Novice

Volvo 40 let v službi varnosti

 

Že 40 let raziskovalna ekipa Volva za nesreče dokumentira in analizira prometne nesreče, ki vsebujejo Volvo vozila. Mnogi varnostni sistemi so skozi leta napredovali ravno na znanju ter podatkih raziskovalne ekipe.

Zahvala gre revolucionarni inovaciji, ki je raziskovalno ekipo nesreč pripeljala do začetka. Bilo je leto 1966, le nekaj let potem, ko je Volvov strokovnjak Nils Bohlin izumil tritočkovni varnosti pas in je Volvo predstavil to novost kot del standardne opreme na sprednjih sedežih svojih avtomobilov.

Da bi lahko izmerili učinek varnostnega pasu v prometnih nesrečah, so analizirali vse nesreče, ki so vsebovale Volvo vozila. Izkazalo se je, da pas zmanjša poškodbe kar za 50%.

 

Tako so Volvovi strokovnjaki spoznali pomen dogajanja z udeleženci v vozilu ter s samim avtomobilom v nesreči, predvsem za razvoj boljših varnostnih produktov v prihodnje. Prva raziskovalna ekipa nesreč (Accident Research Team) je bila tako ostanovljena leta 1970.

 

INTERPRETACIJA SEKVENC SAMEGA DOGODKA

Metoda, ki se uporablja dandanes, je bila dodelana skozi leta, vse informacije pa so vseskozi bile pridobljene iz dejanskih prometnih nesreč.

?Vedeti moramo, da naše stranke ne reagirajo vedno tako kot si mislimo. Odzovejo se različno v različnih situacijah. Zato moramo razumeti voznikovo vedenje ter kako le-to vpliva na sekvence dogodka v dejanskih nesrečah,? razloži John Frederik Gronvall.

 

Delo v raziskovalni ekipi nesreč je sestavljeno iz dveh delov. Prvi del so poglobljene študije individualnih nesreč; kako se odzovejo sistemi v avtomobilu ter kako so poškodovani udeleženci.

Ter drugi del, statistike, ki v grafe združijo podobne si nesreče. Ravno to znanje pelje do pomembnih ugotovitev ter razvoja novih modelov vozil.

 

Zbrane informacije analizira osebje Volvovega varnostnega centra, specialisti strokovnega oddelka ter medicinski eksperti.

 

Informacije vseh 40.000 nesreč, ki so vključevale vozila volvo, so skupaj zbrane vse od samega začetka in narejeno je bilo 2100 poglobljenih analiz, ki vsebujejo to obsežno dokumentacijo. To oblikuje vredno podatkovno bazo, ki pripomore k razvoju novih produktov.

 

 

DESET LET Z LABORATORIJEM ZA TESTIRANJE TRKOV

 

Raziskovalna ekipa nesreč je delila svojo obletnico z Volvovim varnostnim centrom, ki istočasno praznuje 10 let svoje dela. 29.marca 2000 je švedski kralj Carl XVI Gustaf otvoril center, ki še vedno velja za enega najbolj naprednih med podobnimi na svetu.

 

Od ustanovitve dalje, gre vsak model Volva skozi 100-150 različnih testov trkov v laboratoriju, s čimer testirajo različne možne scenarije nesreč. Še preden avtomobil dejansko obstaja, je testiran več kot tisočkrat kot prototip z uporabo virtualnih simulatorjev.

 

V laboratoriju je bilo od njegove ustanovitve testirano okol 3000 nesreč. Vse to delo pripomore k zagotavljanju varnostnih sistemov, da delujejo kar se da učinkovito za varnost vseh udeležencev v avtomobilu, ne glede na njihovo velikost, pri različni hitrosti ter scenarijih.


Galerija: