Lestvice

NISSAN LEAF sprejel naslov EVROPSKI avto leta 2011

V Pavillionu Gabriel v Parizu je potekala slavnostna prireditev, na kateri so uradno predali naslov Evropski avtomobil leta 2011 Nissan LEAFU. Prevzel ga je predsednik Nissan Motor Co. Carlos Ghosn.

Laskavi naslov je Nissan LEAFU podelila žirija 58 avtomobilskih novinarjev iz 23 evropskih držav. Postavila ga je pred šest drugih konvencionalnih novih avtomobilov. Tako je v 48-letni zgodovini žirije CoTY postal prvi električni avtomobil, ki je bil izbran za najboljši evropski avto.

?Prepričan sem, da bodo v prihodnosti tudi drugi električni avtomobili postali avtomobili leta. A le eden je lahko prvi in ostane to za vse večne čase. Zato je naslov Evropski avtomobil leta 2011 Nissan LEAFA tako poseben in bo to za vedno ostal,? je v svojem govoru na podelitvi dejal H?kan Matson, predsednik žirije CoTY.

?To, da je Nissan LEAF kot prvi popolnoma električen avtomobil prepoznan za Evropski avtomobil leta, je izjemnega pomena. Tako kot vsi prejšnji zmagovalci izbora avtomobila leta je Nissan LEAF privlačen, konkurenčen avtomobil, brez  kompromisov glede sloga, opremljenosti, varnosti, zmogljivosti, vodljivosti in lege na cestišču. Ob vsem tem je z jasno vizijo prometa prihodnosti, z vizijo trajnostne mobilnosti, inovativen,? je dejal Ghosn po prejetju priznanja.

 

Nissan LEAF poganja kompaktni električni motor s pretvornikom električnega toka, plod hišnega razvoja in izdelave, nameščen v sprednjem delu vozila. Motor poganja prednji kolesni par. Doseže največjo moč 80 kW in največji navor 280 Nm, kar zagotavlja največjo hitrost 145 km/h. Poganja ga električna energija, shranjena v naprednih litij-ionskih akumulatorjih moči 90 kW. Napredne akumulatorje, v primerjavi z akumulatorji prejšnjega rodu imajo dvojno kapaciteto, je razvila družba Automotive Energy Supply Corporation (AESC), ki sta jo ustanovila Nissan in korporacija NEC, ki je gigant elektronike.

 

Avtomobil z ničelno stopnjo izpustov je popolnoma opremljen s številnimi elementi, med katere sodijo regenerativni zavorni sistem, klimatska naprava, satelitska navigacija in kamera za pomoč pri vzvratnem parkiranju. Inovativna možnost povezave s pametnim telefonom omogoča uporabniku nadzor in uravnavanje segrevanja ter ohlajevanja notranjosti na daljavo. Med posebnosti sodi tudi plošča s sončnimi celicami na zadnjem spojlerju.

 

Za Nissan LEAF je na globalni ravni zbranih že več kot 27.000 prednaročil. Avtomobil brez izpustov izdelujejo trenutno na Japonskem. V prihodnje ga bodo izdelovali tudi v ZDA in v Veliki Britaniji. Prvi kupci so ga prevzeli decembra na Japonskem in v ZDA. V Evropi bodo kmalu stekle dobave na Portugalskem, Irskem, Veliki Britaniji in Nizozemski. Še letos jim bodo sledili še nekateri drugi trgi.

 Zveza Renault-Nissan si je zadala cilj postati vodilna v globalnem merilu na področju mobilnosti brez izpušnih plinov, za kar razvija in prilagaja produkcijske zmogljivosti ter ostalo infrastrukturo za podporo masovni prodaji električnih vozil. Do danes je vzpostavila več kot 90 partnerstev z vladami, mestnimi oblastmi in družbami po vsem svetu, s pomočjo katerih bo pripravila trge in razvila infrastrukturo za uspešno uvajanje in uporabo električnih avtomobilov.

 

? Skulptura, ki je podeljena ob tej priložnosti, je delo Emmanuela Zurinija, francoskega umetnika, znanega po avtomobilskem kiparstvu. V taki obliki so priznanje prvič podelili že leta 2004. Zurini je bil legendarni fotograf dirk za Velike nagrade v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, preden se je leta 1975 popolnoma posvetil kiparstvu. Njegova stvaritev je tretje namensko ustvarjeno priznanje za naslov Evropski avtomobil leta.

 

Nissan je zmagal v izboru žirije CoTY že leta 1993, saj je Micra postala prvi avtomobil japonske znamke, ko je vzplamenela evropska ljubezen do tega majhnega avtomobila, ki traja še danes z njenim najnovejšim rodom, predstavljenim proti koncu leta 2010.


Galerija: