Eksotika

CITROEN DS3 WRC nov adut ekipe Citroen Racing

Ekipa Citroën Racing, ki se udeležuje najbolj prestižnih cestnih dirk, predstavlja DS3 WRC, s katerim bo sodelovala na svetovnem prvenstvu v reliju od sezone 2011 dalje. V skladu s povsem novimi predpisi, ki jih je izdala mednarodna avtomobilistična zveza (FIA), je Citroen DS3 WRC pravi koncentrat kreativne tehnologije.

 

Na prvi pogled kompaktna, dinamična in izzivalna linija tega 'malega dirkalnika' z razširjenimi blatniki, preoblikovanimi odbijači in aerodinamičnimi dodatki, kaže ambicije po zmagi. Šasija, zgrajena na osnovi serijsko proizvedene školjke, je pri tem doživela številne spremembe, potrebne predvsem zaradi štirikolesnega pogona in vgradnjo vzmetenja McPherson. Varnost posadke zagotavlja varnostna kletka, ki pripomore k večji trdnosti avtomobila.

 

V primerjavi s prejšnjo generacijo dirkalnih avtomobilov na svetovnem prvenstvu v reliju so novi predpisi za leto 2011 povzročili pravo revolucijo pod pokrovom motornega prostora. Citroën DS3 WRC poganja 4-valjni motor s prostornino 1600 cm3 z neposrednim vbrizgavanjem goriva in turbo polnilnikom. Uporaba neposrednega vbrizgavanja na področju športnih avtomobilov odpira nove perspektive v razvoju motorjev dirkalnih avtomobilov, še zlasti na področju porabe goriva. Motor, ki ga je v celoti zasnovala in izdelala ekipa Citroën Racing, razvije moč 300 KM.

 

Šeststopenjski sekvenčni menjalnik, ki ga je v celoti razvil francoski Sadev, je povezan z mehanskimi diferenciali na prednji in na zadnji strani. Polavtomatsko pretikanje in osrednji diferencial odslej nista več dovoljena. Z namenom omejevanja stroškov je mednarodna avtomobilistična zveza FIA tudi določila karakteristike (velikost, teža, cena ...) glavnih sestavnih delov avtomobila. Ob upoštevanju teh omejitev so si inženirji ekipe Citroën Racing in družbe Sadev prizadevali doseči zmogljivost in učinkovitost z optimizacijo vsakega detajla.

 

Naloga Citroëna DS3 WRC, ki so ga vozniki že pri prvih preizkusih opredelili kot učinkovito, uravnoteženo in obvladljivo vozilo, bo nadaljevati z osvajanjem naslovov in zmag, doseženih z vozili Xsara in C4 WRC.

 

KAROSERIJA IN ŠASIJA: KOMPAKTNA IN IZZIVALNA LINIJA

 

V vetrovniku optimizirana karoserija Citroëna DS3 WRC ima še bolj izrazite krivine kot originalni model. Blatniki in odbijači so bili preoblikovani, da bi dosegel največjo dovoljeno širino, ki znaša 1820 mm in bi lahko bil opremljen z 18-palčnimi kolesi (različica za asfaltno podlago). Sprednji odbijač vključuje aerodinamično letev, medtem ko je na prtljažnih vratih pritrjen velik spojler. Tudi vrata so spremenjena s postavitvijo fiksnih stekel iz polikarbonata in vbrizgano penasto gumo, ki je namenjena absorpciji energije v primeru bočnega trčenja.

 

Šasija vozila DS3 WRC, zgrajena na osnovi serijsko proizvedene školjke, vključuje varnostno kletko, sestavljeno iz več kot 40 metrov jeklenih cevi. Spodnji del vključuje večje strukturne spremembe:

-          dodatek pritrdišč za zadnje vzmetenje McPherson;

-          izboljšana pritrdišča spodnjih obes;

-          vgradnja tunela za pogonsko gred in zadnjega diferenciala;

-          dodatek bočnih ojačitev v predelu praga.

 

DS3 je bolj kompakten kot C4 WRC, inženirji ekipe Citroën Racing so optimizirali položaj vsakega sestavnega dela, da bi dobili najboljši želeni kompromis med težčem in prijemališčem vztrajnostne sile.

 

 

PODVOZJE ISKANJE UČINKOVITOSTI

 

Ker se uredba, ki zadeva podvozja, ni dosti spremenila v primerjavi s prejšnjo generacijo na svetovnem prvenstvu v reliju World Rally Cars, je razvojni oddelek lahko izkoristil svoje izkušnje in prenesel rešitve, ki jih je že preizkusil na vozilu C4 WRC.

 

Prednje in zadnje vzmetenje je tipa McPherson, s širino, ki omogoča optimalen položaj pritrdišč. Da bi zmanjšali stroške razvoja in uporabe, je zdaj mogoče homologirati samo en tip premnika. DS3 WRC zato uporablja enak del spredaj in zadaj, tako na makadamski kot na asfaltni podlagi. Povezavo z vzmetno nogo zagotavlja vmesni del, ki se razlikuje glede na izvedenke. Tako kot pri njegovem predhodniku C4 WRC, je štiristopenjske amortizerje (kompresija in sproščanje, visoke in nizke hitrosti) zasnovala in izdelala ekipa Citroën Racing.

 

Zavorni diski, ki so v skladu s predpisi za leto 2011 nekoliko manjši kot pri vozilu C4 WRC, imajo za asfaltno podlago spredaj premer 355 mm, za makadamsko podlago pa premer 300 mm, na zadnji strani pa znaša premer 300 mm. Opremljeni so z zavornimi čeljustmi s štirimi bati. Za hlajenje zavor na asfaltu dodatno skrbi voda.

 

MOTOR: REVOLUCIJA NEPOSREDNEGA VBRIZGAVANJA

 

Prvič v svoji zgodovini je ekipa Citroën Racing zasnovala vse dele svojih motorjev, vključno z blokom in glavo motorja. Štirivaljni motor prostornine 1600 cm3 z mojstrsko obdelavo bloka motorja iz aluminija, ustreza predpisanim omejitvam, ki določajo minimalno težo in položaj težča.

 

Toda pravi preobrat predstavlja glava motorja s šestnajstimi ventili. Neposredno vbrizgavanje, ki je sedaj obvezno na svetovnem prvenstvu v reliju, je predstavljalo pravi izziv za proizvajalce motorjev Citroën Racing. Gorivo se zmeša z zrakom šele v trenutku vbrizgavanja v zgorevalno komoro. Razvoj tega sistema je še toliko bolj zapleten, ker je povezan s kompresijskim polnjenjem prek turbopolnilnika!

 

V primerjavi z obstoječimi dvolitrskimi turbo motorji, je zaradi manjše prostornine rahlo manjša moč, ki se kompenzira z neposrednim vbrizgavanjem, medtem ko je navor skoraj za polovico manjši. Definicija motorja je homologirana za obdobje treh let in sčasoma bo moral vzdržati šest relijev, to je približno polovico sezone svetovnega prvenstva.

 

 

PRENOS MOČI:
ŠTIRI POGONSKA KOLESA ZA VSE VRSTE PODLAG

 

DS3 WRC se bo moral spopasti z izredno raznolikimi in zahtevnimi tereni: od poledenelih švedskih prog do utrudljivih grških poti in katalonskega asfalta. Čeprav brez elektronske pomoči, je pogon na štiri kolesa zasnovan za optimalno delovanje v vseh okoliščinah.

 

Predpisi za leto 2011 narekujejo, da proizvajalci ohranijo sodelovanje z dobaviteljem, ki ustreza tehničnim pogojem po določilih mednarodne avtomobilistične zveze FIA. Teža in cena za vsak del sta tako blokirani. Citroën Racing je podpisal sporazum o tehničnem sodelovanju s francoskim podjetjem Sadev.

Sekvenčni šeststopenjski menjalnik in sprednji diferencial sta vgrajena v aluminijasto ohišje. Povezavo z zadnjim diferencialom zagotavlja vzdolžna pogonska gred. Osrednji diferencial je odslej prepovedan, toda na voljo je sistem, ki ob uporabi hidravlične ročne zavore omogoča prekinitev pogona na zadnjih kolesih. Prav tako je prepovedano tudi polavtomatsko upravljanje z ročico ob volanu. Slednjo nadomešča ročica s popolnoma mehanskim upravljanjem.

 

Od leta 2011 mora tako kot motor tudi menjalnik vzdržati dlje, saj je s športnim pravilnikom določeno, da se enkrat v sezoni uporabi dva sklopa menjalnika z zadnjim diferencialom na treh relijih.

 

 

BOLJ PODROBNO?

 

VGRAJENA ELEKTRONIKA

Elektronika v vozilu DS3 WRC temelji neposredno na izkušnjah, pridobljenih z vozilom C4 WRC. Multipleksne povezave, napajalne enote in vse upravljalne dele je zasnovala ekipa Citroën Racing. Izvorna koda internega programa je registrirana pri mednarodni avtomobilistični zvezi FIA, ki je sicer pooblaščena za homologiranje motorja in šasije.

 

VARNOST

Zavedajoč se, da je varnost mogoče stalno izboljševati, so inženirji poskušali izboljšati zaščito in udobje posadk še bolj kot je to predpisano z zakonskimi uredbami. Ekipa Citroën Racing je tako na primer razvila svoj športni sedež.

 

ERGONOMIJA

Kompaktna oblika vozila DS3 WRC omogoča voznikom odličen pogled na cesto. Za volanom nameščeni barvni LCD zaslon prikazuje osnovne informacije (število vrtljajev, vključena prestava). Razvijalci so dosti časa posvetili položaju prestavne ročice in ročice ročne zavore, ki sta nameščeni kolikor je mogoče v neposredni bližini volana. Zaradi boljšega težča nižje sedeči sovoznik razpolaga s svojim zaslonom, ki je pritrjen na tunelu za pogonsko gred.

 

 

RAZVOJ: ?MALI DIRKALNIK? V AKCIJI!

 

Predpisi 2011 so bili v grobem določeni že v jeseni 2009, ko se je dejansko začela tudi zasnova modela DS3 WRC. Da bi se čim prej začel njegov razvoj, je bil konec leta izdelan konceptni model. Z uporabo motorja vozila C4 WRC brez funkcije za povečanje moči so inženirji lahko delali na prenosu brez osrednjega diferenciala. Ti preizkusi so se nadaljevali še v prvi polovici leta 2010, tako na makadamski kot na asfaltni podlagi.

 

Po preizkusnem obdobju je bil 1,6-litrski turbo motor z neposrednim vbrizgavanjem goriva v aprilu 2010 vgrajen v prvo vozilo DS3 WRC. Kolesa dokončno izdelanega vozila DS3 WRC so se prvič zavrtela 23. julija na progi Satory, ki se nahaja v bližini tovarne Citroën Racing v Versaillesu.

 

Tekom razvoja dirkalnika DS3 WRC so se pri preizkušanju redno izmenjevali Philippe Bugalski, Sébastien Loeb, Dani Sordo in Sébastien Ogier. Večja vzdržljivost sestavnih delov ? do šest relijev pri motorju ? zahteva daljše vzdržljivostne preizkuse v najtežjih možnih pogojih.

 

DS3 WRC se bo prvič uradno udeležil tekmovanja v okviru Relija po Švedski (10. do 13. februar), ki je prva dirka svetovnega prvenstva v reliju FIA 2011.

 


Galerija: