Novice

Mazdin logotip skozi desetletja

Razvoj logotipa je odraz zgodbe podjetja skozi čas. Predstavlja duh in prizadevanja družbe v prihodnosti. V devetdesetih letih obstoja je Mazdin logotip doživljal bogat in zanimiv razvoj. Razvil se je v enega najbolje prepoznavnih in cenjenih simbolov avtomobilske industrije.

 

1936

 

Prvi zabeleženi logotip Mazdinega podjetja izhaja iz leta 1936. Registriran je bil ob pričetku Mazdine proizvodnje trikolesnih dostavnikov. Ime ?Mazda? izvira iz imena boga modrosti, bistroumnosti in harmonije Ahura Mazda, božanstva ene prvih civilizacij zahodne Azije. Ime naj bi tudi izhajalo iz latiniziranega zapisa imena Džudžiro Matsuda, ki je bil ustanovitelj Mazdinega avtomobilskega podjetja.

 

Mazda je zgornji znak podjetja prestavila leta 1936, ki simbolizira Mazdino mesto nastanka. Izraža močno povezanost podjetja s Hirošimo, ki je danes sedež korporacije. Konice na sredini logotipa v obliki stilizirane črke M predstavljajo Mazdo kot proizvajalca motoriziranih vozil. Krila na obeh straneh znaka simbolizirajo Mazdino agilnost, hitrost in zmožnost doseganja novih razsežnosti. Logotipa Mazdine korporacije in znamke sta bila uvedena sočasno z namenom zagotoviti povezavo korenin podjetja z mestom Hirošima.

 

1959

 

 

Uvedba klasične črke M v logotip je povezana z Mazdino predstavitvijo osebnih vozil leta 1959. Prvi tovrstni  avtomobil je bil Mazda R360 coupe, ki je so ga odlikovale številne napredne tehnologije. Novi avtomobil je ustvaril nove smernice in utrdil pot bodoče Mazdine izdelave osebnih vozil.

 

1975

 

Leta 1975 je Mazda predstavila brezčasni logotip ob istočasni uvedbi nove korporacijske identitete. Danes, 35 let pozneje, logotip ostaja bistveni sestavni del Mazdine vizualne podobe.

 

1992

           

Ta simbol je Mazda uvedla leta 1992. Simbol je spremljal Mazdin logotip iz leta 1975. Oblika predstavlja kompozicijo kril, sestavljeno iz sonca in obroča svetlobe in je bil osnova za razvoj današnjega Mazdinega logotipa.

 

1997

Zgornji logotip je bil predstavljen junija 1997. Upodablja Mazdino črko M s krili v obliki črke V, ki se raztezajo v prihodnost. Logotip predstavlja to, kar označuje Mazdo: kreativnost, občutek za poslanstvo in vitalnost. Gre za izraz neprestane rasti in izboljšav. Leta 2000 je prišlo do nadgradnje te filozofije z uvedbo strategije Zoom-Zoom za izraz občutka gibanja, ki odlikuje vsa Mazdina vozila. Filozofija Zoom-Zoom je udejanjena v  novi generaciji Mazdinih avtomobilov, ki pelje podjetje naprej po poti uspeha.

 

Mazdin namen je bil uvesti logotip, ki bo odražal odličnost in zanesljivost. Gre za Mazdino zavezanost k zagotavljanju visoko kakovostnih produktov z edinstvenimi voznimi lastnostmi in slogom.   

 

 

2008

Leta 2008 je Mazda pričela z uvajanjem nove globalne vizualne podobe. Ne da bi posegala v podobo logotipa je Mazda predstavila novo identiteto s pomočjo evolucije in inovacije obstoječega simbola.  

 

Nova vizualna podoba obsega novo grafiko dinamičnega krila in patentirano pisavo Zoom-Zoom, ki predstavlja gibanje in edinstven značaj podjetja Mazda Motor Corporation.

 


Galerija: