Novice

900.000 proizvedenih Mazd MX-5 za nov Guinnessov rekord

Mazdina celotna proizvodnja športnega avtomobila Mazda MX-5 je 4. februarja 2011 dosegla 900.000 primerkov. Ta pomemben mejnik je bil dosežen 21 let in 10 mesecev po pričetku serijske proizvodnje prve generacije Mazde MX-5 aprila 1989. Mazda MX-5 se je s 531.890 proizvedenimi različicami meseca maja 2000 vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot najboljše prodajani dvosedežni športni avtomobil. Rekordni podatek je Guinnessova komisija je popravila po dosegu proizvodnje v višini 700.000 oziroma 800.000 Mazd MX-5. Ob častitljivem številu 900.000 proizvedenih športnih Mazd MX-5 bo korporacija ponovno vknjižila novi rekord.

Med leti 1960 in1970 so se pojavili številni lahki in dinamični maloserijski športni avtomobili s pomično streho. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja se je Mazda odločila obuditi ta duh s snovanjem novodobnega roadsterja. Z uporabo najnovejših inženirskih tehnologij je japonski proizvajalec razvil Mazdo MX-5 in jo premierno predstavil februarja 1989. Športna novinka je predstavljala sinonim za užitek v vožnji kljub strogim standardom varnosti in kakovosti. Vse do danes Mazda MX-5 ostaja najdlje živeči model v Mazdini globalni modelni paleti.

 

Vodja programa sedanje Mazde MX-5 Nobuhiro Jamamoto je ob tem dejal: ?Od svoje predstavitve je Mazda MX-5 doživela dve temeljiti prenovi in številne osvežitve. Trajni uspeh tega športnega avtomobila izvira iz močne podpore številnih ljubiteljev po vsem svetu. V prihodnosti si bom še naprej prizadeval ohraniti prvotni duh Mazde MX-5 in zadovoljiti še širše množice kupcev.?

 

Mazdin izvršni direktor za razvoj Seita Kanai meni, da so se v več kot 20. letih od rojstva prve generacije Mazde MX-5 avtomobili in sama družba precej spremenili. ?Za avtomobilske proizvajalce je prvotnega pomena postalo reševanje okoljevarstvenih težav in vprašanje črpanja naravnih virov. Kot del prizadevanj za razvoj okolju prijaznih vozil bo Mazda v bližji prihodnosti s predstavitvijo novih modelov  uvedla inovativno tehnologijo SKYACTIV. Pomembna značilnost Mazde MX-5 je nizka masa vozila, kar je tudi vodilo tehnologije SKYACTIVE: proizvodnja avtomobilov, ki jih užitek voziti. Vse to odlično uteleša prav Mazda MX-5,? dodaja Kanai.

 

Kanai je prepričan v zavezanost k nadaljnjemu ohranjanju Mazde MX-5 v modelni paleti pri približevanju proizvodne številke milijona primerkov dvosedežnega športnega avtomobila.  Mazda bo nadaljevala z zagotavljanjem prvotnega značaja avtomobila, ki ga je ob varnostnih in okolju prijaznih odlikah užitek voziti. Mazdina tovarna letos praznuje svojo 91. obletnico in z optimizmom zre proti 100. letom obstoja. ?V letih pred nami bomo s pomočjo podpore naših zvestih kupcev nadaljevali s proizvodnjo Mazde MX-5 kot simbolom Mazdine znamke,? zaključuje Kanai.


Galerija: