Novice

Citroën DS3 R3: nova referenca

Citroën DS3 R3: nova referenca

 

Poleg uradnega sodelovanja v svetovnem prvenstvu v rallyu, kjer je Citroën Racing že petkrat osvojil naslov svetovnega prvaka v kategoriji konstruktorji v rallyu FIA, je vedno ponujal tudi proizvode, namenjene strankam. V tem okviru je bil zasnovan tudi Citroen DS3 R3, ki se bo prvič pojavil na hitrostnih preizkušnjah konec leta 2010. Vsestranski, učinkovit in dostopen DS3 R3 želi postati nov zgled v svoji kategoriji.

 

Na osnovi novih predpisov za skupino R3T, ki jih je določila mednarodna avtomobilistična zveza FIA (Federation Internationale de l'Automobile), DS3 R3 povzema zgradbo in videz modela iz serijske proizvodnje. Originalna jeklena karoserija je ojačana z večtočkovno privarjeno kletko, ki zagotavlja trdnost ogrodja in varnost posadke.

 

Pod pokrovom motornega prostora je vgrajen 1,6-litrski štirivaljnik THP (z visokotlačnim turbo polnilnikom), ki je razvit na osnovi serijskega motorja skupine PSA. Uporaba delov, značilnih za dirkalne avtomobile (ohišje za dovajanje zraka, odmične gredi, bati, ojnice, izpušna linija, sistem turbopolnilnika, elektronsko krmiljenje), omogoča povečanje moči motorja na 210 konjskih moči. Posebna skrb pa ni bila posvečena samo moči, temveč tudi navoru motorja, in zagotavlja boljšo vlečno moč, ki je jamstvo za užitek pri učinkovitem krmiljenju. Motor vozila DS3 R3, ki razvije navor 350 Nm, omogoča izjemno prožno vožnjo.

 

DS3 R3 razpolaga z vsem znanjem, ki ga je ekipa Citroën Racing pridobila na svetovnih prvenstvih v rallyu. Upravljanje sekvenčnega šeststopenjskega menjalnika je polavtomatsko tako kot pri dirkalniku C4 WRC. Ta mehanizem zagotavlja dvakrat hitrejše prestavljanje kot pri ročnem menjalniku in hkrati prispeva k večji zanesljivosti pogonskega sklopa.

 

Vzmetenje, ki se poslužuje najsodobnejše tehnologije, je namenjeno uporabi na vseh vrstah terena, od neutrjenih do asfaltiranih poti. Na voljo so številne nastavitvene možnosti, ki omogočajo prilagajanje obnašanja DS3 R3 vsem načinom vožnje. Citroën Racing priporoča uporabo pnevmatik BFGoodrich.

 

DS3 R3 je zgrajen iz enakih delov kot vozila iz serijske proizvednje in posebnih delov, ki so namenjeni za dirkalne avtomobile, in je na voljo po konkurenčni ceni. Citroën Racing avtomobil DS3 R3 prodaja kot komplet ali pripravljenega za tekmovanje.

 

Ogrodje: strokovno znanje ekipe Citroën Racing na področju varnosti

 

V avtomobil DS3 R3 je vgrajeno vse znanje, ki ga je ekipa Citroën Racing pridobila na področju pasivne varnosti in trdnosti ogrodja. Samonosna karoserija iz serijske proizvodnje je lažja, ker so bili odstranjeni originalni nosilci. Ta je bila nato ponovno zvarjena z dodatno večtočkovno speto varnostno kletko, sestavljeno iz več kot 45 metrov jeklenih cevi. Kletka, zgrajena po industrijskem postopku, je predhodno sestavljena izven vozila, kar omogoča bolj kakovostne zvare. Pritrdilna prečka za pasove s križnimi ojačitvami v vratih in številne podrobnosti v zasnovi ogrodja prispevajo k večji varnosti posadke. Samonosne karoserije so dobavljene z vsemi potrebnimi nosilci in pritrditvami za montažo avtomobila, kar pripomore k hitrejši gradnji in nižjim stroškom.

 

Zaradi boljše razporeditve teže sta akumulator in avtomatski gasilni aparat nameščena za sedeži. Zaščitna plošča iz jekla, ki ščiti spodnji del motorja, prav tako prispeva k znižanju težišča avtomobila. Fleksibilen rezervoar s homologacijo FIA ostaja na svojem prvotnem mestu.

 

Podvozje: prilagodljivo in učinkovito vzmetenje

 

K učinkovitosti vozila DS3 R3 na vseh vrstah površin prispeva kakovosten sistem vzmetenja, ki je zasnovan tako, da v celoti izkorišča možnosti, ki jih dopuščajo predpisi za skupino R. Originalni nosilni okvir na sprednjem delu je predelan, tako da so nanj lahko vgrajena cevasta trikotna vodila. Premnik, ki izhaja iz serijske različice, ima lažjo in hkrati močnejšo zgradbo. Amortizerji, ki so bili razviti v sodelovanju z družbo BOS, se ponašajo s več novostmi:

-         mazanje vzmetne noge iz aluminija poteka v oljni kopeli, kar pripomore k večji vzdržljivosti in daljši življenjski dobi vzmetenja.

-         spodnje pritrdišče je pomaknjeno naprej, kar omogoča večji hod in dolžino vodenja amortizerja.

 

Vozilo DS3 R3 ponuja številne možnosti nastavljanja, ki omogočajo prilagajanje vsem načinom vožnje: tristopenjski amortizerji (kompresija pri visoki in nizki hitrosti, sproščanje, nastavljiva hidravlična opora), previs in stekanje (spredaj in zadaj), širina koloteka in kot zaostajanja (spredaj).

Prečni nosilec na zadnjem delu iz serijske izdelave je ojačan in spremenjen, da omogoča lažje odstranjevanje stabilizacijskega droga. Odstranljiva pesta zadnjih koles omogočajo ločeno nastavljanje previsa in stekanja kolesa.

 

 

Zavorni sistem je opremljen s sklopom pedal z dvojnim glavnim zavornim valjem. Sprednja kolesa so opremljena s štirivaljno kolutno zavoro s sedlom, zadaj pa imajo kolesa dvovaljno kolutno zavoro s sedlom. Ročna zavora je hidravlična.

 

 

Motor: 1.6 THP z neverjetnim navorom!

Prvič v svoji zgodovini Citroën Racing ponuja dirkalno vozilo za stranke, opremljeno s turbo motorjem. Pri njegovi zasnovi so pripomogle izkušnje, ki jih je blagovna znamka pridobila v svojem že skoraj desetletnem sodelovanju na rallyih WRC. 1,6-litrski motor THP (z visokotlačnim turbo polnilnikom) se nekoliko razlikuje od motorja, iz katerega izhaja in s katerim so opremljena serijska vozila v koncernu PSA. Opremljen z zakonsko predpisano turbo prirobnico v velikosti 29 mm razvije 210 konjskih moči in navor 350 Nm (s komercialnim gorivom). Prispeva tudi k boljši vlečni moči in zagotavlja odlično prilagodljivost pri vseh vrtljajih motorja.

 

V skladu s predpisi so številni deli povzeti ali izpeljani iz delov v serijski proizvodnji. Tako na primer sesalni in izpušni kolektor, turbopolnilnik, vbrizgalne šobe in črpalka vbrizgavanja niso spremenjeni in so enaki kot pri modelu iz serijske proizvodnje. Zračni filter, odmične gredi, bati, ojnice in vztrajnik motorja pa so posebni deli, značilni za dirkalna vozila. Za preprečevanje nepravilnega nivoja olja v dolgih zavojih in za večjo oddaljenost od tal je bilo oljno korito spremenjeno in opremljeno s pregrado iz kompozitnega materiala. Izpušna linija in sistem turbopolnilnika sta prav tako specifična. Katalizator je podoben tistemu, ki je vgrajen na dirkalnik C4 WRC.

 

V računalnik motorja DS3 R3 je vključen sistem za pridobivanje podatkov, ki omogoča preverjanje številnih parametrov.

 

Menjalnik: novost s polavtomatskim upravljanjem

 

Menjalnik predstavlja eno od glavnih novosti pri avtomobilu DS3 R3. Prvič je dirkalnik za stranke opremljen s polavtomatskim menjalnikom, ki prepolavlja čas prestavljanja in pripomore k večji zanesljivosti. Elektronski sistem namreč odobri spremembo prestavnega razmerja samo, ko to dovoljujejo parametri motorja. V veliko pomoč pri prilagajanju te vrhunske tehnologije za avtomobil DS3 R3 je bilo tudi strokovno znanje, ki ga je ekipa Citroën Racing pridobila med tekmovanji WRC.

 

Ergonomija ročice iz kompozitnega materiala, nameščene v neposredni bližini volana, je enaka kot pri dirkalniku C4 WRC: za zviševanje prestav jo mora voznik potisniti nazaj, za zniževanje prestav pa jo mora potisniti naprej. Pedal sklopke je še vedno prisoten, vendar se uporablja samo pri speljevanju. Upravljanje sklopke med prestavljanjem poteka samodejno.

 

Posebni deli za polavtomatsko upravljanje pod pokrovom motorja (elektroventili, delovni členi, in tlačni sklop) so povzeti po serijski različici in nato prilagojeni šeststopenjskemu menjalniku. Ohišje dvolamelne sklopke je iz aluminijeve litine, medtem ko je ohišje z zobniki obdelano iz masivnega kosa.

 

Razvijanje: več kot 10.000 km preizkusnih voženj!

Po dvanajstih mesecih snovanja v razvojnem oddeleku Citroën Racing je model DS3 R3 prvič zapeljal na cesto konec avgusta 2009. Da bi preverili trdnost različnih sestavnih delov, so bili začetni preskusi izvedeni na neutrjenem terenu, ki je značilen za dirke v Sredozemlju. Preizkusi so se nato odvijali na asfaltu, ki je idealna površina za testiranje učinkovitosti, in na makadamskih cestah. Vozilo DS3 R3 je v času razvoja skupno prevozilo več kot 10.000 km, delež različnih vrst cestišč je bil enakomeren.

 

Pri testiranju je sodelovalo več voznikov. Vozniki z različnimi izkušnjami, z različnimi občutki in načini vožnje so inženirjem posredovali ogromno podatkov, ki bodo koristili bodočim lastnikom dirkalnikov DS3 R3. Vsi vozniki so se strinjali, da je avto izredno vodljiv. Izpostavili so tri prednosti: navor motorja 1,6 THP, polavtomatsko upravljanje menjalnika in vzmetenje. DS3 R3 se ponaša z izjemnimi rezultati in napoveduje, da bo postal nov vzor v svojem razredu rally vozil.

 

Sestava kompleta DS3 R3

Ki ga trži Citroën Racing za montažo na DS3 THP 150

Komplet          Asfalt (500 delov)

-        Dirkalni motor, sestavljen in utečen na preizkusni napravi, pripravljen za vgradnjo

-        Menjalnik, sestavljen in utečen na preizkusni napravi, pripravljen za vgradnjo

-        Ojačana školjka z varnostno kletko s pritrdilnimi nosilci za sedeže in opremo (ročna zavora, računalniki, rezervno kolo, nosilci itd.)

-        Ojačan nosilni okvir motorja

-        Zaščitna plošča motorja in izpušnega sistema

-        Nastavljivi elementi prednjega in zadnjega vzmetenja

-        Ojačani nosilci pest

-        Posebna nastavljiva trikotna vodila prednjega vzmetenja

-        Največja velikost zavornih kolutov spredaj in zadaj

-        Posebna prednja in zadnja zavorna sedla

-        Ojačana zadnja prema

-        Komplet podlog za nastavitev geometrije zadnje preme

-        Neposredno krmilno gonilo z zobato letvijo in servoojačevalnikom

-        Poseben zavorni krogotok

-        Poseben sklop pedal

-        Platišča za asfalt 7x17''

-        Krogotok goriva z rezervoarjem s FIA homologacijo

-        Poseben hladilni krogotok motorja in menjalnika

-        Večji hladilnik polnilnega zraka in poseben krogotok kompresijskega polnjenja

-        Letalska električna napeljava z digitalno instrumentno ploščo

-        Sistem za pridobivanje podatkov, vgrajen v računalnik vbrizgavanja Magneti-Marelli

-        Strešna vstopna zračna šoba

-        Letev armaturne plošče

-        Posebne zaščite blatniških košev

-        Vlečne vrvi spredaj in zadaj

-        Pasovi za rezervno kolo

 

Dodatna oprema za doplačilo:

-        Komplet za vožnjo po neutrjenem terenu, ki zajema amortizerje, vzmeti, stabilizator, prednje zavorne kolute, platišča za neutrjen teren 6 x15'', zaščito karoserije

-        Krajši ali daljši prenos

-        Opora za nogo za sovoznika

-        Vzvratna ogledala Citroën Racing

-        Vratne plošče s FIA homologacijo "crash panel"

-        Rampa s ksenonskimi žarometi

-        Nadgradnja enote za pridobivanje podatkov 64 MB

-        Posebna kartografija za tekmovalni bencinski motor

-        Komplet orodja, ki vključuje: orodje za montažo pesta, orodje za odzračevanje zavornega krogotoka, podložko za zobato letev

-        Vzmeti: različna togost

-        Stabilizator: različni premeri

-        Komplet za montažo pesta

-        Komplet nastavitvenih podložk

-        Delavniški nosilec motorja

-        Komplet serijskih karoserijskih delov

-        Komplet serijskih delov za motor

 

 

Oprema, ki ni dobavljena v kompletu:

-        Sedeži

-        Pasovi

-        Gasilni aparati

-        Akumulator

-        Rezervno kolo

-        Dvigalka in oprema za zamenjavo kolesa

-        Oprema za avtoradio in potovalni računalnik

-        Vlečna vrv zadaj

-        Pas za rezervno kolo

-        Opora za nogo za sovoznika

-        Zaščitna folija za stekla FIA

-        Pnevmatike

 

 


Galerija: