Tehnika - novosti

Testno razbit VOLVO C30 ELECTRIC

  

 

Na avtomobilskem salonu v Detroitu 2011 postavlja Volvo v središče pozornosti pomembni del električnih avtomobilov, varnost, na nenavaden način.

Na razstavišču podjetja je predstavljen volvo C30 Electric, na katerem so izvedli testni frontalni trk pri 64km/h.

?Naši testi kažejo, kako pomembno je ločiti baterije od lomljivega dela vozila ter ga tako naredili tako varnega, kot je običajen avtomobil. V Detroitu smo prvi proizvajalec avtomobilov, ki je predstavil svetu, kako izgleda resnično varen električni avtomobil po trčenju pri visoki hitrosti,? pravi Stefan Jacoby, predsednik ter CEO Volva.

 

S klimatskimi spremembami zanimanje po električnih avtomobilih narašča. Električni motor je skoraj štirikrat bolj energijsko učinkovit kot običajen motor ? če je hkrati električno vozilo napolnjeno z obnovljivo energijo, proizvaja skoraj zanemarljive CO2 emisije.

?Volvo C30 Electric je vozilo za stranke z zahtevami po minimiziranih CO2 emisijah. To seveda ne sme pod nobenimi pogoji vplivati na druge lastnosti, ki jih stranke pričakujejo od Volva. Zato je naš električni C30 tako udoben, tako uporaben, tako zabaven ter tako varen kot druge različice modela,? doda Lennart Stegland, direktor oddelka Volvo Cars' Special Vehicles.

 

NEPOŠKODOVANE BATERIJE TER KABLI

Vozilo na salonu je volvo C30 Electric, ki je imel med testiranjem v Volvovem laboratoriju za trčenja, decembra 2010, polno napolnjene baterije. 40% sprednjega dela vozila je frontalno trčilo v oviro pri 64km/h.

?Rezultati testa so takšni, kakršne smo pričakovali. Električni C30 ponuja enako stopnjo varnosti kot C30 z običajnim motorjem.  Tako baterije kot kabli, ki so del električnega sistema, so po trčenju ostali popolnoma nepoškodovani,? razkrije Jan Ivarsson, Senior Manager Safety Strategy & Requirements pri Volvu.

 

VELIKE BATERIJE, MAJHEN MOTOR

Struktura električnega avtomobila se razlikuje od konvencionalnega ? nove komponente pa narekujejo številne nove varnostne izzive.

Da lahko volvo C30 Electric doseže do 150 km/h, je nujno potreben paket baterij, ki tehta kar 300 kg, kar zavzame veliko več prostora kot tank za gorivo. Pod pokrovom motorja je motor z notranjem izgorevanjem nadomeščen z lažjim električnim motorjem. In še več, avtomobil ima za napajanje elektromotorjev napetost 400V.

?Naše napredne raziskave poudarjajo pomen ločitve litij-ionskih baterij od najbolj  lomljivega dela avtomobila ter prostora za potnike. Gre za enak varnostni pristop, kot smo ga uporabili pri tanku z gorivom v konvencionalnem avtomobilu. Še en izziv je okrepiti ta lomljivi del avtomobili od spredaj, kjer manjši motor zavzame manj prostora kot običajen,? pravi Jan Ivarsson.

 

DOBRO ZAŠČITENE BATERIJE

V volvu C30 Electric so baterije nameščene v pozicijo tradicionalnega tanka z gorivom. Kabli so maksimalno zaščiteni.

Senzor trčenja v avtomobilu nadzira tudi varovalke ? moč je tako v trčenju zmanjšana v 50 milisekundah, z istim signalom, ki aktivira tudi airbag-e.

V konvencionalnih avtomobilih motor pomaga razbremeniti silo trčenja. Pri C30 Electric je ta naloga preložena na sprednjo strukturo, ki prav tako pomaga absorbirati povečano energijo trčenja, ki je ustvarjena kot rezultat dodane teže avtomobila.

 

OBŠIRNI PROGRAMI TESTIRANJ

Testiranje avtomobilov v trčenjih je del strogih programov testiranj, ki vključuje tudi mnoga virtualna trčenja. Individualne komponente ter sistemi so testirani posamezno.

Poleg frontalnega trčenja, je bil C30 preizkušen tudi v nesrečah z drugimi scenariji kot npr. od strani ter od zadaj. Program vključuje tudi trčenja od spredaj ter od strani s trdno palico. Namen tega je zagotoviti, da nudi vozilo potnikom zaščito v najbolj vsakodnevnih nesrečah.

?Za nas je tehnologija za električno močjo zopet nov zanimiv izziv na poti k cilju - narediti najbolj varen avto na svetu,? razloži Jan Ivarsson.

 

DEMO FLOTA NA POTI V ZDA

Volvov projekt električnih vozil obsega trenutno okoli 250 vozil, ki bodo preizkušena pri mnogih podjetjih ter avtoritetah. Dobava prvih volvov C30 Electric strankam na Švedskem bo v začetku naslednjega leta. Demo flota za ZDA je v načrtu za leto 2011.

?Ameriškim medijem bomo dali priložnost testirati omenjena vozila. Verjamemo, da bo vožnja v tak užitek ter tako dinamična kot pri običajnem avtomobilu,? pravi Stefan Jacoby in doda: ?Kar nekaj proizvajalcev avtomobilov je lansiralo ali pa so v fazi predstavitve električnega avtomobila trgu. Ves čas spremljamo njihov napredek. Pri tem smo opazili, da se ni nihče lotil izziva varnosti na tak način kot mi. Vendar za nas pri Volvu je zadeva kristalno jasna. Prav nikoli ne delamo kompromisov, ko gre za zahteve varnosti.?

 

 

 

STRATEGIJA ELEKTRIFIKACIJE

Volvo C30 Electric predstavlja le en del Volvove elektrifikacijske strategije. Obstajata namreč še dva dela.

?         Volvo bo Evropi v letu 2012 predstavil plug-in hibrid. Vključuje dizelski motor, ki je rezerva električnemu motorju. To zmanjša emisije na manj kot 50 g CO2 na kilometer. Kasneje bo na ameriški trg vstopil tudi električni motor z zaledjem bencinskega.

?         Tretji del je uporaba močnejših hibridnih motorjev, da bi dobili več kilometrov na liter goriva, iz zmanjšanih Volvovih motorjev prihodnje generacije.

 

?Osebno verjamem, da so naša električna vozila eden najbolj pomembnih faktorjev za uspeh v prihodnosti, predvsem v ZDA, kjer bomo trdno delali, da bomo zadovoljili tudi lastnike ameriških luksuznih vozil. Iz množice bomo stopili tako, da bomo zagotavljali drugačno, individualno celostno izkušnjo z vozilom? pravi Stefan Jacboy.

 

Dejstva, volvo C30 Electric

Električni motor

110 KM (82 kW)

Najvišja hitrost

130 km/h

Pospešek 0-100 km/h

10.5 sek

Baterije

Litij-ionske 24 kWh

Polnjenje

230V, 16A, 10A, 6A

Čas polnjenja

8-10 ur

Doseg

120-150 km

Teža baterij

2 x 140 kg

Dodana teža konvencionalnemu avtomobilu

+ 300 kg

 


Galerija: