Predstavitve

CITROËN DS3 RACING: Koncentrat športnosti

 

 

V veliko veselje ljubiteljev športnih avtomobilov bodo od 1. septembra 2010 dalje začeli sprejemati naročila za vozila CITROËN DS3 RACING. Inženirji ekipe CITROËN RACING so si prisvojili avtomobil CITROËN DS3 in ga preoblikovali v skladu s podobo, ki pritiče oddelku dirkalnih avtomobilov pri znamki Citroën. To zagotavlja vznemirjenje in dinamičnost, saj je CITROËN osvojil že pet naslovov svetovnega prvaka v rallyu WRC v kategoriji konstruktorji in šest naslovov v kategoriji voznik in sovoznik, ki sta jih osvojila Sébastien Loeb in Daniel Elena.

Izvedenka RACING, ki je zasnovana na osnovi izvedenke CITROËN DS3 (Sport Chic) najvišje stopnje opremljenosti, odločno kaže svojo športno usmerjenost in ekskluzivnost. Tako ima CITROËN DS3 RACING v opremi čisto dirkalne atribute kot so vgrajeni elementi iz karbona in posebno dodatno opremo, ki izhaja s področja avtomobilističnih tekmovanj. Ekipa CITROËN RACING je poskrbela za nastavitve 1,6-litrskega motorja, ki razvije moč 202 KM in 1000 m z mesta prevozi v 26,5 sekunde. Podvozje in preme so bile tudi predmet izredno natančne obdelave.

Na voljo bo po ceni od 29.990 ? dalje in tisti, ki ga bodo prvi naročili, bodo lahko zapeljali na cesto že ob koncu leta.

 

Dizajn z dirkalnim navdihom

 

CITROËN DS3 RACING, ki v dolžino meri 3,96 m, je pravi koncentrat športnosti. Vozilo povzema stilske značilnosti avtomobila CITROËN DS3, vendar se od slednjega razlikuje po svojih dirkalnih atributih, kot so zračni difuzor, kromirana dvojna izhodna izpušna cev in končna obdelava številnih karoserijskih elementov iz karbona (zračni difuzor, poltoga letev prednjega odbijača, obroba pragov, zaščitne obloge blatnikov ...), ki odražajo močan in energičen temperament. CITROËN DS3 RACING je opremljen z velikimi 18-palčnimi kolesi, z originalnim dizajnom, ki je hkrati visokotehnološki in športen ter je na voljo v dveh barvah, črni Onyx z oranžno streho ali beli Banquise s sivo streho. Nalepke za osebno prilagajanje še bolj poudarijo njegov športen značaj.

 

Posebna skrbna obdelava je bila tako kot zunanjosti namenjena tudi potniškemu prostoru, ki je sicer povzet po avtomobilu CITROËN DS3. Zunanje barve in karbon so povzeti tudi na številnih delih notranjih oblog kot na primer na osrednjem čelnem delu armaturne plošče, na okrasnem elementu volanskega obroča in na nosilcih ščitnika instrumentne plošče.

Ekskluzivnost avtomobila CITROËN DS3 RACING jasno izkazuje podpis CITROËN RACING na hrbtni strani naslonjal prednjih sedežev in na identifikacijski ploščici na oblogi strehe.

 

 

Še bolj temperamenten motor

 

Za avtomobil CITROËN DS3 RACING so najpomembnejše zmogljivosti. Ekipa CITROËN RACING je poskrbela za nastavitve motorja, v katerega je vgrajeno vse znanje ekip znamke Citroën, petkratne nosilke naslova svetovnega prvaka v kategoriji konstruktorji v rallyu WRC.

Inženirjem je uspelo povečati moč 1,6-litrskega motorja THP 150 s 156 na 202 KM. Radodarnejši je tudi navor. Z 240 Nm se je povečal na 275 Nm, kar pomeni skoraj 15 % povečanje, in je na voljo v širokem območju števila vrtljajev, zato zagotavlja izjemno prožnost in ugodje v vožnji.

 

Podvozje je naklonjeno užitku v vožnji

 

Podvozje in preme avtomobila CITROËN DS3 so bili predmet izredno natančnih nastavitev. Pri avtomobilu RACING so inženirji še presegli že opravljeno delo, saj so si zadali cilj, da izboljšajo že prej intenzivne občutke in stalen dialog, ki poteka med voznikom in cesto. Avtomobil CITROËN DS3 RACING ima tako vse adute, da bo v svojem razredu postal zgled na področju lege na cesti.

Temeljito delo, opravljeno na vzmetenju s posebnimi nastavitvami amortizerjev in razširitev koloteka spredaj in zadaj za 30 mm, so pripomogli, da se avtomobil trdno drži ceste. Za 15 mm je znižano tudi podvozje. Vse naštete spremembe korenito vplivajo na lego avtomobila CITROËN DS3 na cesti.

Športnemu značaju avtomobila je prilagojen tudi natančnejši krmilni mehanizem. Zavorni sistem, ki ima spredaj zavorni sedli s po 4 bati in posebna zavorna koluta, se ponaša s tekmovalno definicijo, ki zagotavlja še večjo trpežnost in zmogljivost.

Osnovne tehnične značilnosti

Dimenzije (d x š x v) (mm)                     3962 x 1717 x 1443

Medosna razdalja (mm)                         2464

Motor                                                   THP 200 s 6-stopenjskim menjalnikom

Tip                                                       4 valji/16 ventilov bencinski + turbokompresor

Prostornina motorja (cm3)                      1598

Največja moč KM/kW pri vrt/min     202 / 149 pri 6000

Največji navor (Nm) pri vrt/min         275 od 2000 do 4500

Pnevmatike                                          215 / 40 R 18

1000 m z mesta                                   v 26,5 sekunde

Pospešek od 0 do 100 km/h                  v 6,5 sekunde

 

Glavna oprema, ki dopolnjuje osnovno opremo avtomobila CITROËN DS3 Sport Chic

Končna dodelava iz karbona na zunanji in notranji strani

18-palčna aluminijasta platišča

Samozatemnitveno notranje vzvratno ogledalo

Samodejni vklop luči

Samodejno brisanje vetrobranskega stekla

Sistem za pomoč pri parkiranju zadaj

Preklopna zunanja ogledala z električnim upravljanjem


Barve, ki so na voljo

Črna Onyx / Oranžna streha

=> vključuje kolesa v oranžni barvi, profil in logo Citroën spredaj v oranžni barvi,

Bela Banquise / Siva streha

=> vključuje kolesa v sivi mat barvi, profil in logo Citroën spredaj v karbonsko sivi barvi


Obloge

Obloga iz tkanine Trami Mistral / Alcantara

Športni sedeži (z izboljšanim oprijemom) z reliefnim odtisom CITROËN RACING

Posebne preproge in dekorativni elementi daljinskega upravljalnika


Galerija: