Predstavitve

Novi Audi A6

Audijeva nova uspešnica v razredu poslovnih vozil prihaja na trg v začetku aprila 2011. Novi A6 prinaša inovativne rešitve na vseh tehnoloških področjih ? lahko karoserijo, športno podvozje in širok izbor novih asistenčnih in multimedijskih sistemov. Bogata je tudi ponudba motorjev in sistemov za prenos moči. Nekaj posebnega bo zagotovo  hibridni A6, ki bo prišel na trg nekoliko kasneje in bo združeval moč šestvaljnega in porabo štirivaljnega motorja.


Veliko delov karoserije za novi Audi A6 je izdelanih iz aluminija in visokotehnoloških jekel. Sodobne konstrukcijske metode in materiali zagotavljajo, da je nivo hrupa v notranjosti zelo nizek. Precizna usklajenost vseh komponent  zagotavljata odlično udobje


Dizajn novega Audija A6 je sinonim za športnost in eleganco. Limuzina meri v dolžino 4,92 metra in v širino 1,87 metra, visoka pa je le 1,46 metra ? v primerjavi s konkurenco ima torej najbolj športna proporcionalna razmerja. Dolg pokrov motornega prostora, nizka, napeta strešna linija ter markantne linije na bokih ustvarjajo dinamično celostno podobo. Spredaj poudarjajo značilni obraz tudi opcijski LED-žarometi.


Tudi v prostorni notranjosti novega Audija A6 se odraža športno-elegantni slog zunanjosti. Najbolj ga zaznamuje sklenjen dekorativni pas ? t.i. obodni lok, ki zaobjema voznika in sovoznika. Elegantno usločena armaturna plošča postavlja v središče notranjosti voznika. Vsi materiali, med njimi tudi novi furnir iz slojnega lesa, so izbrani in obdelani z vso skrbnostjo. Sprednja sedeža sta po želji lahko opremljena s prezračevalno in masažno funkcijo, elegantna ambientna osvetlitev v sklopu paketa luči pa v notranjosti poskrbi za blesteče poudarke.


Novi Audi A6 se ponaša z logično ergonomsko zasnovo. Visokoučinkovita avtomatska klimatska naprava in izpopolnjeni upravljalni sistem MMI radio sta del serijske opreme. Opcijsko je med drugim na voljo projekcijski sistem zaslona, ki na vetrobransko steklo projicira pomembne informacije. Po želji se lahko odločite tudi za upravljalni sistem MMI touch. Ta preko posebne površine, ki je občutljiva na dotik, omogoča krmiljenje številnih področij MMI navigacije plus, ki je podprta s podatki na trdem disku.


MMI navigacija plus deluje v tesni povezavi z opcijskimi asistenčnimi in varnostnimi sistemi novega Audija A6. Podatke o izbrani poti posreduje krmilnikom za žaromete, za avtomatski menjalnik in za sistem adaptive cruise control s funkcijo Stop & Go. Tako lahko ti sistemi prepoznajo kompleksne scenarije. Varnostni paket Audi pre sense lahko v mnogih primerih prepreči nezgode ali omili njihove posledice. Asistenčni sistem Audi active lane assist vozniku pomaga vzdrževati smer vožnje, medtem ko mu parkirni sistem s krmilno avtomatiko pomaga vrteti volan pri parkiranju.


Pri Audiju so za novi A6 pripravili pet zmogljivih motorjev, dva bencinska in tri TDI, z razponom moči od 130 kW (177 KM) do 220 kW (300 KM). Vsi so opremljeni s tehnologijami iz Audijevega modularnega sistema za večjo učinkovitost: sistemom start-stop, rekuperacijskim sistemom in inovativnim toplotnim managementom.  Na splošno se je pri vseh motorjih poraba goriva v primerjavi s prejšnjim A6 zmanjšala za do 19 %. A6 s svojimi vrednostmi prekaša vso konkurenco.


Najučinkovitejši v paleti je motor 2.0 TDI, ki se v kombinaciji z ročnim menjalnikom porabi  4,9 litra goriva na 100 km ? to ustreza emisiji CO2 129 gramov na km. Kasneje bo Audi v ponudbo vključil tudi model A6 hybrid. Njegova motorja ? 2.0 TFSI in elektromotor ? zagotavljata moč 180 kW (245 KM) učinkovito in športno delovanje, poraba pa znaša v povprečju le 6,2 litra na 100 km (predhodna vrednost).


Kot že pri prejšnjem modelu, Audi tudi pri novem A6 daje na voljo široko paleto sistemov za prenos moči. Izbor menjalnika je vezan na izbor motorja; na voljo so tri možnosti: ročni 6-stopenjski menjalnik, brezstopenjski multitronic ali ? kot novost ? športni S tronic. Vsi našteti agregati z izpopolnjeno tehnologijo in širokim razponom prestavnih razmerij v veliki meri prispevajo k učinkovitosti limuzine.
Preko menjalnika se pogonska moč prenaša (v odvisnosti od izbranega motorja) bodisi na sprednji kolesni par bodisi s stalnim štrikolesnim pogonom quattro ? njegov sredinski diferencial s kronskima zobnikoma in s porazdeljevanjem navora na posamezna kolesa zagotavlja maksimalno vlečno silo, stabilnost in dinamiko. Pri najzmogljivejših motorjih bo Audi kot opcijo ponudil tudi športni diferencial.

 

Podvozje novega A6 je kombinacija športne preciznosti in suverenega udobja. Njegova vodila so izdelana iz aluminija. Za novo razvito servo krmiljenje se uporablja visoko učinkovito elektromehansko gonilo. Poslovna limuzina je opremljena s kolesi s premerom od 16" do 20".


Sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select je vključen v serijsko opremo, izvedbe s pogonom spredaj imajo tudi športni ESP z elektronsko prečno zaporo. Opcijsko je na voljo udobno zračno vzmetenje, ki nosi ime adaptive air suspension in ki vključuje tudi uravnavano blaženje. Prav tako opcijsko dinamično krmiljenje bo v ponudbo vključeno nekoliko pozneje.

 

 

www.Audi.si


Galerija: