Novice

Nissan ESFLOW


 Trenutno le študija, vendar električni športni avtomobil Nissan ESFLOW dokazuje, da se za spoštljivost do okolja ni potrebno odreči užitku v vožnji.

S podobo, vodljivostjo, odzivnostjo in celostnimi zmogljivostmi je ESFLOW nesporno športen avtomobil, a kljub vsemu drugačen od vseh, ki so bili izdelani doslej. Je namreč električen avtomobil. S tehnologijo, ki jo je uveljavil nagrajeni Nissan LEAF, študija športnega električnega vozila nedvomno potrjuje, da bo vožnja tudi v bodoče tako zabavna, kot je danes.

 Nissan ima sloves izdelovalca športnih avtomobilov, ki sodijo med najbolj vznemirljive. Obenem je ustvaril tudi Nissan LEAF, v globalnem merilu prvi družinsko uporaben avtomobil z ničelno stopnjo izpustov.

Zdaj je storil korak naprej in združil izjemne kompetence z obeh področij - vznemirljivost športnega avtomobila z okoljskimi prednostmi električnega avtomobila. Nastal je dramatičen študijski dvosed ESFLOW.

ESFLOW je z namenom, da bi odkrili, kakšen bo morda športni avtomobil z ničelno stopnjo izpustov v prihodnosti, od osnovne ideje dalje bil zasnovan izključno kot električno vozilo. Ob tem ESFLOW na izviren način odkriva, da če je doslej veljalo, da je ekološka naravnanost morala biti povezana s strogostjo, saj so bila za spoštljiv odnos do narave potrebna odrekanja, temu z s tem vozilom ni tako. Odločitev za ekološki avtomobil ne pomeni odpovedati se užitku v vožnji.

Že bežen pogled na ESFLOW odkrije, za kakšen avtomobil gre. Dolg sprednji del, zaokrožena vetrobranska šipa, kompaktna notranjost, ki postavlja potnika v točko težišča, izbočeni blatniki, pod katerimi so pnevmatike nizkega profila na šestkrakih platiščih. ESFLOW je nedvomno športni avtomobil, ki ga poznavalci nemudoma povežejo s tradicijo in izročilom športnih klasik in današnjih Nissanovih športnih avtomobilov.

Ne gre spregledati, da ESFLOW ni obstoječi avtomobil z motorjem na notranje izgorevanje, ki je bil le prirejen za vožnjo na elektriko, marveč je športni avtomobil, ki je bil zasnovan kot vozilo z ničelno stopnjo emisij. Zato so Nissanovi, v prihodnost zazrti konstruktorji, postavili pogonski sklop in akumulatorje tako, da so dosegli največje možne prednosti glede vodljivosti, zmogljivosti in seveda vznemirljivosti vožnje.

 Avtomobil

 ESFLOWU je namenjena obstoječa, inovativno nadgrajena tehnologija. Osnovne ogrodje iz aluminija, ki združuje tudi varnostno celico, prekriva atraktivna zunanjost iz kompozitnega materiala. Pogonski sklop, ki je primerljive tehnologije s pogonskim sklopom Nissana LEAFA, je nastavljen in prirejen za zagotavljanje športne vožnje.

 Pogonski sklop

 ESFLOW je zadaj gnan avtomobil, z dvema električnima motorjema, ki sta nameščena pred zadnjo osjo, torej središčno. Motorja neodvisno poganja levo in desno kolo posamično. Zato je navor, ki ga dosegata, optimiziran za zagotavljanje izjemne stabilnosti in nadzora ter učinkovite regeneracije energije. Navor motorjev je tolikšen, da vozilo od starta v mirovanju v manj kot petih sekundah doseže 100 km/h.

 Avtomobil se napaja z električno energijo iz enakih, večplastnih litij-ionskih akumulatorjev, kot so tisti, nameščeni v Nissan LEAF. A so v ESFLOWU drugače razporejeni, okrog sprednje in zadnje osi. To zagotavlja idealen položaj težišča, v višini voznikovih bokov. Domiselno učinkovita namestitev akumulatorjev zagotavlja tudi velik doseg, ki znaša ob polnih akumulatorjih 240 km.

 

Zgradba

 Pogonski sklop je vstavljen v nosilni okvir iz aluminija, zasnovan in izdelan tako, da izpostavi vse prednosti, ki jih zagotavlja električni pogon z ničelno stopnjo izpustov. To omogoča tudi razporeditev celic akumulatorjev, ki večajo trdnost in dovršenost oblike ESFLOWA in ju v ničemer ne omejuje ali slabša. V nasprotju s posodo za gorivo se masa akumulatorjev ne zmanjšuje z dovajanjem energije pogonskem sklopu. Zato je razporeditev mase konstantna.

 Klasična športna oblika ESFLOWA s privzdignjenim zadnjim delom omogoča vgradnjo močnega, zaščitnega loka za sedežema, ki ne zmanjšuje oblikovne skladnosti. Lok zmore prestreči celotno obremenitev ob morebitnem prevračanju, zato avtomobil ne potrebuje močnih in zajetnih sprednjih stebričkov strehe, ki bi zmanjševali vidno polje.

 Tako je vidno polje v smeri vožnje povsem primerljivo z vidnim poljem pilotov vojaških lovcev, ki pravijo, da jim to zagotavlja občutek ?na hrbtu pripetega letala.? Zato gre pričakovati, da bodo lastniki ESFLOWA prav tako čutili avtomobil kot podaljšek lastnega telesa in ga bodo zato lahko vodili izjemno natančno. Voznik pač mora imeti v športnem avtomobilu osrednji položaj. Stvarno in v prenesenem pomenu.

 

Zunanjost

 ESFLOW je nezmotljivo atraktiven avtomobil. Njegove čiste, živahne oblikovne črte ne izpostavijo le purizma športnega potenciala, marveč sočasno sporočajo čistost električnega pogona. Barva, izbrana zanj, povzema barvo ledenika, torej bleščeče zamrznjeno tekočino z modrimi odtenki. Tako kot pri vseh dosedanjih študijskih avtomobilih z ničelno stopnjo izpustov so žarometi ESFLOWOVA in zaščitni znak Nissana v hladno modri barvi. Šestkraka platišča imajo vstavke iz ogljikovih vlaken, iz katerih so še bočne obrobe, strešni spojler in spodnji del zadnjega odbijača.

 Modra svetila LED izpostavijo futuristično zasnovo sprednjih in zadnjih luči, zlitih s karoserijo. V nasprotju z Nissan LEAF, pri katerem so sprednje luči oblikovane tako, da usmerjajo zračni tok mimo zunanjih vzvratnih ogledal, to pri ESFLOWU ni potrebno, saj so zunanja vzvratna ogledala nadomeščena s kamerami, nameščenimi na sprednjih stebričkih strehe. Kljub vsemu skrivajo sprednje luči ESFLOWA skrivnost, priključek za polnjenje akumulatorjev.

 Notranjost

 Do okolja spoštljiv minimalizem ni nujno prestižno drag. Zato je notranjost ESFLOWA čista in zračna, zasnovana za učinkovito doseganje majhne mase, a kljub temu udobna ter prijetna. Elegantna tanka sedeža v svojevrstnem motorističnem slogu, s kovinskim okvirjem in kakovostnim oblazinjenjem, sta vse kaj drugega, kot težki elementi notranjosti sodobnih avtomobilov. V ESFLOWU sta namreč sedeža vklesana v zadnji del vozila, zaradi česar vozilo ne potrebuje težkega in zajetnega okvirja. Seveda zaradi tega sedežev ni mogoče premikati. Kljub temu je slehernemu vozniku omogočena natančna individualna nastavitev in popoln nadzor nad vozilom, skladen z osebnim slogom vožnje in postavo, z električno nastavitvijo volana in pedalnega sklopa.

 Sedeži so oblazinjeni z zlatim usnjem, z všitki iz semiša v zlati barvi. Na vratih so nameščene obloge iz temnomodrega usnja in semiša. Zlato modra barvna kombinacija, torej barva iskrenja, je značilna tudi za armaturno ploščo, na kateri so obrobe iz ogljikovih vlaken sive barve in štirje večfunkcijski osvetljeni zasloni na tekoče kristale.

 Voznik

 Danijel, lastnik ESFLOWA, dela v tehnološkem sektorju, a živi za konce tedna. V petek zvečer, ko zaključi delo, sede za volan svojega ESFLOWA, s katerim se njegov dlančnik nemudoma samodejno poveže in določi najhitrejšo pot do doma njegovega dekleta. Hitro najde parkirno mesto na ulici, saj kompaktna zgradba ESFLOWA omogoča preprosto bočno parkiranje tudi v omejenem prostoru. V soboto se odpelje v priljubljen klub, kjer na prijatelje ne naredi dobrega vtisa le kot uspešen DJ, marveč tudi s svojim ?kul? električnim športnim avtomobilom.

 V nedeljo se sprosti z vožnjo iz mesta v hribe. ESFLOW mu z idealno razporeditvijo mase in odprtim vidnim poljem omogoča uživaško vožnjo skozi sleherni zavoj. Ob vožnji navzdol je njegova vožnja bolj sproščena, saj v dolgih tekočih zavojih ESFLOW spreminja potencialno energijo, pridobljeno z vožnjo navkreber, v električno, ki jo ponovno uporabi, ko zapelje na cesto v bližini Barcelone.

 V domači garaži Danijel priklopi ESFLOW na električno omrežje in mu omogoči, da napolni akumulatorje za začetek novega tedna.


Galerija: