensa van den Ackerja, ki udejanja novo oblikovalsko usmeritev Renaulta in pomeni tudi začetno točko strategije, ki temelji na pojmu ?življenjski cikel?. Prva etapa je v duhu besedne zveze zaljubiti se in jo brezhibno ponazarja silovit in hkrati čuten oblikoven slog ter strastna živo rdeča barva te študije.

 

?DeZir napoveduje naš novi oblikovalski jezik in slog, ki izraža gibanje, čutnost in čustva? z idealnimi razmerji, kot bi šlo za objekt, ki ga je izoblikovala narava. Gre za prisrčno in energično oblikovanje, zelo renaultovsko,? pravi Axel Breun, direktor za oblikovalske študije in prototipe.

Fluidnost je bila s preprostimi oblikami in velikodušnimi prostorninami izražena že od prvih osnutkov. ?Tekoči elementi, gibanje valov, kontrasti svetlobe, ki jih ustvarjajo gube površin, so tvorili vir mojih prvih navdihov,? pojasnjuje oblikovalec zunanjosti Yann Jarsalle. ?Navdih sem dobil bolj pri skulpturah kot pri arhitekturi, saj sem takoj narisal prostornine in ne zgolj s črtami povezanih ploskev.?

DeZir je tako prevzel obliko dvosedežnega kupeja, ki ima izklesano obliko, a je hkrati skladna in preprosto razberljiva.

Oblika močno poudarja oboke blatnikov, pod katerimi so 21-palčna kolesa, katerih oblika je navdihnjena z gibanjem.

Polne in izdolbene oblike na stranicah se smiselno dopolnjujejo in ustvarjajo igro svetlobnih kontrastov.

 

Pod lepo zunanjostjo je električen avtomobil

Črka Z v imenu DeZir neposredno nakazuje povezavo z oznako Z.E., oblikovni elementi pa izražajo napredno tehniko in lahkotnost, torej naravni lastnosti električnega avtomobila. Tako vdolbena in grebenasta odprtina za zajem zraka v prednjem odbijaču in oblika zadnjega dela v celoto vnašajo lahkotnost, obenem pa omogočajo vodenje toka zraka, ki hladi baterijo, od prednjega k zadnjemu delu.

 

Celoti pravi ritem dajejo kontrasti med tekočo in gladko oblikovano ?kožo? ter nagubanimi površinami stranic iz aluminija, gornjega dela strehe in ?očesnima vekama? žarometov. Oblika teh delov se ne izogiba obujanju podobe valovanja, ki ga na vodni površini ustvarja veter, z geometrijsko obdelavo površin pa dodaja še kanec tehničnosti.

Živo rdeča barva karoserije se lepo odziva na grafično naluknjanost obrob iz luknjičastega aluminija, ki podpirajo vtis lahkosti in hkrati dajejo visoko tehnološki videz.

 

Geometričen izrez zastekljenih površin olajšuje berljivost celotne oblikovalske študije in spominja na kabino lovskega letala ali na voznikov prostor v nekaterih športnih avtomobilih za vzdržljivostne dirke. Avto ima dve kameri, ki zagotavljata panoramski razgled nazaj kljub temu, da ni zadnjega okna.

 

Ustvarjalno smer pri oblikovanju prednjega dela je narekovalo ovrednotenje izročila prepoznavnosti Renaulta. Ta oblika napoveduje oblikovne smernice za prihodnje modele znamke.

 

Obraz DeZira po vsej širini preči reža za zajem zraka v obliki povečanega romba, ki ponosno podčrtuje pripadnost znamki Renault. Obdelava maske s temno mrežo odprtine za zrak, ki poudarja kromiran romb, povečuje prepoznavnost.

Stranske reže so izročilo formalnega jezika Renaulta in so vključene v obliko reže za zajem zraka. Prav tako sta vanjo vključena žarometa, ki sta nameščena nad reže.

 

Oblika tega prednjega dela napoveduje novo obrazno podobo Renaulta, ki je bodo deležni vsi modeli znamke.

 

Žarometa imata zasnovo od zadaj osvetljene prizme, kar jima daje zelo grafičen videz. Luknjičavost ?očesnih vek? žarometov zagotavlja vtis tehničnosti, DeZir pa ima zaradi tega prepoznaven svetlobni podpis.

Zadnji luči imata obliko svetlobnega pasu, ki sega čez celotno širino avtomobila. Renaultov znak je nameščen na od zadaj osvetljeno površino, zaradi česar daje vtis, da plove na njej.

Zasnova vrat spominja na otrdeli prednji par kril hroščev (elitre) in je izraz avtomobilistične strasti. Vrata odpirajo dostop v prefinjeno notranjost. Njuna nasprotna kinematika simbolizira ljubezensko dopolnjevanje, jin in jang.

 

Zasnova notranjosti izraža lahkost. ?Ljubezen je čustvo, ki vas ponese, ki vam da krila,? pojasnjuje oblikovalec notranjosti Stéphane Ma?ore. ?Znotraj DeZira se človek počuti kot bi bil na oblaku,? dodaja Stéphanie Petit, ki je odgovorna za barve in materiale.

Oblike so blage in lahkotne. Prevladujoča barva je bela, poudarja pa jo enaka živo rdeča kot je barva karoserije. Materiali so žlahtni kot čustva, ki jih vzbujajo: belo usnje na sedežih, armaturni plošči in podu ter rdeč lak na konzoli in dodatkih.

 

Sedeža tvorita pravi ?tandemski? zapredek. Da bi v izrazu vzajemne strasti in lahkosti šli do konca, je klop izoblikovana z elementi iz belega usnja, ki so na sovoznikovi strani oblazinjeni, na voznikovi pa gladki, kot bi povzeli premik zaradi privlačnosti ene strani k drugi.

Vezen vzorec na usnju izhaja iz grafičnega dela na osnovi logotipa, je primer za ?francosko izdelavo?, in kaže težnjo k uporabi tudi v prihodnjih serijskih avtomobilih.

 

Oblikovanje notranjosti, navdihnjeno z zamislijo ljubezenskega srečanja, igra na srečevanje ?nasprotij?:

- Prostor za voznika v slogu pilotske kabine je v nasprotju z lahkostjo armaturne plošče in z ?budoarskim? duhom z belim usnjem prevlečene klopi.

- Obloga vrat na voznikovi strani je živo rdeče lakirana, pri sovozniku pa je prevlečena z belim usnjem.

- Armaturna plošča ima dve kontrastni vrsti površin: en del je prevlečen z belim usnjem, drugi pa je bolj tehnično prekrit z gubami po istem načelu kot zunanjost karoserije.

- Bela klop je obešena nad rdeče osvetljen pod, ki simbolizira strast. Ta osvetlitev utripa v ritmu, ki spominja na utripanje srca.

 

Toda par pomeni tudi varovanje drugega. Oblika sestavnih elementov notranjosti daje zaznati zamisel o zaščiti:

-    Osrednja konzola ročico menjalnika navidezno približa vozniku, da bi mu bila bolj pri roki.

-    Ohišje prestavne ročice obkrožajo svetleči ?cvetni? listi, ki kažejo prestave.

-    Volanski drog vse do njegovega pesta obdaja rdeča školjka.

 

ELEKTRIČNA LEPOTA

 

DeZir poganja sredinsko nameščen elektromotor, kar zagotavlja idealno razporeditev mase. Litij ionska baterija z zmogljivostjo 24 kWh, ki je vgrajena pokonci za klopjo, omogoča 160-kilometrski doseg.

Za hlajenje baterije skrbi usmerjen tok zraka, ki od sprednjega teče k zadnjemu delu, a zanj predvsem poskrbijo reže za zajem zraka na stranicah avtomobila, ki so pod aluminijastimi obrobami.

Pogon je v osnovi enak kot v serijskih električnih avtomobilih, a dodelan, tako da največja moč elektromotorja znaša 110 kW (150 KM), največji navor pa 226 Nm.

 

Na voljo so trije načini polnjenja baterij:

§                     običajni način preko domače električne vtičnice, celotno polnjenje traja do 8 ur,

§                     hitro polnjenje preko vtičnice s trifaznim tokom napetosti 400 V omogoča napolnitev 80% odstotkov v le 20 minutah,

§                     z zamenjavo baterije zahvaljujoč Renaultovi tehnologiji ?Quick Drop?.

 

Zaradi povečanja dosega avtomobila in povečanja zmogljivosti so se tehnični strokovnjaki pri Design Renault posvetili zmanjšanju teže avtomobila. Tako ima DeZir školjko iz kevlarja in ogrodje iz jeklenih cevi iste vrste kot ga ima dirkalni Mégane Trophy.

DeZir je od Mégana Trophy prevzel tudi nekatere dele obes: dvojna trikotna vodila zagotavljajo vrhunsko natančnost vodljivosti.

 

Skrbno je dognana tudi aerodinamika z oblogami dna in difuzorjem zraka zadaj. Količnik zračnega upora (Cx) zaradi tega znaša 0,25.

Vse to omogoča doseganje zelo zanimivih zmogljivosti: pospešek z mesta do 100 km na uro v le 5 sekundah in z mesta do 50 km na uro v komaj 2 sekundah.

 

Del programa je tudi zbiranje energije med zaviranjem, za kar skrbi naprava, za katero je navdih dalo delovanje sistema zbiranja kinetične energije KERS (Kinetic Energy Recovery System) poznan iz formule 1. Med zmanjševanjem hitrosti se prestreza kinetično energijo in jo shranjuje v baterijo. DeZir vozniku omogoča, da to zalogo energije uporabi po lastni presoji in s posebnim gumbom na volanu sproži kratkotrajno dodatno pogonsko moč.

 

Užitek v vožnji krepi tudi obdelava merilnikov in upravljalnih sklopov za voznika. Armaturna plošča tudi z videzom poudarja ?pilotski? občutek, saj grafično prikazuje informacije, ki jih dobi od merilnika pospeškov in tipal za hitrost.

 

Osrednji zaslon je občutljiv na dotik in je povezan z inteligentno navigacijsko napravo, ki podatke o poti povezuje z dnevnikom voznika, na podlagi tega pa predlaga optimizacijo nalog in poti.

V armaturno ploščo vgrajen računalnik voznika sproti obvešča o dinamiki upravljanja z energijo s pomočjo igrivega vmesnika in grafičnega podajanja informacij v slogu video igric.

 

Glasbeni DeZir

V okviru iskanja zvočnega podpisa prihodnjih električnih avtomobilov se je Renault povezal z zelo uglednim Inštitutom za raziskave in koordinacijo zvoka in glasbe IRCAM (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique), ki ga je leta 1969 ustanovil Pierre Boulez. Cilj tega sodelovanja je bila določitev zvoka, ki bo kar najbolje izražal osebnost DeZira.

 

 

 


Galerija: