Novice

Dacia Duster ?ICE? in Alain Prost

? Dacia Duster ?Ice? z Alainom Prostom za volanom to zimo na ledenih dirkalnih stezah že drugič tekmuje za Pokal Andros. Preteklo zimo je Prost z Dusterjem zmagal trikrat, v skupni uvrstitvi pa je osvojil drugo mesto. Letošnji cilj štirikratnega svetovnega prvaka formule 1 in dvakratnega zmagovalca Pokala Andros s sedemnajstimi posamičnimi zmagami doslej je seveda zmaga v skupni razvrstitvi.

 

? V prvih šestih dirkah na treh prizoriščih letošnjega Pokala Andros je bil Alain Prost z Dusterjem edini dirkač, ki je dosegel že dve zmagi. Poleg tega je Prost dosegel še tri uvrstitve na zmagovalne stopničke in ob tritedenskem božično-novoletnem premoru v skupni razvrstitvi vodi z 18 točkami prednosti.

 

? Letošnji dirkalni Duster ?Ice? se od lanskega razlikuje po številnih pomembnih izboljšavah. Tako ima motor bolj uporabno krivuljo navora, novi so blažilniki, izboljšan pa je tudi sistem krmiljenja vseh štirih koles. Prve preskusne vožnje so že nakazale boljše zmogljivosti dirkalnega Dusterja, kar se je potrdilo v prvih šestih dirkah.

 

? Terenec Dacia Duster je v prodajne salone v Evropi prispel minulo pomlad in na vseh trgih dosegel velik uspeh. Doslej je bilo registriranih že več kot 30 tisoč Dusterjev, oktobra letos pa je bil v Franciji Duster tretji najbolje prodajan model segmenta 4x4/SUV.

 

? Pokal Andros odraža vrednote znamke Dacia. To edinstveno pokalno avtomobilsko tekmovanje omejuje uporabo dragih in zapletenih tehnologij in daje poudarek zanesljivosti preproste avtomobilske tehnike in spretnosti dirkača. Dacia je znamka, ki je tudi naklonjena nekonvencionalnemu razmišljanju. Kupcem ponuja drugačen pogled na avtomobilizem: s čvrstimi in zanesljivimi modeli po kar najbolj dosegljivi ceni.

 

 

Dacia se drugo leto zapored poteguje za osvojitev Pokala Andros na ledenih dirkalnih stezah v razredu Silhuette. Tehnični predpisi omejujejo uporabo zapletene in drage tehnologije in določajo dokaj stroge omejitve za nosilno ogrodje, podvozje, menjalnik in pnevmatike. Konkurenčen dirkalnik mora torej biti preprost a hkrati domiseln, kar je povsem v skladu z duhom znamke Dacia.

 

Dirkalnik Dacia Duster ?Ice? so pripravili izkušeni strokovnjaki Renault Sport Technologies. Karoserijska lupina iz s steklenimi vlakni ojačenega kompozita prekriva jeklen cevni okvir in 3-litrski bencinski motor V6 iz zakladnice Zveze Renault-Nissan, ki ima največjo moč 350 KM, delovanje pa skrbno prilagojeno ledenemu mrazu in visoki nadmorski višini prizorišč Pokala Andros. Menjalnik je povezan s šeststopenjskim sekvenčnim menjalnikom, ki zagotavlja naglo in natančno prestavljanje tudi med drsenjem skozi poledenele ovinke. Dacia Duster ?Ice? ima tudi diferencial z delno zaporo, ki je nepogrešljiva v takšnih zimskih razmerah.
 
 

DACIA DUSTER ICE ? TEHNIČNI PODATKI

 

OGRODJE IN PODVOZJE

Okvir iz jeklenih cevi

Obese s po dvema trikotnima vodiloma

 

MOTOR

Plod skupnega razvoja Zveze Renault-Nissan, tip VQ 30, vgrajen pred zadnjo premo

Bencinski V6, prostornina 2.987 cm3, vrtina 93 mm, gib 73,3 mm, 24 ventilov

Največja moč 257 kW EEC (350 KM) pri 7.500 vrtljajih na minuto

Največji navor 360 Nm EEC pri 5.500 vrtljajih na minuto

 

MENJALNIK

Šeststopenjski sekvenčen SADEV

 

ZAVORE

Spredaj: prisilno hlajena jeklena koluta s premerom 260 mm

Zadaj: jeklena koluta s premerom 265 mm

 

PLATIŠČA IN PNEVMATIKE

Iz magnezijeve litine, 5,5?? x 16??

Pnevmatike: Continental Ice Racing Contact 3

 

MERE IN TEŽA

Dolžina: 4.001 mm

Širina: 1.900 mm

Koloteka (spredaj in zadaj): 1.690 mm

Medosna razdalja: 2.500 mm

Teža: 950 kg

Prostornina posode za gorivo: 25 litrov

 


Galerija: