Novice

Sprejemanje naročil za Nissan LEAF v Evropi

 

Ob velikem povpraševanju v globalnem merilu po prvem cenovno dostopnem, množično izdelanem vozilu brez emisij, se je Nissan International SA odločil, da bo 30. julija začel sprejemati naročila za Nissan LEAF na Portugalskem in Irskem.

 

Z vpisom v knjigo naročil, kar je prvi korak pri naročanju novega avtomobila, si bodo kupci na Portugalskem in Irskem zagotovili, da bodo prvi v vrsti, ko bodo stekle dobave novinca kupcem v Evropi. Predvideno je, da naj bi dobava Nissan LEAFA stekla na Portugalskem januarja, na Irskem pa februarja 2011.

 

?Novica, ki jo objavljamo danes, je le korak bliže temu, da mobilnost brez emisij končno postane resničnost v Evropi,? pravi Simon Thomas, podpredsednik Nissan International SA, zadolžen za prodajo in marketing: ?Nissan LEAF je vsestransko prepričljiv, saj je električni avtomobil popolnoma brez emisij, z vsemi okoljskimi in finančnimi prednostmi, ki se na to navezujejo ter sočasno uporaben družinski avto, tudi z veliko ravnijo užitka v vožnji. Gre za zmagovalno kombinacijo, ki močno buri duhove in vzbuja veliko zanimanje pri morebitnih kupcih.?

 

Od marca se je v Evropi več kot 11.000 ljudi prijavilo za sprejemanje rednih obvestil in novic o uvajanju Nissana LEAF na trg. Na Japonskem in v ZDA pa je od aprila dalje prednaročilo za avtomobil preko spleta oddalo že več kot 20.000 strank.

 

Tako veliko povpraševanje zahteva, da bo moral Nissan, skupaj z vladnimi podporami za nakup in stopnja razvoja infrastrukture, na novo določiti prioritetne trge v Evropi. Prav zaradi tega bo Nissan LEAF v Veliki Britaniji in na Nizozemskem na prodaj nekoliko kasneje, kot je bilo sprva predvideno. Tako bo redna prodaja na teh dveh trgih stekla junija 2011, prednaročila pa se bodo začela sprejemati oktobra letos.

 

Portugalska in Irska sta se postavili v ospredje pri uvajanju električne mobilnosti v Evropi, zahvaljujoč občutnim vladnim vzpodbudam za nakup električnih avtomobilov in pospešenem razvoju infrastrukture polnilnikov električne energije.

 

Kupci na teh dveh trgih, na katerih bo Nissan LEAF v Evropi najprej na prodaj, si lahko rezervirajo svoj avtomobil z ničelno stopnjo emisij, s preprosto prijavo na spletni strani Nissanovega zastopnika za njihovo državo. Ob hitrem in preprostem postopku je potrebno ob prednaročilu položiti 300 evrov, ki se v celoti vrnejo.

 

Ti, ki se bodo prijavili najprej, bodo imeli novembra možnost preizkusiti Nissan LEAF. Svoje naročilo bodo lahko dokončno potrdili šele po preizkusu. V obeh državah je bil vzpostavljen tudi klicni center za odgovore na sleherna vprašanja morebitnih kupcev. Podrobnosti o delovanju klicnih centrov so objavljene na obeh omenjenih spletnih straneh.

 

Ob upoštevanju vladnih vzpodbud je potrebno za Nissan LEAF na Portugalskem odšteti 30.250 evrov, na Irskem 29.995 evrov. Cena pa zajema tudi akumulatorje. To pomeni, da kljub inovativni tehnologiji, Nissan LEAF ne bo dražji, saj so njegovi operativni stroški tako občutno manjši in primerljivi z vsakdanjo kompaktno družinsko kombilimuzino. Stroški uporabe, skupaj z električno energijo, bodo na Portugalskem znašali manj kot 1,05 evra na 100 km, na Irskem manj kot 1,20 evra na 100km.

 

Ne gre spregledati, da je Nissan LEAF bogato založen z opremo, od klimatske naprave, satelitske navigacije, do kamere za pomoč pri parkiranju. Še več, inovativna povezava z mobilnim telefonom omogočala uporabniku, da segreje ali ohladi notranjost vnaprej, z upravljanjem preko mobilnega telefona.

 

Električni motor avtomobila doseže največjo moč 80 kW in največji navor 280 Nm, kar zadostuje za največjo hitrost 140 km/h. Motor oskrbujejo z električno energijo litij-ionski akumulatorji z močjo več kot 90 kW.

 

Popolnoma polni akumulatorji zagotavljajo doseg 160 km, kar je dovolj za dnevne potrebe večine uporabnikov. Globalna raziskava namreč kaže, da 80 odstotkov uporabnikov avtomobilov na dan prevozi manj kot 100 km. Na Japonskem in v Veliki Britaniji pa 80 odstotkov prebivalcev prevozi na dan manj kot 50 km.


Galerija: