Novice

NISSAN LEAF JE EVROPSKI AVTO LETA 2011

 

  • Prvi električni avtomobil v zgodovini, ki je prejel prestižno lovoriko
  • Nissan kot inovativna in navdušujoča znamka z vizijo trajne mobilnosti
  • V Evropi najprej na Portugalskem, Irskem, Veliki Britaniji in Nizozemskem

 

Nissan LEAF je bil izbran za evropski avtomobil leta 2011 (European Car of the Year) in s tem postavil zgodovinski mejnik za Nissan in sočasno za vsa vozila z ničelno stopnjo izpusta. Prvo globalno, cenovno dostopno vozilo brez emisij, namenjeno množični prodaji je v najbolj pomembnem izboru za avtomobil leta bilo boljše od 40 tekmecev. Prvič v 47 letni zgodovini letnega izbora je naslov najboljšega pripadel električnemu vozilu. Nissan LEAF je namreč po mnenju 57 avtomobilskih novinarjev iz 23 evropskih držav pustil za seboj vse tekmece številnih priznanih avtomobilskih znamk, kot so Alfa Romeo, Citroen, Dacia, Ford, Opel in Volvo.

 

?Žirija je danes oznanila, da je Nissan LEAF postavil mejnik za vsa električna vozila. Postal je namreč prvo električno vozilo, ki se lahko meri s konvencionalnimi avtomobili po številnih merilih,? pravi H?kan Matson, predsednik žirije za izbor Car of the Year.

 

 

 

Predsednik Nissan Motor Co. Ltd., Carlos Ghosn pa je ob tem dejal: ?Priznanje potrjuje pionirsko vlogo Nissan LEAF med vozili z ničelno stopnjo emisij, saj je konvencionalnim avtomobilom povsem enakovreden  po merilih varnosti, zmogljivosti, prostornosti in vodljivosti. Poleg tega predstavlja Nissan kot inovativno in navdušujočo znamko, z jasno vizijo prometa prihodnosti, ki ji pravimo trajnostna mobilnost. Ob LEAFU, ki je kot prvi naredil odločilen in pomemben korak k prihodnosti brez emisij, Nissan razvija še tri druga električna vozila. Partner v povezavi, Renault, pa je začel na pomembnih trgih s predstavitvami štirih električnih konceptnih vozil?.

 

Kompakten električni motor Nissana LEAF je nameščen v sprednjem delu in poganja prednji kolesi. Motor doseže največjo moč 80 kW in največji navor 280 Nm, kar je dovolj za največjo hitrost 145 km/h. Motor poganja električna energija, shranjena v litij-ionskih akumulatorjih z izhodno močjo več kot 90 kW. Doseg avtomobila znaša 175 km. To je razdalja, ki jo lahko prevozi s polnimi akumulatorji, kar je dovolj za dnevne potrebe večine voznikov v urbanem okolju.

 

 

Vozilo je bogato založeno s številnimi naprednimi tehničnimi rešitvami in sistemi, med katere sodijo zaviranje z zmožnostjo pretvarjanja kinetične energije v električno, klimatska naprava, satelitska navigacija, kamera za pomoč pri parkiranju in napreden komunikacijsko-telemetrični sistem. Inovativen sistem povezljivosti, omogoča lastnikom nastavitev funkcij polnjenja ter nadzor  nad trenutnim stanjem polnjenja, kapaciteto akumulatorjev, upravljanje s sistemom ogrevanja in ohlajevanja notranjosti preko mobilnega telefona. Za Nissan LEAF je izbranih pet barv, kovinsko biserno modra, biserno bela, kovinsko srebrna, črna in biserno rdeča. Med dodatke, ki si jih je mogoče omisliti, sodi plošča z sončnimi celicami, nameščena na zadnjem spojlerju za zagotavljanje dodatne energijo 12V akumulatorju, za napajanje različnih sistemom.

 

Prvi kupci bodo v Nissan LEAF sedli v začetku decembra na Japonskem in v ZDA. V Evropi bodo prvi dobavljeni v začetku leta na Portugalskem, Irskem, Veliki Britaniji in Nizozemskem. Avtomobil z ničelno stopnjo izpustov izdelujejo na Japonskem. A ga bodo leta 2012, ko bodo dograjene nove proizvodne zmogljivosti, začeli izdelovati tudi v Severni Ameriki in leta 2013 v Evropi.

 

Nissanova inovativna miselnost seže preko mobilnosti z ničelno stopnjo izpustov. Pod skupnim imenom PURE DRIVE namreč družba izdeluje številna okolju prijazna vozila, z motorji na notranje izgorevanje, ki se postavljajo z največjo učinkovitostjo glede porabe goriva v primerjavi z vozili iz razredov, ki jim pripadajo. Ob tem izstopajo tudi z izjemno naprednimi, zelenimi tehnologijami. V Evropi, kjer so posebej priljubljena crossover vozila, kot sta Nissan Qashqai in Nissan Juke, se je ustvarila novi segment vznemirljivo navdušujočih vozil, v katerem prevladuje prav Nissan. Prihodnje leto bo na evropske ceste zapeljala tudi nova Nissan Micra s popolnoma novim, trivaljnim, 1,2-litrskim bencinskim motorjem s turbinskim polnilnikom, oplemenitenim s sistemom samodejne prekinitve delovanja v prostem teku. Različica bo dosegla izjemno majhen izpust CO2, le 95 g/km.

 

To ni prva zmaga Nissana v izboru CoTY v Evropi. Leta 1993 je namreč v Veliki Britaniji izdelana Nissan Micra, postala prvi avtomobil japonske avtomobilske družbe, ki je prejel laskavi naslov. Predstavljal je svojevrsten začetek velike ljubezni med Evropejci in izjemnim malim avtomobilom, ki traja še danes, po nedavnem začetku prodaje novega rodu Nissan Micre.


Galerija: