Reportaže

Ženske se še vedno zanašajo na pomoč moških

 

Chevrolet, ena izmed najhitreje rastočih avtomobilskih znamk na svetu, je opravila obsežno raziskavo o navadah in načinu vzdrževanja osebnih vozil. Raziskava je pokazala, da vozniki dobro skrbijo za svoje jeklene konjičke.

Vreme lahko na cestah povzroči pravi kaos, saj sneg, led in ostale nevšečnosti zahtevajo dodatno pozornost voznikov. Rezultati raziskave kažejo na podobnosti med slovenskimi, hrvaškimi in srbskimi vozniki, kar zadeva priprave na zimo. Vendar se slovenski in srbski vozniki razlikujejo od hrvaških, saj se prvi v 74% in drugi v 72% primerov pripravijo tako, da zamenjajo pnevmatike pred zakonsko določenim rokom, medtem ko to stori le 57% Hrvatov. Chevrolet priporoča voznikom, da pnevmatike zamenjajo pravočasno, saj poleg tega, da je to varnejše, prinaša tudi udobnejšo vožnjo, zmanjša porabo goriva in zmanjša obrabo pnevmatik.

Raziskava je tudi pokazala, da so slovenski vozniki precej bolj skromni glede ocenjevanja vzdrževanja svojega avtomobila. V 40% primerov so si nadeli oznako povprečno, medtem ko je kar 66% Srbov in 61% Hrvatov dejalo, da odlično ali zelo dobro skrbijo za svoje vozilo. Vsi tisti, ki menijo, da se lahko še česa naučijo, se bodo razveselili novega priročnika z namigi za skrb avtomobila, ki ga je pripravil Chevrolet. Rob Huff, Chevroletov dirkač v tekmovanju WTCC (World Touring Car Championship) in Ian Halleran, direktor poprodaje za Chevrolet CEE pa podajata namige za vzdrževanje vozila na spletnem video posnetku.

Ko pride do tega, da bi bilo potrebno pogledati pod pokrov motorja in se pri tem morda umazati, so ženske temu še vedno nenaklonjene. Le tretjina vprašanih žensk (v Sloveniji 28%, na Hrvaškem 26% in v Srbiji 38%) se namreč odloči odpreti pokrov svojega avtomobila, medtem ko se ostale zanašajo na letne servise.

Rezultati raziskave kažejo tudi na to, da Slovenci in Hrvati ne posvečajo pretirane pozornosti čiščenju svojih avtomobilov. 58% Slovencev in 46% Hrvatov namreč očisti avto enkrat na mesec. Na Hrvaškem sicer 20% ljudi poskrbi za čistočo avtomobila enkrat na teden, medtem ko v Sloveniji to tedensko počne le 9% vprašanih. Popolno nasprotje pa so Srbi, saj jih 42% enkrat tedensko poskrbi za jeklenega konjička, ter nadaljnjih 32% enkrat na dva tedna.

V vseh treh državah je približno polovica vprašanih žensk dejalo, da imajo najraje majhne, simpatične mestne avtomobile. Chevroletov Spark je tako ravno pravšnji, saj spreminja pravila malih mestnih avtomobilov. Je tako zabaven in moden, kot tudi funkcionalen. Ponuja stil in vse najnovejše zabavne funkcije, kot tudi praktičnost, nizko porabo in nizek izpust ogljikovega dioksida. Poleg tega pa predstavlja odlično vrednost za vložen denar. Nasprotno pa je pri moških. Raziskava je namreč pokazala, da moški ne prisegajo na hitre, športne avtomobile, ampak na velika družinska in terenska vozila. Za enoprostorce se je v Sloveniji odločilo 38% moških, na Hrvaškem 35%, v Srbiji pa kar 46%. Na terenska vozila pa v Sloveniji prisega 20% moških, na Hrvaškem 25%, v Srbiji pa le 13%. Chevroletov odgovor na to se imenuje Captiva ? je dinamičen in močan sopotnik, fleksibilen in prostoren družinski prevoznik, ter udoben avtomobil za daljša potovanja.

V Sloveniji, Srbiji in na Hrvaškem je v raziskavi sodelovalo 1.300 ljudi. Raziskava pa je hkrati potekala tudi v Romuniji, Bolgariji, Latviji, Estoniji, Litvi, na Madžarskem

Galerija: