Tehnika - novosti

Študijsko vozilo Vivaro e-Concept daje nove impulze

 

Opel je dal električni mobilnosti novi impulz. Na salonu gospodarskih vozil IAA v Hannovru, ki poteka od 23. do 30. Septembra 2010, Opel predstavlja razvojni projekt Vivara e-Concept. To je furgon na električni pogon, s podaljšanim dosegom čez 400 kilometrov. S tem študijskim vozilom želi Opel dokazati, da je mogoče okolju prijazno tehnologijo prenesti tudi med uporabnike lahkih gospodarskih vozil.

?Želimo slišati mnenje o naši napredni pogonski tehnologiji in preveriti zanimanje zanje strokovnjakov in uporabnikov gospodarskih vozil, ki bodo obiskali sejemsko prireditev,? pravi Chris Lacey, izvršni direktor Opla, zadolžen za mednarodne operacije na področju gospodarskih vozil. ?Prepričani smo, da bomo poželi odobravanje tistih, ki vsakodnevno vozijo tovrstna vozila, oziroma potrebujejo za svojo dejavnost lahka gospodarska vozila. S pomočjo električne mobilnost bodo namreč lahko vozili v območjih mest, ki so zaprta za vozila z bencinskimi in dizelskimi motorji. Tehnologija podaljšanega dosega jim bo ob tem omogočila, da bodo furgon na električni pogon uporabljali v skladu z vsakdanjo poslovno rutino.?

Vivaro e-Concept je zamišljen kot vozilo, ki zadosti tipičnim dnevnim obveznostim dejavnosti razvoza v mestu, z izključno električnim pogonom, se pravi povsem brez emisij. Vozilo ni le čisto, je tudi tiho, s čemer dodatno zmanjšuje obremenitev okolja z vožnjo v mestu.

Električni motor v Vivaru e-Concept doseže največjo moč 111 kW (150 KM) in največji navor 370 Nm. Njegov doseg, izključno na električni pogon, znaša 100 kilometrov. A zmore medmestne vožnje opraviti ob vključitvi generatorja električne energije, s katerim poveča doseg na več kot 400 km. Z Oplovim konceptom podaljšanega dosega, je Vivaru e-Concept zagotovljeno, da vozi stalno s pogonom električnega motorja, ob čem se voznik ne obremenjuje z zahtevo, ko mora opraviti dostavo dobrin v oddaljen kraj, da bi obstal z vozilom, ko bi se izpraznili akumulatorji.

Inteligentno shranjena energija

Oplovi razvojni inženirji so namestili akumulatorje, ki jih je mogoče polniti s priključkom na vsakdanje, 230-voltno omrežje, v dvojno dno Viavara e-Concept. Tako so sklopi litij-ionskih akumulatorjev zaščiteni pred vremenskimi in vsemi ostalimi zunanjimi vplivi. Sočasno akumulatorji nižajo težišče, kar boljša vozne lastnosti in zmanjšuje vpliv bočnega vetra.


Galerija: