Novice

Novi BMW X3

Lastnosti.

?           Druga generacija vozila  BMW X3 z bistveno več prostora, optimiziranimi funkcijami in izboljšanim udobjem vožnje.

?           Krepitev vodilnega položaja glede agilnosti in učinkovitosti z novimi motorji, osemstopenjskim avtomatskim menjalnikom, inovativno tehnologijo podvozja in konceptom BMW EfficientDynamics.

?           Na trg ob lansiranju hkrati prihajata dve različici motorja: BMW X3 xDrive20d s štirivaljnim dizelskim motorjem (135 kW/184 KM) in BMW X3 xDrive35i z vrstnim šestvaljnim bencinskim motorjem (225 kW/306 KM).

?           Funkcija Auto Start Stop se prvič uporablja skupaj s šestvaljnim motorjem in osemstopenjskim avtomatskim menjalnikom.

?           Tehnologija štirikolesnega pogona BMW xDrive, prilagojena za optimalno dinamiko vožnje, vključena v standardno opremo.

?           Na novo zasnovana tehnologija podvozja in električni servo volan prvič vključena v model BMW X, variabilno športno krmiljenje kot opcija.

?           Prvi model BMW X z opcijskim nadzorom blažilnikov in dinamičnim nadzorom vožnje.

?           Maksimalna prostornina prtljažnega prostora: 1.600 litrov.

?           Izbor opcij BMW ConnectedDrive je edinstven za ta segment:

Head-up projektor, dostop do interneta, vzvratna kamera s funkcijo Top View.

 

?           Različice motorjev:

BMW X3 xDrive20d: Vrstni štirivaljni dizelski motor z aluminijastim okrovom motorne gredi, turbo polnilec in neposredni vbrizg goriva preko skupnega voda, prostornina: 1.995 ccm, moč: 135 kW/184 KM pri 4.000 vrtljajih na minuto,

            maks. navor: 380 Nm pri 1.750 ? 2.750 vrtljajih na minuto,

pospešek [0 ? 100 km/h]: 8,5 sekund,

najvišja hitrost: 210 km/h,

povprečna poraba goriva v skladu z EU: 5,6 litrov/100 km,

emisije CO2 v skladu z EU: 149 g/km,

standard izpušnih emisij: EU5.

 

BMW X3 xDrive35i: Vrstni šestvaljni bencinski motor s tehnologijo BMW TwinPower Turbo, neposrednim vbrizgom goriva in sistemom VALVETRONIC,

prostornina: 2.979 ccm, moč: 225 kW/306 KM pri 5.800 vrtljajih na minuto,

maks. navor: 400 Nm pri 1.300 vrtljajih na minuto,

pospešek [0 ? 100 km/h]: 5,7 sekund,

najvišja hitrost: 245 km/h,

povprečna poraba goriva v skladu z EU: 8,8 litrov/100 km,

emisije CO2 v skladu z EU: 204 g/km,

standard izpušnih emisij: EU5.

 
Brezkompromisen užitek v vožnji:

Novi BMW X3.

Novi BMW X3 je naslednik priljubljenega predhodnega modela, ki bo poskrbel za dodatno novo dimenzijo užitkov v vožnji z vozilom Sports Activity Vehicle tega razreda. Kot kdajkoli prej, postavlja merila agilnosti in učinkovitosti, pri čemer hkrati prepričuje z opazno izboljšanim udobjem vožnje. Oblika novega BMW X3 kombinira tipični značaj modela BMW X z dinamično podaljšano linijo. Zahvaljujoč veliki količini prostora in razgibanosti v potniški kabini je mogoče udobje vožnje ter tudi kapaciteto prostora za prtljago prilagajati tako, da ustreza zahtevam vsakega posameznika. Tehnologija štirikolesnega pogona BMW xDrive optimizira oprijem in je hkrati tudi posebej prilagojena za zagotavljanje večje dinamike vožnje. Novi BMW X3 nudi tehnološko najsodobnejše lastnosti in kombinira tako užitek v vožnji kot učinkovitost z udobjem in funkcionalnostjo, trajnostjo in eleganco.

Novi BMW X3 nudi izbor dveh najsodobnejših pogonskih enot. Štirivaljni dizelski motor v novem BMW X3 xDrive20d razvije maksimalno moč 135 kW/184 KM, kar za 5 kW presega moč predhodnega modela. Hkrati se je povprečna poraba goriva v testnem ciklusu EU zmanjšala za 14 odstotkov na 5,6 litrov/100 km. Novi BMW X3 xDrive35i poganja vrstni šestvaljni bencinski motor z močjo 225 kW/306 KM.

Oblika: urbana eleganca, dinamično prehajanje linij in značilne lastnosti modela BMW X.

Oblika karoserije pri novem BMW X3 odraža urbano eleganco, trajnost in agilnost. Kombinacija ravnega prednjega dela in visokega zadka pri pogledu s strani daje vtis dinamično zasnovane klinaste oblike, kar priča o športnem značaju avtomobila. Konveksne in konkavne površine poudarjajo izrazito strukturirane linije. Posebne črne obrobe na spodnjem robu karoserije novega BMW X pa so oblikovane izrazito diskretno.

Na prednjem delu novega BMW X3 so naprej nagnjene rešetke oziroma t.i. ledvičke BMW, velik sklop žarometov, prednji branik masivnega videza in pokrov motorja, ki se ponaša s šestimi navzdol spuščajočimi linijami, ki se srečajo z rešetko ledvičke. Luči za meglo, ki so postavljene daleč navzven, skupaj z okroglimi žarometi oblikujejo trikotno razvrstitev svetlobnih virov, ki je značilna za modele BMW X. Zgornji rob sklopa žarometov je izdelan s poudarjeno kromirano obrobo, kar ustvarja videz osredotočenosti, tako značilen za vozila BMW. V povezavi z opcijskimi ksenon žarometi ima avtomobil dnevne luči, ki delujejo s tehnologijo LED svetlobnih obročev.

Pogled na novi BMW X3 s strani prav tako zaznamuje izvirna interpretacija tipičnih značilnosti oblikovanja modela BMW X. Široko postavljeni loki koles in kratka razdalja med prednjo osjo in instrumentalno ploščo povedo, da gre za tehnologijo štirikolesnega pogona in poudarjajo robusten značaj vozila Sports Activity Vehicle. Dinamičen videz obrisa avtomobila dodatno poudarjajo tri značilne linije. Za to blagovno znamko značilne linije se pri BMW X3 na višini kljuk na vratih strmo dvignejo, najprej znotraj predela prednjih lokov koles, nato pa se nežno stečejo proti zadnjemu delu avtomobila. Poteku te linije sledita dve manj izraziti liniji nad loki koles.

Zadnji del vozila zaznamujejo horizontalne linije, ki poudarjajo robusten značaj novega BMW X3. Natančno izvedene linije in ekspresivno oblikovane površine ustvarjajo privlačen videz in delujejo kot sence. Luči na zadku, ki so postavljene daleč navzven, imajo izrazito T obliko, značilno za model BMW X3. V kombinaciji z opcijskimi xenon žarometi pa svetlobni trakovi v tehnologiji LED poskrbijo za značilno nočno BMW obliko.

Notranjost: prestižen ambient, inteligentna funkcionalnost.

Koncept oblikovanja notranjosti, ki temelji na prostornosti in raznolikosti, visokokakovostnih materialih in značilnem tridimenzionalnem oblikovanju površin, v novem BMW X3 zagotavljajo sodoben, prestižen ambient. Horizontalna usmeritev instrumentalne plošče poudarja širino notranjosti. Za blagovno znamko značilno posvečanje vozniku še dodatno poudarja asimetrično oblikovana sredinska konzola. Dvignjen položaj sedežev omogoča udobno vstopanje in hkrati optimalen pregled nad razmerami v prometu. Nadzorni prikazovalnik opcijskega operacijskega sistema BMW iDrive je usklajeno integriran v instrumentalno ploščo. 8,8-palčni zaslon velike ločljivosti pri navigacijskem sistemu Professional, prav tako na voljo za novi BMW X3, je največji monitor za uporabo v avtomobilih v tem segmentu.

Tako v sprednjem kot v zadnjem delu potniške kabine ima novi BMW X3 veliko število velikih odlagalnih predalov, površin in držal za pijačo. Trije zadnji sedeži nudijo izjemno udobje potovanja na daljše razdalje in bistveno več prostora za noge in komolce kot v predhodnem modelu. S prostornino med 550 in 1.600 litri je prtljažni prostor v novem BMW X3 najboljši v svojem segmentu. Hkrati je brez konkurence tudi raznolikost, s katero je mogoče razpoložljivi prostor prilagoditi zahtevam vsakega posameznika. Nasloni zadnjih sedežev so deljivi v razmerju 40 : 20 : 40, vse tri dele pa je mogoče zložiti navzdol bodisi posamično ali skupaj. Na ta način se prtljažni prostor lahko postopoma prilagajati različnim zahtevam potnikov.

Izbor motorjev: štirivaljni dizelski in vrstni šestvaljni bencinski motor zadnje generacije.

Novi BMW X3 xDrive20d zdaj nudi boljšo zmogljivost in večjo učinkovitost kot kateri koli od njegovih primerljivih konkurentov. Napaja ga 2-litrski štirivaljni turbo dizelski motor z aluminijastim okrovom motorne gredi in neposrednim vbrizgom goriva preko skupnega voda, kar zagotavlja maksimalno moč 135 kW/184 KM pri 4.000 vrtljajih na minuto in najvišji navor 380 Nm med 1.750 in 2.750 vrtljaji na minuto. Motor razvije dovolj moči, da vozilu omogoči pospešek od 0 do 100 km/h v 8,5 sekundah, najvišjo hitrost pa doseže pri 210 km/h. S povprečno porabo goriva 5,6 litrov/100 km in stopnjo emisij CO2 149 gramov na kilometer postaja BMW X3 xDrive20d novo merilo učinkovitosti v tem segmentu vozil. Novi BMW X3 xDrive20d z avtomatskim menjalnikom dosega enak pospešek, enako najvišjo hitrost in porabo goriva, medtem ko emisije CO2 znašajo 147 gramov na kilometer.

Spontan odziv, značilno visoki vrtljaji motorja, izjemno gladek tek in varčnost pri porabi goriva so lastnosti mogočnega agregata, vgrajenega v BMW X3 xDrive35i. To pomeni, da ima lastnosti, značilne za vrstne šestvaljne BMW motorje, ki jih zahvaljujoč inovativnim tehnološkim konceptom kombinira na izjemno visoki ravni. Tehnologija BMW TwinPower Turbo, vbrizg goriva High Precision Injection in variabilen nadzor ventilov VALVETRONIC so prvič medsebojno dopolnjujejo.

Rezultat je ta, da 3-litrska pogonska enota razvije največjo moč 225 kW/306 KM pri 5.800 vrtljajih na minuto, z maksimalnim navorom 400 Nm pa zmore 1.300 vrtljajev na minuto. Ta motor omogoča modelu X3 xDrive35i šprint od 0 do 100 km/h v samo 5,7 sekundah. Najvišja hitrost je 245 km/h. BMW X3 xDrive35i ne nudi le najbolj dinamičnih voznih lastnosti, ampak tudi daleč najnižjo porabo goriva in najnižje ravni izpustov v svojem konkurenčnem območju motorjev tega razreda. Povprečna poraba goriva v testnem ciklusu EU je 8,8 litrov/100 km, raven emisij CO2 pa je 204 gramov na kilometer.

BMW EfficientDynamics v novem BMW X3: premiera za funkcijo Auto Start Stop v kombinaciji z avtomatskim menjalnikom.

Novi BMW X3 xDrive35i je standardno opremljen z osemstopenjskim avtomatskim menjalnikom. Ta opcija, ki je znotraj konkurenčnega okolja prav tako izvirna, je na voljo tudi za BMW X3 xDrive20d kot alternativa standardnemu šeststopenjskemu ročnemu menjalniku.

Avtomatski menjalnik je pri BMW X3 prvič na voljo skupaj s funkcijo Auto Start Stop. Ko se vozilo na križišču ali v prometnem zastoju ustavi, se motor avtomatsko ugasne. Kakor hitro voznik stopalo dvigne s pedala zavore, se motor ponovno zažene. Če je aktivirana funkcija Auto Hold, zadostuje že kratek pritisk na pedal za plin.

Funkcija Auto Start Stop je standardna lastnost tudi pri X3 xDrive20d z ročnim menjalnikom. Avtomobil je dodatno opremljen s prikazovalnikom stopnje prestave. Nadalje tudi oprema v vseh različicah modelov, ki vključuje regeneracijo zavorne energije, električni servo volan EPS, nadzor uporabe pomožnih komponent, inteligentno lahko konstrukcijo in pnevmatike z manjšim uporom na cesti, prispeva k manjši porabi goriva in nižjim stopnjam emisij.

Na novo razvito podvozje, optimiziran xDrive in izvirne opcije za po meri narejeno dinamiko in udobje

Novi BMW X3 je standardno opremljen s tehnologijo stalnega štirikolesnega pogona BMW xDrive. Ta sistem s pomočjo elektronskega nadzora zagotavlja variabilno porazdelitev navora na prednjo in zadnjo os. Nadzorna enota, ki je povezana z dinamičnim nadzorom stabilnosti DSC, se na vsakršno tendenco prekrmarjenja ali podkrmarjenja zelo hitro odziva s hitrim in natančnim prerazporejanjem moči. S pomočjo inovativnega usklajevanja, ki je namenjeno izboljšanju vozne dinamike, tehnologija inteligentnega štirikolesnega pogona optimizira ne le oprijem, ampak predvsem obvladovanje v zavojih. Tudi med mirnim zavijanjem se velik odstotek pogonskega navora prenese na zadnja kolesa. Opcijski nadzor zmogljivosti še dodatno izboljša agilno obvladovanje novega BMW X3. Ciljno poseganje v zavore na zadnjem kolesu, ki je najbliže notranjosti zavoja, skupaj z istočasnim povečanjem pogonske moči zagotavlja izjemno agilno obnašanje krmiljenja tega vozila. Rezultat je izboljšana dinamika v zavojih in najboljši možni oprijem.

V novi BMW X3 je vgrajena tudi popolnoma na novo razvita tehnologija podvozja. Kombinacija sprednje preme z dvojnimi prečnimi vodil z vzmetno nogo in zadnje preme z večimi členki zagotavlja idealne predpogoje tako za optimalno agilnost kot za udobje vožnje. Električni servo volan EPS s funkcijo Servotronic za krmiljenje glede na hitrost vožnje je prvič vključen v model BMW X3 in bistveno prispeva k natančnemu obvladovanju. Na novo razvito variabilno športno krmiljenje, na voljo kot opcija, zmanjša stopnjo potrebnega premikanja volana za obračanje prednjih koles. Rezultat je manj potrebnega napora pri obračanju volana med parkiranjem, zavijanjem in pri nenadnem manevriranju.

Dinamični nadzor blažilnikov je za novi BMW X3 na voljo opcijsko. Elektronski nadzor blažilnike prilagaja pogojem cestne površine in voznikovemu slogu vožnje. Na karakteristični diagram nadzora blažilnikov lahko voznik vpliva s pomočjo sistema dinamičnega nadzora. Ta funkcija, ki je prvič na voljo za model BMW X, vozniku s pritiskom na gumb na sredinski konzoli omogoča izbirati med načini delovanja ?NORMAL?, ?SPORT? in ?SPORT+?. To pomeni, da ta funkcija ne vpliva le na obnašanje blažilnikov, ampak tudi na odziv pedala za plin, karakteristično krivuljo servo krmiljenja, prag odzivanja sistema DSC in ? odvisno od želenih opcij ? na dinamiko prestavljanja avtomatskega menjalnika. Vsi ti dejavniki se tako kombinirajo v dobro uravnoteženo celovito strukturo.

Tako kot vsi ostali modeli BMW X ima tudi novi BMW X3 izjemno torzijsko odporno karoserijo, precizno definirane podporne konstrukcije in velike deformacijske cone. Paket varnostne opreme vključuje čelne varnostne zračne blazine in varnostne zračne blazine za medenico in prsni koš kot tudi stranske zavese za glavo, tritočkovne varnostne pasove na vseh sedežih, omejilnike zatezne sile, zategovalnike varnostnih pasov in aktivne opore za glavo spredaj za primer naleta ter nastavke ISOFIX za otroške sedeže na zadnji klopi.

Inovativne opcije in širok izbor funkcij BMW ConnectedDrive.

Izbor opcijskih funkcij vključuje vse od avtomatske 2-consko klimo, preko panoramske steklene strehe, vrhunske avdio opreme in navigacijskega sistema Professional s trdim diskom za shranjevanje podatkov, pa do avtomatskega odpiranja pokrova prtljažnika in vlečne kljuke z elektronsko vrtljivo kroglasto glavo. Izbor sistemov asistence vozniku, ki ga nudi BMW ConnectedDrive, je izviren v tem segmentu. Novi BMW X3 je mogoče med drugim opremiti tudi s sistemom Head-up projektorja, prilagodljivim snopom žarometov, napravo za vklop in izklop dolgih žarometov, tempomatom z zavorno funkcijo (standard pri BMW X3 xDrive35i) in vzvratno kamero s funkcijo Top View.

Proizvodnja v tovarni BMW Spartanburg.

Agilnost in udobje, športnost in učinkovitost, trajnost in eleganca, raznolikost in prestižna atmosfera ? novi BMW X3 na izjemno prepričljiv način izpolnjuje različne zahteve, ki se porajajo pri sodobnem vozilu Sports Activity Vehicle. S svojimi raznovrstnimi kakovostmi postavlja nove standarde v segmentu, ki mu je temelje postavil njegov predhodnik.

Novi BMW X3 proizvaja tovarna BMW Spartanburg v skladu s strogimi standardi kakovosti, ki veljajo v BMW Group. S proizvodnjo modelov BMW X5 in BMW X6 je ta tovarna, ki ima sedež v ameriški zvezni državi Kalifornija, postala za celotno vsesvetovno proizvodno mrežo BMW Group center, pristojen za modele BMW X. Zahvaljujoč obsežnim ukrepom širitve so bili ustvarjeni pogoji, da se v proizvodni proces vključi tudi novi BMW X3. 


Galerija: