Oblikovanje

Opel je pozval študente k uporabi socialnih omrežij

Tema novega, izvirnega natečaja, pri katerem naj bi za razvoj novih avtomobilov bila uporabljena socialna omrežja je 'lounge'. Opel namreč v sklopu interaktivnega natečaja, v sodelovanju s spletno revijo Car Design News, sprašuje študente, ?Kaj je za vas 'lounge' slog??
 
Natečaj je namenjen študentom oblikovanja v Evropi in zajema tako dizajn notranjosti avtomobilov, kot v naslednjem koraku, zunanjosti. Natečaj, ki se bo s proglasitvijo dveh zmagovalcev zaključil na avtomobilskem salonu v Ženevi, marca 2011, je stekel te dni.
 
V prvi stopnji natečaja, so evropski študentje dizajna izzvani z razvojen notranjosti avtomobila, kot 'lounge' v gibanju. Ob tem naj bi izpostavili čustveno in racionalno plat znamke Opel ter njegov dizajnerski jezik, opisan kot umetnost kiparstva združena z nemško natančnostjo.
 
Liz Wetzel, direktorica dizajna notranjosti pri Oplu, ki je zasnovala natečaj in bo članica žirije, pravi: ?Pričakujem, da bodo študentje razumeli našo znamko, ki je v gibanju in postaja vse bolj dinamična, strastna. Ta jasna vizija razvoja, je prepoznavna tudi v naših najnovejših izdelkih. Tako navznoter, kot navzven.? Wetzlova zaključi, ?Zato ne želimo, da bi študentje le snovali in oblikovali, želimo, da pridobijo nove izkušnje in spoznanja.?
 

Tako predstavniki Opla, kot Car Design News verjamejo, da bodo digitalna orodja in spletna socialna omrežja imela v bodoče vse večji vpliv na dizajn avtomobilov. Tudi zato bo sleherni študent dizajna iz Evrope, ne glede na področje s katerim se ukvarja, se pravi, tudi če ne deluje na področju avtomobilizma, imel možnost obiskati spletne strani namenjene natečaju in komentirati vse, kar bo tam objavljeno.

Posamezni posegi bodo tako imeli dopolnjevali dizajn, saj bodo ob vzpostavitvi interaktivnega procesa upoštevane najrazličnejše pripombe.
 

?Interaktivnost je ključnega pomena,? pravi  Joe Simpson, eden izmed urednikov Car Design News. ?Pozivamo študente naj naložijo svoje zamisli od prvega dne dalje in tako omogočijo, da jih lahko vsakdo nadgradi. Žirija bo spremljala razvoj dizajna in širino sodelujočih. Prej, ko bo katera izmed zamisli postavljena na ogled, prej bo doživela odziv, prej bo avtor lahko opravil razvoj osnovne zamisli.?

Člani žirije, ki jo bodo sestavljali predstavniki Opla in drugi strokovnjaki za dizajn, bodo sproti podajali ocene in mnenja. Tako bodo aktivno usmerjali potek natečaja in razvoj dizajna. Faze dizajna notranjosti bo konec 10. decembra. Takrat bodo zasnove notranjosti zaključene.
 
Izbrane bodo tri najboljše zamisli. Na njihovi osnovi bo v začetku leta 2011 sprožena naslednja faza natečaja za dizajn zunanjosti.
 
Nagrado za najboljšo zasnovo notranjosti, se pravi za prvo fazo natečaja, bodo podelili v Oplovem dizajn centru v Rüsselsheimu, v Nemčiji.
 

Podrobnosti o natečaju so objavljene na spletnem naslovu www.cardesigncontest.com.

?Pri Oplu z izjemnim zanimanjem pričakujemo, kaj se bo porodilo v mladih kreativnih glavah po vsej Evropi. Pridružili smo se projektu Car Design News zato, ker resnično verjamemo, da podpirajo mlade talente. Ob tem bi radi preko socialnih omrežij spoznali, kako bo evropski dizajnerska javnost sprejela tovrstni natečaj,? pravi Mark Adams, podpredsednik Opla, zadolžen za dizajn.
 
Car Design News je vodilni medij na tem področju, saj poroča o novih študijskih in serijsko izdelanih vozili, o razvoju, objavlja intervjuje z direktorji dizajna in globalne novice s področja dizajna. Ob tem ponuja posebej bogato zbirko 50.000 slik v visoki resoluciji.
 

Natečaj podpirata tudi ponudnik programske opreme za CAD Dassault Syst?mes in družba, ki so ukvarja z razvojem in izdelavo ekoloških mikrovlaken Dinamica by Miko

 

 


Galerija: