Prototipi

Citroën Lacoste: konceptno vozilo

Dve imeni, CITROËN in LACOSTE, s skupno vizijo: razvijati pogum, ustvarjalnost in optimizem.

Iz teh skupnih vrednot je nastalo konceptno vozilo CITROËN LACOSTE.
 
Ta avtomobil s svojo podobo, ki je odraz stanja duha, načina življenja in celo drže, očitno spominja na svet zabave in prostega časa. Dejansko daje prednost enostavnemu pristopu do zasnove vozila, ki ponuja le najnujnejše, kar v tem primeru omogoča izredno lahkoten in osvežilen odnos do življenja, ki se mu ni mogoče upreti.
 

Konceptno vozilo, ki v bistvu odločno odraža znamko CITROËN, a je hkrati tudi tipični izdelek znamke LACOSTE, se je znašlo na križču avtomobilskega, modnega in športnega sveta, kjer se neprenehoma spogleduje z vsemi temi različnimi svetovi. Tudi tehnologija v vozilu je v znamenju igrivosti in zabave tako, da je še bolj očiten paradoks med konceptualnim obvladovanjem in živahno intonacijo. Tehnološko in inovativno konceptno vozilo CITROËN LACOSTE s svojim videzom in veseljem do življenja, ponuja novo izkušnjo na potovanju ter eno samo neprimerljivo dogodivščino za vse čute in za vse potnike v vozilu.

 

Popolno, preprosto, enostavno konceptno vozilo CITROËN LACOSTE predstavlja nov korak pri določanju avtomobila prihodnosti - to je vozila, ki želi odpraviti zapoved, ki včasih vlada v avtomobilskem svetu, da mora biti na vozilu vsega "vedno več". Ta avtomobil tako nakazuje Citroënovo razmišljanje o tem pristopu, ki se osredotoča le na najnujnejše pri ustvarjanju novih modelov, tako da bodo le-ti istočasno dostopni, krepostni, a bodo zlasti po zaslugi prestižnega stila še vedno zelo vznemirljivi.

 

 

 

IZKUŠNJA RAZBURLJIVIH DOŽIVETIJ

 

Z odpravo predsodkov o kompaktnem avtomobilu, ki naj bi le redkokdaj bil avtomobil z značajem, konceptno vozilo CITROËN LACOSTE jasno in glasno kaže, da obstajajo še druge poti. Ta avtomobil, imeniten v svoji preprostosti in eleganten v svoji sproščenosti, na prvi pogled razkriva obliko nenavadnega športnega vozila: z dodatki kot so visok obod karoserije, napihnjeni in strukturirani blatniki, minimalni previs, na vogalih nameščena kolesa in platišča kot žogica za golf. Pozornost privlači tudi s svojo gostoljubno zunanjostjo. Ta daje slutiti, da avtomobil daje očitno prednost občutkom pri vožnji, pri čemer še vedno ohranja kot vodilno smernico inovativnost in eleganco.

 

Zaradi velikih izrezov na sprednjih vratih in odsotnosti trde strehe so potniki v neposrednem stiku z naravnimi elementi. Potovanje z vozilom vedno vznemiri čute. Namesto, da bi bili zaprti v zaščitni krogli, ki jih loči od sveta, se potniki v tem modelu premikajo v realnosti, kjer so občutki potencirani. In če to ne zadošča, konceptno vozilo nudi možnost popolnega spusta vetrobranskega stekla do njegovega popolnega umika v notranjost, tako da se v tej konfiguraciji popolnoma ujame z linijami pokrova motornega prostora.

Na svoj način avtomobil izpostavlja zelo aktualen koncept realnosti višje stopnje, v kateri je dojemanje sveta dobilo novo ostrino, kot da bi bili občutki silovitejši.

 

Eleganca konceptnega vozila CITROËN LACOSTE je uvajanje tega pristopa in hkrati ohranjanje lahkotnosti, ki jo ima globoko zasidrano v svojih genih. To neposredno zadeva tudi izbiro pogona. Za razburljiva doživljanja ni potrebna velika gibna prostornina motorja, ki spodbuja k prekoračitvi dovoljene hitrosti. Konceptno vozilo je opremljeno s trivaljnim bencinskim motorjem z zmogljivostmi, ki so primerne za poganjanje vozila s tako velikostjo in tako težo. Prožen, varčen in ekološki motor, katerega živahnost tudi prispeva k razigranemu razpoloženju, popolnoma ustreza logiki konceptnega vozila CITROËN LACOSTE.

 

 

S svojo inovativno zasnovo velja za okolju prijazno vozilo. V duhu drznega buggy-a se zdi, da ta model, ki je navsezadnje opremljen z velikimi pnevmatikami, bolj sobiva z naravo kot ji kljubuje. To nazorno kaže nežna grafika v obliki blagega valovanja na kolesih konceptnega vozila. Ta pristop daje misliti, da se voznik konceptnega vozila CITROËN LACOSTE poigrava z naravnimi elementi, da bi se še bolje zabaval. Vsako potovanje z vozilom dobi smisel in nova izkušnja utrdi značaj. Tako dojemanje sveta je še lepše in polno presenečenj.

 

 

SPONTAN PRISTOP DO ŽIVLJENJA

 

Za popolno življenje se je treba najprej razbremeniti in odstraniti vse ovire! Ta razlaga optimizma, ki ustreza identiteti blagovnih znamk CITROËN in LACOSTE, se odraža tudi v sami obliki karoserije konceptnega vozila.

 

S tem, da mu lahko odkrijemo streho, se zdi kakor, da bi želel pokazati bolj lahkoten in svež pristop do življenja, obenem pa se avtomobil ponaša s čokato in mišičasto zgradbo, ki vliva zaupanje. Je hkrati kompakten in robusten model (dolžina: 3,45 m, širina: 1,80 m, višina: 1,52 m in medosna razdalja: 2,30 m), ki odraža strokovno znanje in popolno obvladovanje na tem področju.  Iz te zmernosti izhaja tudi eleganten in sproščen značaj tega vozila. K temu učinku neposredno pripomore njegova "preobleka": karoserijo konceptnega vozila CITROËN LACOSTE, ki je v glavnem biserno bele barve, poudarjajo predeli v mornarsko modri barvi, zatemnjeni z grafičnimi oblikami in robovi, ki poudarjajo linije vozila. Dostop v vozilo? Popolnoma enostaven. Dejansko spredaj ni nobenih vrat, ampak velik izrez, ki prispeva k lepšemu stilu vozila.  Za dostop do zadnjih sedežev? Nič lažjega. Zadostuje samo vstop v vozilo in namestitev na zadnjo sedežno klop. Ko potrebujemo več prostora, lahko to klop zložimo v prtljažnik in tako pridobimo več prostora za prtljago, športno opremo itd.  Na križču avtomobilskega, modnega in športnega sveta se konceptno vozilo CITROËN LACOSTE spogleduje z vsemi temi različnimi svetovi.

 

Potniški prostor, ki je zasnovan kot elegantna in praktična torbica, se ponaša s številnimi odlagalnimi mesti za lažje bivanje v vozilu. Diskretno so skrita pod skrajnimi konci armaturne plošče in v obeh sedežnih klopeh. Zaprta so z zadrgo zelene barve, ki povzema robove enake barve, kot so na sedežih. Sedeži so prekriti s prešito bombažno tkanino v beli barvi, katere tkanje spominja na znamenite polo malice, ki so prava ikona blagovne znamke LACOSTE.

Pritrdišča varnostnih pasov povsem naravno posnemajo izrez za ovratnik teh polo majic. Sedišča so prekrita z bolj trpežno bombažno tkanino, po vzoru patentnih obrob majic te znamke.

 

Tako kot garderoba, ki je sestavljena iz različnih vrst oblačil, dodatkov in blaga, se tudi konceptno vozilo CITROËN LACOSTE zabava z različnimi barvami in materiali. Svoj zabaven, preprost in eleganten značaj izkazuje tako, da daje prednost izrazitim barvam kot sta bela in temno modra barva. Izgled celotnega potniškega prostora pa poudarja več elementov v živo rumeni, skoraj fluorescentni barvi: kot pri prehajanju barve na vetrobranskem steklu, ki spominja na sončna očala, pri ročicah iz mehke in prijetne gume, ki spominja na žogice za tenis kot tudi v odlagalnih mestih.

 

Živahno in zabavno konceptno vozilo CITROËN LACOSTE ima vse, s čimer razpolagajo znani proizvodi. Na več predelih karoserije, zlasti na pokrovu motornega prostora in v predelu pregradne stene, je prisotnih več reliefnih grafik. Zaradi kvadratnih oblik se zdi, da so pravkar zbežale s teniške mreže. Zaščita, ki se dviga z obeh strani praga na sprednji in na zadnji strani vozila, spominja na podplat športnih copat in na odtise, ki bi jih ta podplat lahko pustil na peščenem igrišču. Te grafike so vidne tudi na platiščih konceptnega vozila, toda tu spominjajo na žogico za golf.

 

 

 

SPODBUJANJE KREATIVNE IN ČAROBNE TEHNOLOGIJE

 

Tudi tehnologija v konceptnem vozilu CITROËN LACOSTE je v znamenju igrivosti in zabave, tako da je še bolj očiten paradoks med konceptualnim obvladovanjem in živahno intonacijo.  Ta model ima namesto prave fiksne strehe, strukturo v obliki črke "T", ki se pritrdi na vetrobransko steklo in nato nadaljuje do prtljažnika. Kot prava hrbtenica tega modela ima več funkcij. Ta streha v obliki črke "T" je zelo koristna pri nameščanju potnikov v vozilo; ima tudi domiseln sistem, ki ponuja bolj popolno zavetje potnikom. Vzdolž te strukture se razpre samonapihljiva premična streha, ki oblikuje mehko streho. Ta je v enaki rumeni barvi kot so ročice na vozilu, kar je zagotovilo, da bomo imeli sonce v vozilu tudi, ko bo deževalo. Ta na prvi pogled neopazen sistem priredi ob svojem vklopu presenetljivo predstavo. Namesto uporabe tradicionalne rešitve za streho ostaja konceptno vozilo CITROEN LACOSTE zvesto svojemu duhu preprostosti in živahnosti.

 

Tako je postala letev armaturne plošče zaslonski prikaz vozila. Služi za prikaz informacij o vožnji, kot so hitrost ali prikaz smeri. Sporočila se tedaj pojavijo v obliki piktogramov z večjimi slikovnimi točkami. Očitno je spogledovanje s prvimi igralnimi konzolami, toda za tem naivnim videzom se vendarle skrivajo najnovejše tehnologije. V kombinaciji z voznikovim mestom dvokraki volan konceptnega vozila CITROËN LACOSTE preseneča s svojo elegantno zasnovo, s svojo preprostostjo in amplitudo. Vendar, ko je treba pri nameščanju potnikov v vozilu narediti prostor za potnike na prednjih sedežih, se volan lahko premakne iz svoje običajne osi in prisloni ob armaturno ploščo. Dostop do sprednjih sedežev je tako domiselno optimiziran.

 

Celo prednje in zadnje luči konceptnega vozila so diskretne, da so skoraj nevidne. Ker so skrite pod oblogo mornarsko modre barve, jih opazimo šele, ko so vklopljene. Poleg očitne vizualne preprostosti ta odločitev omogoča edinstveno in čarobno razsvetljavo.


Galerija: