Novice

Nov mali avtomobil bo Opel izdeloval v Eisenachu

 

Opel bo svoj novi avtomobil, ki bo na velikostni lestvici uvrščen pod Corso, izdeloval v tovarni v Eisenachu, v zvezni deželi Thuringia, na vzhodu Nemčije.

?To bo nov mejnik v strategiji rasti našega poslovanja,? pravi Oplov predsednik Nick Reilly. ?Naložba v višini 90 milijonov evrov v tovarno v Eisenachu bo povečala njen pomen v naši Evropski mreži proizvodnih zmogljivosti in kupcem ponudila povsem nov model z inovativno tehnologijo ter vznemirljivim dizajnom.?

Na tiskovni konferenci v Eisenachu je Reilly ob tem povedal, da bo povečana fleksibilnost obstoječe proizvodne linije, na kateri bo izdelava novega avtomobila izrazito učinkovita. Naložba je obenem zagotovilo za ohranitev delovnih mest v tovarni v prihodnjih letih.

Moden in glede porabe goriva posebej učinkovit avtomobil bo sodil v avtomobilski segment pod Corso. S tem novim, izvirnim avtomobilom, bo Opel izpolnil obljubo o razširitvi ponudbe v nov segment.

Bodoči avtomobil izdelan v Eisenachu bo nagovarjal uporabnike, ki potrebujejo avtomobil majhnih zunanjih mer in učinkovite porabe goriva, a ob tem niso pripravljeni sprejemati kompromisov glede tehnologije, oblike ter udobja. Zagon serijske izdelave je načrtovan za leto 2013. Kasneje bo ponudba novega avtomobila verjetno razširjena tudi z različico z električnim pogonom, ki bo zagotavljala mestno vožnjo z ničelnimi emisijami.

?Novi avtomobil bo pomemben element strategije naše rasti,? pravi Reilly. ?Skupaj z njim in drugimi novimi vozili, kot so električna Ampera, športni kupe in mali SUV, bomo pomembno razširili ponudbo in v bodoče kupcem ponudili nove možnosti v novih segmentih.?

Tovarna v Eisenachu je ena najbolj sodobnih tovarn na svetu glede enostavnosti proizvodnje, učinkovitosti, kakovosti, okoljske sprejemljivosti in varnosti. Opel je vanjo začel vlagati leta 1990, ko je ustanovil skupno družbo z Automobilwerke Eisenach (AWE). Izdelavo v novi tovarni so zagnali leta 1992. Do danes je Opel vanjo vložil približno 1,5 milijarde evrov. V tovarni v Eisenachu, kjer izdelujejo trivratno različico Corse je 1600 zaposlenih.

Odločitev, da bodo v Eisenachu izdelovali novi mali avtomobil, ima velik pomen tudi za Oplovo tovarno  v Zaragozi v Španiji. Ko bo namreč v Eisenachu zagnana izdelava novega avtomobila, bo v tovarni v Zaragozi posledično povečan obseg izdelave Cors. V obeh tovarnah bo tako obseg izdelave večji od obsega, ki ga dosegata danes.

?V naši tovarni v Eisenachu, visoko motivirani delavci izdelujejo vozila izjemne kakovosti. Naš novi avtomobil bo tega deležen v enaki meri, kot Corsa danes,? je povedal Reilly. ?Ko bo vozilo obogatilo našo ponudbo, bo predstavljalo zares veliko pridobitev, ne le za tovarno v Eisenachu, za katero je načrtovan večji obseg izdelave od obstoječega, marveč tudi za sestrsko tovarno v Zaragozi, kjer se bo posledično prav tako povečal obseg izdelave.?

Naložba je za Opel tretja, med napovedanimi v zadnjih dneh. Družba je 15. septembra napovedala obsežno posodobitev in utrditev pomena tovarne v Kaiseslauternu, kot centra izdelave komponent in razširitev obsega izdelave pogonskih sklopov v njej. Za tovarno motorjev v madžarskem Szentgotthardu, je bila 21. septembra napovedana naložba v višini 500 milijonov evrov. V njej bo Opel v bodoče izdeloval tri nove družine motorjev, ki bodo skladni z merili sestave izpušnih plinov evro 6. Med njimi bodo tudi bencinski motorji z neposrednim vbrizgom goriva, z ugodnim razmerjem med zmogljivostmi in maso, mirnim tekom, občutnim zmanjšanjem porabe ter izpusta CO2.

?Odločno in hitro udejanjamo načrt naše rasti,? pravi Reilly. ?Naj gre za pobude, ki so namenjene lastnikom naših avtomobilov, kot je program trajnega jamstva, podpis pogodbe z Oplovo ambasadorko Leno Meyer-Landrut ali vrsta napovedanih naložb, je jasno, da je Opel ujel pravo in odločno smer v uspešno prihodnost.?


Galerija: