Oblikovanje

Nagrada red dot concept award za Opel Flextreme GT/E

Študijskemu vozilu Opel Flextreme GT/E je mednarodna žirija na red dot slovesnosti v Singapurju podelila prestižno nagrado za njegov izjemen dizajn.

Z ocenjevanjem 12.000 stvaritev iz 60 držav imajo nagrade red dot design award izjemno veljavo. Za najboljši dizajnerski koncept podelijo red dot nagrade v Singapurju. Zmagovalci odkrivajo pot nadaljnjega razvoja in nakazujejo izdelke prihodnosti. Konceptom podelijo nagrado priznani mednarodni strokovnjaki za dizajn, ki pri odločanju upoštevajo inovativnost, funkcionalnost in kakovost.

Doslej je priznanja red dot dobilo že šest Oplovih vozil. Najnovejši rod Astre, Insignia, Flextreme Concept iz leta 2007, Opel GT, Astra GTC in Astra G iz leta 1998. Vse nagrajene Oplove stvaritve so tudi objavljene v letnih knjigah red dot design. Več o organizaciji red dot je mogoče izvedeti na spletnem naslovu www.red-dot.org.

?Veliko število stvaritev, ki se potegujejo za priznanje, daje natečaju izjemno vrednost, kar prav tako velja za podeljeno priznanje,? pravi Ken Koo, predsednik red dot design award za Azijo in doda, ?čestitke Oplu!?

V evropskem Design Centru v Rüsselsheimu zasnovan Opel Flextreme GT/E je bil premierno predstavljen marca, na letošnjem 80. Mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi. Izpostavil je nov Oplov dizajnerski jezik, ?Umetniško klesanje z nemško natančnost,? ki ga je prva uveljavila Insignia leta 2008 ter pokazal nove razsežnosti in možnosti izboljšave aerodinamične učinkovitosti.

Študijsko vozilo je bilo zasnovano s posebno pozornostjo učinkoviti aerodinamiki in čim manjši masi. Majhen frontalni presek, majhna višina (1308 mm) in ravno dno zagotavljajo, da zrak teče mimo vozila, kar se da tekoče, z najmanjšimi možnim vrtinčenjem. Ob tem se Flextreme GT/E postavlja tudi z aktivnim spreminjanje oblike. Pri 50 km/h se za usmerjevalnikom zraka izza zadnjih koles raztegne pokončna plošča. Tako pri višjih hitrostih usmerjata zračne tokove okrog zadnjega dela vozila 350 mm dolga spojlerja, ki odločno zmanjšujeta vrtinčenje zraka.

Zmanjšanje mase je bilo doseženo z uporabo lahkih plošč iz ogljikovih vlaken za zgradbo vozila, šipe so iz polikarbonata, marsikateri del zgradbe pa je izdelan iz aluminija. V primerjavi s konvencionalnimi materiali je bilo tako doseženo 40 odstotkov prihranka pri masi, kar omogoča manjšo rabo energije in povečan doseg.

Učinkovitost študije veča tudi inovativen pogonski sklop, ki je bil razvit za Opel Ampero. Flextreme GT/E odkriva možnost uporabe te tehnologije tudi v večjem avtomobilu srednjega razreda. Ob sorazmerno velikih zunanjih merah in končni hitrosti čez 200 km/h, je doseg Flextreme GT/E primerljiv z Amperinim. Na izključno električno energijo shranjeno v akumulatorjih zmore prevoziti od 40 do 80 kilometrov. Sistem podaljšanega dosega pa mu zagotavlja vožnjo tudi več kot 500 kilometrov.

?Priznanje eminentne organizacije z izjemno veljavo ponovno potrjuje, da je Opel na pravi poti zagotavljanja vpadljivega, dinamičnega sloga, uporabnosti in izjemne inovativnosti,? je ob podelitvi priznanja dejal Mark Adams, podpredsednik Opla odgovoren za dizajn.


Galerija: