Predstavitve

Nova podoba Opel Corse

 

?          Učinkovitost: Izpust CO2 Corse ecoFLEX z motorjem moči 70 kW/95 KM in sistemom Start/Stop le 94 g/km

?          Športni družinski geni: Nova zunanjost je Corso postavila ob bok najnovejšim Oplovim avtomobilom

?          Vznemirljivost: Zapeljivo modne barve in izvedbe notranjosti in zunanjosti

?          Individualno: Razširjena ponudba barv omogoča več individualne izbire

 

S Corso se vedno kaj dogaja. V letu 2010 se je spremenilo vse, kar je skrito za zunanjostjo, od podvozja in volana, do pogonskih sklopov. Z začetkom leta 2011 pa bo posebej uspešen mali Oplov avtomobil nov tudi navzven. Posodobljen sprednji del ima bolj športno, vpadljivo, z najnovejšimi Oplovimi avtomobili usklajeno in prepoznavno podobo.

 

Ponudbo bo obogatila tudi nova Corsa ecoFLEX 1.3 CDTI, z največjo močjo motorja 70 kW (95 KM), serijsko opremljena s sistemom Start/Stop. Njena različica s tremi vrati porabi le 3,5 litra dizelskega goriva na 100 km in izpusti v ozračje v povprečju 94 g CO2/km.

 

Med novosti se uvršča tudi novi multimedijski, informacijsko zabavni sistem s sedmimi zvočniki, med katerimi so štirje moči 20 W. Vsestransko uporaben sistem Touch & Connect se postavlja s petpalčnim barvnim zaslonom za upravljanje na dotik, s podatkovno bazo navigacijskega sistema za 28 držav, vključno s Slovenijo, povezavo Bluetooh ter priključkoma za iPod in USB. Sistem je skladen s pričakovanji uporabnikov 21. stoletja in preprost za uporabo ter po zelo konkurečni ceni nudi univerzalno povezljivost.

 

Nove barve, novi vzorci in nove izvedbe posameznih delov ter sklopov je mogoče zaslediti navzven in navznoter. Ob moderni barvi oglja, so notranjosti namenjeni tudi vzorci, vstavki in zaključki v dveh barvah posebej velike izraznosti, Tabasco Orange in Steel Blue. Barvno paleto zunanjosti so obogatile barve, kot je nežna Guacamole, zelena Grasshoper, ki krade poglede in drzna Henna. Uveljavljene in priljubljene športne različice iz ponudbe Color Line je mogoče po novem popestriti z novim paketom dodatne opreme Linea, ki vključuje dve široki, vzdolžni črti preko karoserije, ki sta barvno usklajeni s 17-palčnimi platišči in ohišjem zunanjih vzvratnih ogledal.

 

Kot izjemen igralec evropskega avtomobilskega trga, vse od 1982 dalje, ponuja Corsa eno najbolj razčlenjenih in bogatih ponudb v razredu. Nobeden med primerljivimi avtomobili ne ponuja toliko kot Corsa, ki se poleg ostalega postavlja še z ogrevanim volanskim obročem in integriranim nosilcem za kolesa FlexFix. Da je eden izmed najbolj priljubljenih avtomobilov razreda, botruje tudi posodobitev podvozja in pogonskih sklopov, ki ji je bila podvržena v začetku letošnjega leta. Trditev o priljubljenosti je podkrepljena z zvečanjem njenega tržnega deleža na številnih evropskih trgih letos. V Sloveniji je vsak deseti prodani avtomobil Corsa, v svojem segmentu pa zaseda peto mesto.

 

Novi sprednji del veča izraznost, s pridihom večjega avtomobila

 

Corsina oblikovna posodobitev izhaja iz trdnih temeljev obstoječega, uveljavljenega in uspešnega dizajna. Ohranja topel in prijeten značaj, a ga plemeniti z odločnimi potezami dinamičnega sprednjega dela, ki ga je uveljavil novi jezik Oplovega oblikovanja.

 

Večja športnost podobe je dosežena s spremembo proporc zgornje in spodnje maske motorja. Spodnja je razširjena in višja, kar daje celotnemu avtomobilu občutek večje širine. Podrobnejši pregled pokaže, da je bila posebna pozornost namenjena mreži maske. Končni seštevek vsega je avtomobil, ki deluje na cesti bolj suvereno. Vpadljiv Oplov znak je združen v novo, širšo in natančno oblikovano kromirano prečko, ki dodatno veča dinamičnost sprednjega dela.

 

Sprednjim ?orlovskim? lučem so bila dodana prepoznavna Oplova kristalna dnevna svetila v obliki krila, najprej uporabljena pri Insignii, sedaj pa jih imajo vsi novi Oplovi avtomobili. Nova notranjost ohišja sprednjih luči je oblikovana v filigranskem slogu, kar tako kot številne druge posodobitve in novosti krepi podobe večje športnosti. Na novem, sprednjem delu Corse, sta v vlogi posebej vpadljivih poudarkov tudi novi meglenki s kromirano obrobo. Novo podobo zaokroža šest novih izvedb litih platišč in novi znak na vratih prtljažnika.

 

Ponudba Color Line omogoča voznikom izbiro lastnega sloga

 

Ponudba Corse se še naprej bogati z množenjem vpadljivih športnih modelov iz ponudbe Color Line. Izjemno uspešna serija Color Edition, s črno streho, svetleče črnimi 17-palčnimi kolesi, posebnimi barvami zunanjosti in s številnimi dodatki, dosega v Nemčiji že približno dvajset odstotkov prodaje Corse. Zato se je Opel odločil, da ponudbo Color Edition razširi na vso Evropo.

 

Ob tem je bil bila ustvarjena nova možnost dodatnega opremljanja Linea, ki naj bi predvsem mladim omogočila, da zagotovijo Corsi posebno osebnostno noto. Zanjo sta značilni dve široki beli, ali črni črti, potegnjeni čez celotno dolžino avtomobila. Z črtama so barvo usklajena 17-palčna platišča in ohišja vzvratnih zunanjih ogledal.

 

Na vrhu ponudbe ostaja različica OPC z največjo močjo motorja 141 kW (192 KM), ki je prav tako šla skozi oblikovno posodobitev. Z novimi Corsami jo še posebej povezujejo nove sprednje luči in nova maska motorja.

 

Tako kot doslej, je Corsa na voljo z dvema izvedbama karoserije: kot trivratna različica je prežeta s kupejevskim duhom in družinam prijazna je petvratna različica. Ne glede na izvedbo, se še naprej postavlja z eno največjih in najbolj privlačnih notranjostih v razredu. Njeno pomembnost podkrepijo podatki o tem, da je priljubljena po vsej Evropi, saj kar 27 odstotkov celotne prodaje Opla in Vauxhalla odpade nanjo. V povprečju je bilo v zadnjem desetletju v Evropi prodanih več kot 400.000 Cors na leto.

 

Sodobne, športne barve notranjosti, prijetni materiali in tehnologija 21. stoletja

 

Vse izvedbe notranjosti so bile osvežene z novimi materiali in vzorci. Tudi za armaturno ploščo je uporabljen nov material, s športno površino in barvami velike izraznosti. Posebna pozornost je namenjena detajlom in končni obdelavi. Ob klasični ogleni barvi, pri stopnji opremljenosti Enjoy dodajata mladostno svežino barvi Stell Blue in Tabasco Orange, ki je na voljo s posebno zaščitno izvedbo prevlek TopTec. Notranjost živahnih barv dopolnjuje kontrastna barva sredinske konzole, na primer biserno bela. Barve, dvobarvne izvedbe armaturne plošče, zagotavljajo harmonijo celotne notranjosti.

 

Stopnja opremljenosti Cosmo je prepoznavna po lakirani, sivi površini sredinske konzole, s kontrastnimi stranskimi vstavki na plošči z merilniki. Zaznavanje izvedbe avtomobila, ki sodi na avtomobilski lestvici višje, zaokrožajo izjemno kakovostne prevleke sedežev. Nov navigacijski sistem Touch & Connect je preprost in intuitiven za upravljanje. Na njegovem štiripalčnem zaslonu se prikazujejo zemljevidi v dveh in treh dimenzijah. Omogoča uporabo podatkov zapisanih na kartici SD. Med pridobitve sistema sodi tudi izbira alternativne, okolju prijaznejše poti, ob vožnji po kateri se porabi manj goriva in skladno s tem manj obremeni okolje. Točke posebnega pomena na poti lahko izbere in shrani voznik sam.

 

Sistem se postavlja tudi s funkcijo TMC, ki ob upoštevanju stanja v prometu ponuja alternativne poti. Voznika lahko navigacijski sistem opozori na zastoje tudi, če ni vključeno vodenje do določenega cilja. Ta možnost je posebej pomembna za voznike, ki poznajo pot po kateri vozijo, a želijo biti neposredno in nemudoma seznanjeni s stanjem na cesti.

 

Povezava Bluetooth omogoča prostoročno telefoniranje, izpis imenika na zaslonu sistema, obenem pa omogoča povezavo tudi z iPhonom. Zagotavlja tudi prenos zvočnega signala audio streaming, z izpisom naslovov predvajanih skladb na zaslonu. Možen je tudi popoln nadzor in celostno upravljanje iPOD, kakor tudi priključitev ključa USB.

 

Prihranek denarja in spoštovanje okolja: emisije Corse 1.3 CDTI 94 g CO2/km

 

Motorna ponudba prenovljene Corse se razteza v razponu moči od 48 kW (65 KM) do 141 kW (192 KM), s pogonskimi agregati, ki so bili posodobljeni leta 2010. Večina jih ima večje zmogljivosti in do 13 odstotkov manjšo porabo ter skladno s tem, manjši izpust CO2.

 

Po novem je sistem Start/Stop del serijske opreme Corse ecoFLEX, ki jo poganja motor 1.3 CDTI (70 kW/95 KM). Pri trivratni izvedbi je sistem omogočil zmanjšanje povprečne porabe s 3,7 na 3,5 l/100 km in izpust CO2 s 98 g/km na 94 g/km. Petvratna različica porabi v povprečju 3,6 l/100 km in izpusti v ozračje 95 g CO2 na 100 km. Sistem Start/Stop zagotavlja največje prihranke porabe pri vožnji v mestu. Tam znaša poraba goriva 4,2 l/100 km. Prej je znašala izmerjena poraba v mestu 4,6/100 km.

 

Princip delovanja sistema Start/Stop je preprost, saj temelji na dejstvu, da motor, ki ne deluje, ne izgoreva goriva. Namesto, da bi pred semaforjem deloval v prostem teku, motor samodejno preneha delovati, ko voznik prestavi v nevtralno lego in sprosti stopalko sklopke. Ko ob zeleni luči na semaforju voznik pohodi stopalko sklopke, se motor samodejno ponovno zažene. Tako ni potrebno nič drugega, kot prestaviti v prvo prestavo in speljati. Z nedelovanjem v prostem teku motor porabi manj goriva, izpusti manj toplogrednih plinov in oddaja manj hrupa.

 

Pomembno je, da klimatska naprava, servo podpora volana in zavorni sistem ohranjajo polno zmogljivost in zagotavljajo potnikom nespremenjeno raven varnosti in udobja, tudi ko motor začasno ne deluje.

 

Motor 1.3 CDTI v Corsi ecoFLEX, z največjo močjo 70 kW/95 KM, ima turbinski polnilnik spremenljive geometrije. Med 1750 in 3250 vrtljajev na minuto doseže največji navor 190 Nm. Serijsko je opremljen s filtrom trdnih delcev v izpušnem sistemu. Postavlja se s sistemom nadzora izgorevanja v zaprtem krogu. Ta izjemno sofisticirana tehnologija je posebej redka pri tako majhnih dizelskih motorjih. S tipali v grelnih svečkah nenehno nadzira kakovost izgorevanja v vsakem valju posebej. Elektronska krmilna enota motorja skladno s tako pridobljenimi podatki nenehno popravlja nastavitve in izboljšuje zmogljivosti ter porabo goriva skozi celoten življenjski cikel motorja.

 

Nova podoba je skladna z dodano vrednostjo užitka v vožnji

 

Letos je Corsa že doživela posodobitev pogonskih sklopov, ki ji je zagotovila več moči, več užitka v vožnji, več udobja in manjšo porabo goriva. Oplovi inženirji so Corsi celostno posodobili tehniko, saj so ji namenili nove pogonske sklope, ki porabijo do 13 odstotkov manj goriva in imajo večje zmogljivosti. Pomembnih izboljšav je bilo deležno tudi podvozje. Večja raven udobja je bila dosežena brez kompromisov pri voznih lastnostih. Ob tem so z novimi nastavitvami dosegli večjo natančnost in odzivnost volana.

 

Skladno z Oplovo filozofijo, je Corsa bila oplemenitena z novimi tehnologijami, ob ohranitvi cenovne dostopnosti. Namenili so ji namreč sisteme kot so prilagodljivo delovanje sprednjih luči AFL (Adaptive Forward Lighting), ogrevanje volanskega obroča, pomoč pri speljevanju navkreber, panoramsko strešno okno in ekskluzivno Oplov integriran nosilec koles FlexFix.

 

Poleg športne, dinamične podobe se Corsa postavlja tudi z najvišjo ravnijo kakovosti. To potrjuje tudi letošnje poročilo o kakovosti nemške Dekre, ki je Corso proglasilo za absolutno zmagovalko, z najnižjo ravnijo kvarljivosti med vsemi avtomobili, ki so jih zajeli v poročilu. Dekra (Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein) je ponudnik celostnih storitev za zagotavljanje varnosti, učinkovite mobilnosti in vodilna tehnično strokovna organizacija v Evropi.

 


Galerija: