Tehnika - novosti

Akumulatorji vozila Chevrolet Volt kot obnovljiv vir energije?

Troy, ameriška zvezna država Michigan ? Družba General Motors in skupina ABB bosta skupaj razvili poskusne projekte za ponovno uporabo izrabljenih akumulatorjev električnih vozil Chevrolet Volt. Raziskali bosta, ali je akumulatorje mogoče uporabiti kot obnovljiv vir energije, ki lahko izboljša učinkovitost vetrnih in sončnih elektrarn.

Družba General Motors in skupina ABB sta zato podpisali memorandum o soglasju.

Družbi bosta skupaj poskušali ugotoviti, kako bi bilo Voltove litijeve akumulatorje s 16 kWh mogoče uporabiti za vzpostavitev nepremičnih shranjevalnih sistemov za električna omrežja, ko se bodo akumulatorji izrabili v osebnih avtomobilih.

Prizadevali si bosta zagotoviti stroškovno učinkovite in inovativne rešitve, s katerimi bo mogoče izboljšati učinkovitost električnega omrežja v državi.

?Voltovi akumulatorji bodo zelo učinkovito shranjevali električno energijo tudi po tem, ko ne bodo več primerni za uporabo v avtomobilih,? je povedal Micky Bly, izvršni direktor za električne sisteme, hibridna in električna vozila ter akumulatorje pri družbi GM. ?Zato se bomo povezali z družbo ABB in skupaj poskušali ugotoviti, kako bodo lahko Voltovi akumulatorji koristili okolju tudi daleč stran od avtocest.?

Bly je partnerstvo napovedal v torek na konferenci o tehnologiji akumulatorjev v električnih vozilih. ?V sodelovanju z družbo ABB bomo lažje razvili rešitve, ki bodo omogočile boljšo izrabo celotnega življenjskega cikla Voltovega akumulatorja,? je povedal Bly. Chevroletovo električno vozilo Volt za daljšo vožnjo bo kupcem za napredni litijev akumulator ponudilo standardno garancijo za osem let ali 160.000 km. To je najobsežnejša garancija za akumulator električnega vozila v avtomobilski industriji, garancijo pa bo mogoče brez dodatnih stroškov prenesti na druge lastnike vozila.

Obsežna garancija za Voltov akumulator velja za vseh 161 sestavnih delov akumulatorja. 95 odstotkov vseh sestavnih delov akumulatorja so poleg sistema upravljanja toplote, polnilnega sistema in električnih pogonskih delov zasnovali in izdelali v družbi GM.

ABB je največji svetovni ponudnik sistemov električnega omrežja in vodilno podjetje na področju tehnologije za pridobivanje električne energije in avtomatizacijo. Upravljavci javne infrastrukture in industrijskih obratov z njihovo tehnologijo izboljšujejo svoje zmogljivosti in zmanjšujejo vpliv na okolje.

?Pametna omrežja prihodnosti bodo vključevala vse več obnovljivih virov energije, zagotavljati pa bodo morala energijo za obsežno infrastrukturo e-mobilnosti ? obe področji potrebujeta številne rešitve za shranjevanje energije,? je povedal Bazmi Husain, vodja pobude pametnih omrežij v družbi ABB. ?Veseli nas, da bomo lahko raziskali možnosti ponovne uporabe izrabljenih akumulatorjev električnih avtomobilov, s katerimi bomo morda lahko vzpostavili potrebne zmogljivosti shranjevanja in zagotovili dolgoročne prednosti za gospodarstvo in okolje.?

Inženirji in raziskovalci iz obeh podjetih bodo skupaj raziskali ta področja:

  • Shranjevanje obnovljive energije: Energijo, ki jo ustvarita veter in sonce, je mogoče shraniti v Voltovih akumulatorskih sistemih in jo uporabiti, ko jo potrebujemo.

  • Upravljanje obremenitve omrežja: Ponudniki električne energije bodo lahko uporabili Voltove akumulatorje za shranjevanje električne energije, ustvarjene v času manjše porabe, in jo uporabili v času večje porabe. Tako bodo lahko bolje upravljali omrežje ter izboljšali njegovo zanesljivost in učinkovitost.

  • Dodatne zaloge električne energije za lokalne skupnosti: Voltovi akumulatorski sistemi lahkko shranjujejo električno energijo, ki jo lahko lokalne skupnosti uporabijo med izpadi električne energije zaradi neviht ali drugih naravnih nesreč.

  • Izbira časa uporabe: Industrijski porabniki lahko v Voltovih akumulatorjih shranjujejo cenejšo električno energijo v času manjše porabe in jo uporabijo v času večje porabe ter tako prihranijo stroške.

?Chevrolet in GM si prizadevata, da bi naša vozila čim manj vplivala na okolje,? je izjavil Bly. ?Ko si prizadevamo, da bi bilo Voltove akumulatorje mogoče uporabljati tudi po tem, ko niso več primerni za uporabo v vozilih, postavljamo nove mejnike na področju zmanjševanja vplivov vozil na okolje.?


Galerija: