Tehnika - novosti

Mazda vozi v prihodnost z inovativno tehnologijo SKYACTIV

 

 

?         Bencinski in dizelski agregati SKYACTIV z izjemnimi kompresijskimi razmerji

?         Novi ročni in samodejni menjalniki

?         Lažja karoserija in agilnejše podvozje SKYACTIV

 

Mazda Motor Corporation je predstavila nove podrobnosti prihodnje generacije tehnologije pod imenom SKYACTIV. Mazdina inovativna tehnološka prihodnost zajema popolnoma nove agregate, menjalnike, karoserijo in podvozje. Uvajanje Mazdine tehnologije SKYACTIV se bo pričelo prihodnje leto in bo obsegalo bistveno zmanjšanje porabe goriva in izpustov ogljikovega dioksida pri vseh Mazdinih modelih. Nov proces se bo v osnovi poleg uvedbe nove motorne tehnologije nanašal na nižjo maso delov vozil, kar je v skladu s temeljnimi usmeritvami znamke. Kasnejše faze Mazdinega tehnološkega razvoja bodo postopoma vključevale regenerativne zavorne in hibridne sisteme. Mazdin cilj je zmanjšati porabo goriva v globalnem obsegu za 30 odstotkov do leta 2015 (v primerjavi z letom 2008).

 

Mazdin bencinski motor SKYACTIV-G bo odlikovala nizka poraba goriva brez uporabe električnih komponent, ki so bile doslej rezervirane za hibridne agregate. Kompresijsko razmerje tovrstnega visokozmogljivega bencinskega motorja z neposrednim vbrizgom goriva bo 14,0:1, kar je najvišje kompresijsko razmerje med serijsko izdelanimi bencinskimi motorji na svetu, kar omogoča 15 odstotkov manjšo porabo goriva in 15 odstotkov višji navor. Višji navor pri motorjih z majhno in srednjo delovno prostornino pomeni boljše vozne lastnosti in manjšo porabo goriva.

 

Tudi novi dizelski agregat SKYACTIV-D postavlja rekordno kompresijsko razmerje v višini 14,0:1, kar je najnižja vrednost med dizelskimi motorji. Rezultat inovacije bo 20 odstotkov manjša poraba goriva in posebej čisto izgorevanje. Brez dragega kasnejšega postopka za zniževanje dušikovih oksidov bo Mazdin motor SKYACTIV-D v prihodnosti ustrezal okoljevarstvenim normam Euro 6. Dvofazni turbo polnilnik bo zagotavljal bolj gladko in linearno vožnjo pri nizkih in visokih vrtljajih. Najvišja vrednost navora bo 5.200 vrtljajev na minuto.

 

Mazda je razvila nov samodejni menjalnik SKYACTIV-Drive kot del svoje tehnologije SKYACTIV, ki združuje prednosti navadnega samodejnega menjalnika, brezstopenjskega CVT menjalnika in menjalnika z dvojno sklopko. Podaljšano območje prestavnih razmerij pripomore k boljši učinkovitosti pretvornika navora, izboljšanju prenosa navora in zagotavlja neposrednejši občutek v vožnji, ki je primerljiv z ročnim menjalnikom. Nov menjalnik bo odlikovala do 7 odstotkov nižja poraba goriva kot pri sedanjem samodejnem menjalniku.

 

Mazdin novi ročni menjalnik SKYACTIV-MT bo posebno lahek in kompakten z manjšim notranjim trenjem in nižjo porabo goriva. Kompaktna velikost menjalnika omogoča učinkovitejšo razporeditev komponent pogona. Kratki hodi in lahkotno prestavljanje pa spominjajo na  menjalnike pri športnih avtomobilih.

 

Mazda stavi na strategijo zniževanja mase vozil kot ključnem dejavniku pri zniževanju porabe goriva in nižjih izpustih ogljikovega dioksida. Osrednja vloga pri doseganju zastavljenih ciljev bo v novi strukturi karoserije SKYACTIV-Body in podvozju SKYACTIV-Chassis. Nova visoko natezna karoserija bo 8 odstotkov lažja in 30 odstotkov odpornejša in bo združevala izjemne varnostne in vozne lastnosti. Nižjo maso vozila bo zagotavlja uporaba jekla z visoko trdnostjo in izboljšani vezni elementi. Novo podvozje SKYACTIV-Chassis prihaja v sklopu z novim 14 odstotkov lažjim vzmetenjem v primerjavi s sedanjim in omogoča natančno krmiljenje in izjemno udobno vožnjo.


Galerija: