Novice

Avtomobili se pogovarjajo s semaforji in med sabo ? Fordova vizija varnosti vozi

?        Ford je zgradil ?pametno križišče? za napredno raziskovanje tehnologije povezav med infrastrukturo in vozili, ki bi lahko pomagala zmanjšati število nezgod in prometnih zamaškov.

 

?        Z naraščanjem mestnega prebivalstva bodo imele tehnologije za aktivno varnost pomembno vlogo pri zmanjšanju števila nezgod v gneči na mestnih ulicah.

 

?        Brezžično pogovarjanje ?povezanih avtomobilov? med sabo in s cestno infrastrukturo bi lahko v naslednjih petih do desetih letih vplivalo na več kot 80 odstotkov nezgod, v katerih so udeleženi trezni vozniki.

 

 

Medtem ko povsem novi Ford Focus predstavnike medijev in kupce navdušuje z vrhunskimi neodvisnimi sistemi za pomoč vozniku, kot so aktivno izklapljanje in zagon motorja v mestih, pomoč pri ohranjanju voznega pasu, prepoznavanje prometnih znakov in zaznavanje v mrtvih kotih, Fordovi raziskovalci ne spijo na lovorikah.

 

Prihodnost avtomobilske varnosti bo gradila na inovativnih funkcijah, ki so že vgrajene v povsem novega Focusa, veliko več pa bo komunikacij med vozili in infrastrukturo (V2I) ter med posameznimi vozili (V2V). Tovrstno komunikacijo je Ford prikazal s ?pametnim križiščem?, ki so ga vzpostavili v okolici Fordovega centra za raziskave in inovacije v Dearbornu v Michiganu v ZDA.

 

Pametno križišče komunicira s posebej opremljenimi testnimi vozili in voznike opozarja na morebitne nevarne prometne situacije, na primer na vozilo, ki je prevozilo rdečo luč. Križišče je opremljeno s tehnologijo, ki s pomočjo nadzora signalov semaforja, podatkov sistema GPS in digitalnih zemljevidov oceni morebitne nevarnosti in v vozilo prenese ustrezne informacije.

 

Po sprejemu informacij sistem za preprečevanje trčenja v vozilu presodi, ali bo avto varno prečkal križišče ali se mora ustaviti, preden zapelje vanj. Če sistem presodi, da se mora vozilo ustaviti, voznik pa ne upočasnjuje dovolj hitro, ga opozori z vizualnimi in zvočnimi signali. Tako predstavlja ključno ?tretje oko? pri zaznavanju nevarnosti v križiščih.

 

V Evropi Fordov oddelek za raziskovanje in napredne tehnologije sodeluje v različnih raziskovalnih projektih skupaj z drugimi izdelovalci opreme, dobavitelji, raziskovalnimi inštituti in vladami. Cilj je razvoj in ovrednotenje inovativnih varnostnih funkcij, ki bi uporabljale komunikacijo V2I in V2V. Ključni del predstavlja projekt ?Varna in inteligentna mobilnost ? preizkus v praksi v Nemčiji (simTD)?, ki bo v okolici Frankfurta v Nemčiji potekal skozi vse leto 2012, v njem pa bo sodelovalo 400 vozil, zasnovanih za oceno izvedljivosti in razširljivosti brezžičnih sistemov za sodelovanje v okolju z dejanskimi razmerami.

 

?V projektu simTD 100 voznikov aktivno zbira podatke z izvedbo nalog pri vožnji, 300 voznikov pa podatke zbira pasivno z vožnjo, ki je povsem enaka vožnji v normalnih razmerah,? je povedal Christian Ress, tehnični strokovnjak za povezljivost Fordovega evropskega oddelka za raziskovanje in napredne tehnologije. ?Ta projekt brezžično povezanih vozil vključuje opozorila za nevarnost in možnost trčenja ter zagotavlja takojšnje prometne informacije, vključno z informacijami o semaforjih in prometnih znakih. Namen projekta simTD je izboljšanje varnosti in učinkovitosti v prometu ter utiranje poti za popolno uporabo sistemom V2V in V2I v Evropi.?

 

Ford prispeva tudi k uskladitvi in standardizaciji sistemov za brezžične komunikacije v Evropi in njihovi uporabi v skladu z določili projekta ?DRIVE C2X?, ki ga sofinancira Evropska komisija. DRIVE C2X je kratica za uvedbo in ovrednotenje komunikacijske tehnologije C2X (DRIVing implementation and Evaluation of C2X) v Evropi.

 

?Ta projekt, ki se je začel v januarju 2011, združuje več kot 40 soudeležencev, kot so izdelovalci opreme, dobavitelji, univerze in javni uradi,? je povedal Ress. ?Znotraj okvirja DRIVE C2X bomo na sedmih preizkusnih prizoriščih po vsej Evropi izvajali praktične preizkuse v okolju z dejanskimi razmerami in z uporabo enakih tehnologij, da bi zagotovili medsebojno delovanje v vseh evropskih državah.?

 

Povsem delujoče križišče v Dearbornu jasno kaže prve korake Fordovega pristopa do varnosti v prihodnosti. Pred nami je še veliko izzivov, uspešna uvedba sistemov za medsebojno sodelovanje pa bo učinkovita le, če bodo vozila uporabljala podobno opremo in ?govorila isti jezik?. Ress dodaja: ?Zaradi tega je kritičnega pomena tesno Fordovo sodelovanje z drugimi avtomobilskimi izdelovalci, dobavitelji in vladami, saj je potrebno doseči dogovor o standardnih komunikacijskih protokolih in naborih sporočil. Pri Fordu si želimo vzpostaviti sistem povezanih vozil, ki bi na podoben način deloval po vsem svetu.?

 

Da bi semaforji pošiljali sporočila vozilom in da bi se vozila pogovarjala med sabo, je morda slišati kot znanstvena fantastika, a Ford verjame, da bi lahko prav na ta način v prihodnosti povečali varnost pri vožnji in obenem zmanjšali prometne zamaške ne glede na to, na katerem delu sveta vozite svojega Forda. Z uvedbo pametnega križišča in prizadevanji za vzpostavitev uporabne brezžične infrastrukture, ki bi jo lahko izkoristila vsa vozila, je ta prihodnost veliko bliže, kot morda mislijo Fordovi vozniki!


Galerija: