Novice

Svetovna premiera: Opel GTC Paris ? skulptura v gibanju

Podpredsednik Opla zadolžen za dizajn Mark Adams je sklical sestanek hišnih oblikovalcev in jih izzval: ?Pokažite mi najbolj čustveno plat novega Oplovega oblikovalskega jezika ?kiparstvo sreča nemško natančnost?.? In ustvarili so študijsko vozilo GTC Paris, ki bo prvič postavljeno na ogled na avtomobilskem salonu Mondiale de l'Automobile, od 2. do 17. oktobra v Parizu.

Tesno za petami novega rodu Astre Sports Tourerja, prav tako premiere bližnjega avtomobilskega salona v Parizu, odkriva Opel GTC novo razsežnost najnovejše Oplove ponudbe.

Del navdiha za nastanek konceptnega vozila so oblikovalci dobili v besedah, znane novele Richarda Bacha, Jonathan Livingston Galeb, ??in hitrost je bila čista lepota.? Frazo izgovarjajo vpadljive, odločno dinamične, tekoče poteze, preprosto lepo klesanih površin, široke, mišičaste drže. Podoba tega kompaktnega trivratnega vozila izjemne sporočilne neposrednosti ima skorajda ikonografsko vrednosti. GTC Paris je zasnovan kot dosegljiv sanjski avtomobil nemške inženirske natančnosti in inovativnosti, z zunanjostjo na katero se lepijo pogledi.

?Želeli smo utelesiti s čustvi najbolj prežeto plat Opla, zato verjamemo, da podoba vozila utrjuje in potrjuje dinamično športnost značaja naše znamke,? pravi Adams.

Prepoznavno novi Opel ? čustvena razsežnost zmogljivosti

S 4,46 metra v dolžino, je po merah zunanjosti GTC Paris idealen, kompaktni športni avtomobil, ki kljub temu nudi prostor petim potnikom. Glede na to, da so bile največje avtomobilska ikone zasnovane z dvema ali tremi odločnimi bočnimi črtami, je tudi novi Oplov študijski avtomobil GTC Paris nastal z boka. S profilom, kar se da zreduciranih oblikovnih črt. Ob izpostavitvi nagnjenosti k sprintu, tovrstne poteze ustvarjajo napetost in so osnova natančno klesani obliki. So trden temelj vsega, kar na posebej viden, atletsko moden način stoji na kolesih.

Nezamenljive poteze Oplove prepoznavnosti so vrezane na primerljiv način in v isti smeri, kot pri Insignii. Nežna, napeta guba vzdolž spodnjega dela. Druga odločna oblikovna črta ima prijemališče v kljuki vrat in poteka proti zadnjem delu. Veča dramatičnost pojavnosti z razdelitvijo površin na oblikovno prečiščen, skorajda nežen del in možato široka ramena. Tretja odločna oblikovna poteza sledi silhueti strehe in usmerja pogled, z obrobo bočnih šip iz brušenega aluminija, s čemer poudarja obliko zastekljenih delov boka, v ostro izpostavljen zadnji, integrirani spojler.

Sprednji del, na katerem prevladuje značilna, osrednja Oplova oblikovna guba je prečiščen. Njegova izraznost je povečana s tankimi sprednjimi lučmi, oblike orlovih oči, na straneh kromiranega zaščitnega znaka in dramatično nizke maske motorja, enega izhodišč športnega značaja vozila. Dnevna svetila LED so prefinjeno obrobljena s kromiranimi vstavki in so sama zase svojevrsten kiparski izdelek.

Na zadnji strani je kot temeljev impozantnih proporc, poudarjena širina avtomobila. Za to poskrbijo zadnja svetila LED v obliki dolgega, tankega krila, ki še posebej poudarijo obris avtomobila ponoči.

Inovativna tehnologija veča zmogljivosti

Izjemno raven športnosti zagotavljajo GTC Paris najboljše in najbolj napredne tehnologije, kar jih Opel premore za kompaktne avtomobile. Prepričljivost podvozja izhaja iz velike širine. Poltoga zadnja prema ima ekskluzivno Oplovo, Wattsovo povezavo. Prilagodljivo mehatronično vzmetenje FlexRide in diferencial z elektronsko zaporo sta nadgrajena. GTC Paris stoji trdno na podlagi z dinamičnimi, 21-palčnimi kolesi.

Dvolitrski bencinski štirivaljnik z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom se postavlja z veliko močjo in izjemnim navorom. Tehnologija Start/Stop omogoča vozniku  združiti velike zmogljivosti, z veliko učinkovitostjo porabe goriva v vožnji v urbanih okoljih. GTC Pariz so namenili ročni, šeststopenjski menjalnik.


Galerija: